Annonce
Indland

Mere juridisk bøvl i Kølstrupsagen med 15 tiltalte: Hovedvidne ville ikke afgive forklaring

Den lille landsby Kølstrup ligger syd for Kerteminde. Kort: Mikkel Damsgård Petersen

Hovedvidne i sagen om køllevold og skarpe skud på 25-årig mand i Kølstrup ville kun sige noget i retten, når de andre tiltalte ikke var til stede. Hans forklaringer er stærkt belastende for de øvrige tiltalte, men han valgte at være helt tavs.

Det var de lavpraktiske løsningers dag på den anden retsdag i sagen om en i dag 26-årig mand, som den 1. oktober 2017 i den lille østfynske landsby Kølstrup blev tæsket med baseballbat og golfkøller for til sidst at blive skudt på kroppen, i skridtet og i benet.

For formentligt første gang nogensinde i fynsk retshistorie skulle et vidne nemlig afgive forklaring i retten med en tændt mobiltelefon liggende foran sig, mens de andre tiltalte var vist ud.

Mobiltelefonen, som var én af forsvarernes, skulle sende lyden fra vidnet ud til en anden mobiltelefon uden for retslokalet, så de øvrige tiltalte i den stort opsatte retssag kunne høre, hvad der blev sagt.

Det var den pragmatiske, meget lavpraktiske løsning, retsformanden og forsvarerne fandt ud af efter lang tids pingpong, efter at retsdag nummer to begyndte på præcis samme måde som den første retsdag med juridisk bøvl.

Den store sag med 15 tiltalte kører ved Retten i Odense, som har lånt Østre Landsrets retslokale for at få plads nok. Arkivfoto: Michael Bager

Frygt for repressalier

Den første retsdag begyndte med juridisk bøvl over, at tre tiltalte ud af 15 ikke var mødt fra retsmødets start, og om retssagen eventuelt skulle udsættes, og sluttede brat efter frokost på grund af en forsvarers pludseligt opståede sygdom. Hun var blevet rask til tirsdagens retsmøde.

Når retsdag to tirsdag begyndte med nyt juridisk bøvl var det, fordi hovedvidnet ikke ville afgive forklaring, mens de andre tiltalte var til stede i retslokalet. Hans forklaringer er meget belastende for de øvrige.

- Han er meget nervøs ved at afgive forklaring i dag. Han har et modsætningsforhold til de andre, han er bange for repressalier, og han og hans familie er blevet kontaktet af personer blandt de tiltalte med krav om at trække sine forklaringer tilbage, sagde hovedvidnets forsvarer, advokat Vilhelm Dickmeiss.

Anklagemyndigheden kunne bekræfte, at hovedvidnet - som er én af de 15 tiltalte i sagen - har afgivet forklaringer til politiet, som belaster alle i den grove voldssag.

- Han holder en meget lav profil i forhold til de tiltalte, og det er meget forståeligt, at han ikke tør afgive forklaring, mens de andre er til stede, bekræftede anklager Kirsten Flummer.

Annonce

Afhøring læst op

Men selv efter at de tiltalte var sendt ud af retslokalet, og hovedvidnet havde erklæret med mobiltelefonen foran sig, at han alligevel ikke ville udtale sig til retsformand, dommere, anklagere, forsvarere, nævninge og tilhørere, fortsatte det juridiske slagsmål i retten.

Anklagemyndigheden ville nemlig læse hovedvidnets tidligere forklaring i et retsmøde - en såkaldt indenretlig afhøring - op i retten, og det afstedkom nye protester fra forsvarerne, mens Anklagemyndigheden trak kendelser fra Højesteret ind i sagen og henvisninger til Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Retten valgte efter at have trukket sig tilbage at beslutte, at Anklagemyndigheden kunne læse hovedvidnets forklaringer op i retssagen, mens flere af forsvarerne rystede på hovedet over afgørelsen.

Sagen fortsætter resten af tirsdagen, og igen fredag. Først sidst i marts ventes der dom.

Annonce
Odense For abonnenter

Mens toårig søn sad på bagsædet: Fører og passager skiftede plads med 80 kilometer i timen på motorvejen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Landsbyer frygtede at miste milliondyr cykelsti over motorvejen: Nu får de to helt nye broer, når den gamle rives ned

Odense For abonnenter

Elektriske busser var det helt nye i Odense: Men byens radiolyttere var ikke glade for dem

OB

OB-direktør med gode ønsker: Endeligt OB-farvel til udlejet spiller

Assens For abonnenter

Afledte sideeffekter af corona og brexit: Cabinplant mere end fordobler overskuddet

Valgkamp med forbehold: Intern uenighed om EU-afstemningen i flere partier

Nyborg

Udsolgt festival var en succes: - Vi måtte sende bud efter mere fadøl

Erhverv For abonnenter

Øjenåbner i vestfynsk stationsby: Christian og Christian trækker kunder til fra de større byer og sørger for nyt imponerende plus på bundlinjen

For abonnenter

På få år er Modulex gået fra underskud til to-cifret millionoverskud: - Vi kan næsten ikke rekruttere hurtigt nok

Odense

Tætpakket debut for letbanen: En Tesla fik hornet, og borgmesteren måtte bøje i knæene for at holde balancen

Kaj jagter billig strøm: - Elprisen er steget vanvittigt, og det kan mærkes på elregningen

Nyborg

Færdig i lokalpolitik efter sag om nøgenfotos: Nu bliver der rykket rundt i byrådet

Nordfyn For abonnenter

21-årige Damien er med i Paradise: - Jeg har altid gerne villet være et kendt ansigt

Odense

Fem små killinger efterladt til døden i denne lille papkasse: - Det er aldrig okay

Annonce