Annonce
Erhverv

Mere fynsk robotsucces: Blue Ocean tjente penge på robotter til sundhed

Patient- og genoptræningsrobotten er en af dem, Blue Ocean Robotics har succes med. Foto: Blue Ocean Robotics.
Blue Ocean Robotics har især succes med sine robotter, der bruges inden for sundhedsvæsenet. Samtidig med, at der tjenes penge, udvikles der hele tiden nye robotter.

Der er både overskud på driften og penge til at udvikle nye produkter. Sådan kan 2018 gøres op for en af Odenses mange robot-virksomheder, Blue Ocean Robotics, der kom ud af 2018 med et resultat på 2 millioner kroner i holdingselskabet og 5 millioner kroner i driftsselskabet.

- Det er et virkelig flot resultat for vorfes holding- og driftsselskab i en fase, hvor de fleste robotter i vores portefølje stadig er under udvikling, samtidig med at vi investerer kraftigt i udbygningen af den globale afsætning via vores netværk af forhandlere, siger Claus Risager, adm. direktør i Blue Ocean Robotics, der har adresse på Niels Bohrs Allé i Odense SØ.

Virksomheden udvikler professionelle servicerobotter fra problem, idé, design over udvikling, kommercialisering, markeds scale-up og frem til eventuelt salg. Hver robot inden for et bestemt område flyttes over i eget datterselskab, som så stor for at drive salget globalt. Datterselskabet fungerer så som et ventureselskab, da målet er en exit og frasalg af robotforretningen på det rigtige tidspunkt.

Den model kalder Blue Ocean Robotics selv for verdenss første "robot venture factory."

Salget forventes at stige med 500 procent over de næste år, oplyser Claus Risager.

- Væksten inden for servicerobotter er på 26 procent om året og resulterer dermed i en fordobling af markedet på tre år, hvor der i dag sælges omkring 100.000 robotter om året. Behovet er altså kæmpestort og stiger, og vi forventer en kraftig vækst i vores omsætning over de næste par år, men da vi samtsidig investerer kraftigt i at udbygge forhandlernettet, er det ikke sikkert, vi kan gentage det flotte overskud før om et par år, fortsætter Claus Risager.

Annonce

Blue Ocean Robotics

Blue Ocean Robotics er stiftet i 2012 og har hovedsæde i Odense.

Firmaet har specialiseret sig i at udvikle og markedsmodne robotter og robotløsninger til kunder i en lang række lande.

Der samarbejdes med en lille snes firmaer i lande som Malaysia, Letland og USA.

Partnerne overtager typisk salg og markedsføring af en robotløsning, som Blue Ocean Robotics har været med til at udvikle, men fortsat beholder en bestemmende ejerandel over.

Ejerkredsen blev udvidet i efteråret, da kapitalfonden Nordic Eye Venture Capital med Peter Warnøe, kendt fra iværksætter-programmet Løvens Hule, skød 35-40 millioner kroner i selskabet. Nordic Eye ejer dermed 15-20 pct. af selskabet, Niels Thorborg 10-15 pct. Øvrige ejere er John Erland Østergaard, Claus Risager, Rune Klausen Larsen og Hans Ove Johansen.

Især servicerobotter inden for sundhedsvæsenet har Blue Ocean Robotics succes med. Lægelige direktør på OUH, Peder Jest, siger:

- Med den voksende mange på arbejdskraft skal vi simpelthen i gang med at bruge teknologi og automation for at dække det stigende behov på både eksisterende og nye institutioner. Hygiejneforhold er meget væsentlige, og kampen mod multiresistente bakterier er en større og større opgave for både hospitaler og plejehjem.

Blue Ocean Robotics er især blevet kendt for sin UVD Robot, en mobil desinfektionsrobot, der ved hjælp af UV-lys kan fjerne bakterier og nedbringe infektionsraterne på operationsstuer på sygehuse. Den vandt i sidste uge en fornem international pris i Canada.

Blue Ocean Robotics står også bag en mobil robot til genoptræning og flytning af patienter.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dødsfald i Odense Arrest: Meget beklagelig mørkelægning fra myndighedernes side

Det er beklageligt, at Fyns Politi og Kriminalforsorgen har mørkelagt den tragiske sag om den 27-årige danske mand, der lørdag morgen blev fundet død i Odense Arrest. Beklageligt fordi offentligheden har en legitim interesse i at få årsag og omstændigheder at vide, når en ung mand dør i politiets varetægt. Og beklageligt fordi mørklægningen baner vej for allehånde gætterier, der næppe er politi og myndigheder venligt stemt. Politiet begrunder mørklægningen med at sagen efterforskes, og det er sædvanligvis en begrundelse, som pressen respekterer. Der kan være gode grunde til, at politiet i faser af en efterforskning holder kortene tæt til kroppen. I dette tilfælde forekommer “hensynet til efterforskningen” dog at være en standardafvisning, der er hentet til lejligheden. For det første er det svært at se, at et dødsfald, som tilsyneladende ingen andre mennesker er impliceret i, kan kræve en mørkelagt efterforskning over flere dage. Men selv med accept af mulige faktorer, som lægfolk ikke kender til, er der - for det andet - spørgsmål, som politiet må kunne svare på, efterforskning eller ej. For eksempel spørgsmålet, om den afdøde mand skal obduceres - en oplysning, som politiet i mange andre sager går ud med af egen drift. Senest da en ung mand blev fundet druknet i Munke Mose. Den afdøde 27-årige mand var dansker og mistænkt for at have begået et mord i Sverige. Han blev anholdt af dansk politi fredag aften på den fynske motorvej ved Ejby. Det rejser en række spørgsmål, bl.a. om han fik skader i forbindelse med biljagten, om han var psykisk uligevægtig ved anholdelsen, og om han i løbet af fredag aften eller nat blev tilset af en læge. Relevante spørgsmål, idet man skal huske, at med anholdelse af en person følger også en forpligtelse til at passe på den anholdte. Indtil videre vil politiet end ikke oplyse dødsårsagen, og pressen må derfor nøjes med at give den generelle information, at det ind imellem sker, at indsatte i arresthuse begår selvmord. Disse hændelser forsøger medarbejderne i Kriminalforsorgen at komme i forkøbet, men det lykkes ikke altid, og det har omverdenen forståelse for. Af flere grunde vil det være i Fyns Politis interesse at trække mørklægningsgardinet helt eller delvist fra.

Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Annonce