Annonce
Odense

Mere letbane rykker tættere på: Enigt Folketing afsætter godt en halv milliard til Odense Letbanes etape to

Sporskiftet her ved krydset Nyborgvej/Ejbygade er gjort klar til letbanens etape to. Og med Folketingets tilsagn om medfinansiering synes letbaneudvidelsen nu tættere på end nogensinde. Arkivfoto: Simon Trøjgaard Jepsen
En udvidelse af Odense Letbane med etape to til Vollsmose og Seden synes tættere på end nogensinde. Et enigt folketing afsætter med ny stor infrastrukturplan godt en halv milliard kroner til formålet, og ifølge planen igangsættes projektet i år 2026.

Odense: Mens byrådet i Odense endnu ikke har truffet en beslutning om et ja eller nej til en mulig udvidelse af Odense Letbane med den del af etape to, der er planlagt til Vollsmose og videre til Seden, så har Folketinget nu gjort sin stilling op.

Samtlige partier beslutter nemlig med den store investeringsplan på transportområdet for perioden 2022-2035, der er blevet offentliggjort mandag klokken 10, at der skal afsættes godt en halv milliard, nærmere bestemt 581 millioner kroner, til at udvide Odense Letbane med etape to.

Aftalen med titlen Infrastrukturplan 2035 indebærer, at der samlet investeres og igangsættes nye initiativer på transportområdet for 105,8 mia.kr. i perioden 2022-2035.

Annonce

Hvad angår Odense Letbanens etape to fremgår det af planen, at arbejdet kan igangsættes i år 2026.

Koster 1,485 milliarder kroner

I starten af juni blev der i en såkaldt udredningsrapport for første gang siden 2015 sat friske og opdaterede tal på, hvad en mulig etape to af Odense Letbane kommer til at koste.

Helt overordnet viste den nye udredningsrapport, at den nordlige strækning mod Vollsmose og Seden med 4,9 kilometer nye skinner og ni nye stationer vil koste 1,485 milliarder kroner at realisere.

Hvis staten betaler omkring en halv milliard kroner, betyder det, at Odense Kommune selv skal finansiere omkring én milliard kroner, hvoraf 85 procent kan lånefinansieres, mens kommunen i en årrække har været i gang med at spare de øvrige 15 procent op.

Det daglige passagertal for den nordlige del ventes at være på 8400, fremgår det.

Oprindeligt var det planen for letbanens etape to, at den skulle føje mere letbane til både i nord ud mod Vollsmose og Seden og i syd i retning ud mod Odense Zoo.

Men den sydlige forgrening er siden røget lidt ud i kulden, mens fokus i høj grad har været på den nordlige delstrækning ud mod Seden og Vollsmose, som i udredningsrapporten også benævnes hovedscenariet, mens det samlede projekt for etape to inklusiv en sydlig delstrækning ud mod Odense Zoo, kaldes det alternative scenarie.

At den nordlige delstrækning ud mod Seden og Vollsmose har fået mest fokus - og altså penge fra staten, hvis Odense går videre med planerne - handler især om, at letbanen ses som en løftestang for den byomdannelse af Vollsmose, der er i gang.

Annonce

Byrådet er splittet

Mens Folketinget altså står sammen i enighed om transportaftalen, den sender godt en halv milliard i retning af Odense Letbanes etape to, så er der større uenighed i Odense Byråd, hvor både Venstre og Konservative har erklæret sig dybt betænkelige ved at bygge mere letbane.

- Som det ligger nu, så er det et nej. Jeg kunne finde meget andet, jeg hellere vil bruge penge på, lød det så sent som 2. juni fra Konservatives rådmand Søren Windell.

Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S) har heller ikke endnu meldt klart ud, om han støtter mere letbane i Odense. Men han er "grundlæggende positivt stemt" over for tanken om letbanens etape to, der skal nå gennem Vollsmose og til Seden, lød det 2. juni fra ham.

- Ellers havde vi ikke drevet processen så langt. Men når vi har med så store projekter at gøre, så råber man ikke bare lige ja eller nej ud ad vinduet. Vi skylder hinanden at få sikre svar, sagde borgmesteren.

Annonce

Radikale: Find nu modet

Et af de partier, der varmest støtter tanken om mere letbane i Odense, er Radikale Venstre.

Partiets rådmand Susanne Crawley jubler over, at der nu er penge på vej fra staten.

- Jeg har i en årrække samarbejdet med Rasmus Helveg (Radikale Venstres medlem af Transportudvalget, red.) om, at det her skulle være en hovedprioritet i forhandlingerne, siger hun.

Crawley opfordrer til, at byrådet nu får truffet en beslutning om at gå videre med planerne.

- Letbanen er lagt ind som en slags forudsætning i Vollsmose-planen. Det, der mangler nu, er, at nogle finder modet frem og får truffet en beslutning, lyder det fra den radikale Odense-rådmand.

Annonce
Assens For abonnenter

Det lille dyr stoppede byggeriet på Amager Fælled: Nu har Ulrik fundet fredet vandsalamander ved nyt boligområde på Fyn

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn For abonnenter

Marcel blev slået og sparket efter bytur: Nedlukning har gjort ham mere tryg i nattelivet - Det er tid til at forebygge volden

Hvem skal passe farmor For abonnenter

Tina blev sygemeldt efter at have passet sin gamle mor: - Det vigtigste er, jeg kunne stå med god samvittighed ved begravelsen

Middelfart

Klarer Bimse skærene? Se billederne fra besøgshundenes optagelsesprøve her

Nyborg For abonnenter

Nye skraldespande gør det umuligt for blinde at sortere: - Hvis jeg ikke havde min kone, ville alt ryge i den samme spand

Kultur

Radioveteraner på 73 og 85 år: Vil streame lokale nyheder og gammel musik

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Navne For abonnenter

Nekrolog: Søren Lenschau Andersen var et anker og en superstjerne ind til livet sled ham op som 38-årig

Kerteminde

Mystisk skib set ud for Kerteminde: - Hvad filan laver de derude?

Danmark

Marias mor havde planlagt selvmord gennem flere år - Min verden gik fuldstændig i sort

Erhverv

Droner bruges mere og mere til transport: Om ti år er de lige så almindelige som biler

Odense For abonnenter

Pizzeria er skjult bag skraldespande, og rotter graver gange under fortovet: - Ville du selv spise her?

Odense

Et pletskud i Odense: Fugleøen i det kunstige naturparadis

Annonce