Annonce
Fyn

Mere af det og i bedre kvalitet: Kokain vinder frem på Fyn

Det er stadig oftere kokain, som Fyns Politi slår klørene i på Fyn, når politiet finder og beslaglæger ulovlige stoffer. Foto: Christopher Elwell/Panthermedia/Ritzau Scanpix
Blandt den ulovlige narkotika, der beslaglægges i Odense, er en langt større del end tidligere kokain. Også amfetamin er dog populært. Det viser en rapport fra de retskemiske afdelinger på tre universiteter.

Fyn: I løbet af to år er andelen af kokain blandt Fyns Politis beslaglæggelser i Odense vokset betydeligt. Det viser rapporten Narkotika på Gadeplan, som hvert år udarbejdes af de retskemiske afdelinger på Aarhus Universitet, Københavns Universitet og Syddansk Universitet for Sundhedsstyrelsen.

Rapporten bygger på prøver fra beslaglæggelser af hård narko foretaget af politiet i landets fem største byer - fra Odense er der blevet indsendt prøver fra den første beslaglæggelse i alle årets uger.

Tallene viser, at kokain sidste år udgjorde 71 procent af de indsendte prøver mod 54 procent i 2016. Derimod er antallet af prøver med heroin faldet fra 24 procent til blot otte procent. Amfetamin har gennem perioden tegnet sig for omtrent en femtedel af prøverne fra beslaglæggelser.

Andelen er heroin i Odense er dog alligevel væsentlig højere end i Aarhus, Esbjerg og Aalborg. Desuden adskiller Odense sig ved, at der her udelukkende er indsendt prøver med heroinklorid, som bruges til injektion. I de andre byer er prøverne rygeheroin.

Annonce

Så meget narko beslaglagde Fyns Politi i 2018

  • Amfetamin: 14 kilo (2 kilo i 2017)
  • Ecstasy: 695 piller (390 piller i 2017)
  • MDMA: 0,14 kilo (0,2 kilo i 2017)
  • Hash: 106,4 kilo (242,4 kilo i 2017)
  • Heroin: 1,48 kilo (0,28 kilo i 2017)
  • Kokain: 2,16 kilo (5,52 kilo i 2017)

Kilde: Rigspolitiet

Stærkere kokain

Tendensen med en stadig større andel af kokain ses også på landsplan, hvor denne type narkotika siden 2010 er gået fra en andel af godt en tredjedel af prøverne til over 70 procent.

Amfetamin er derimod i samme periode på landsplan faldet fra cirka 30 procent til 15 procent, ligesom heroin er faldet fra cirka 20 procent til omkring fem procent.

Og ikke bare bliver der mere kokain - kokainen bliver også kraftigere. Efter mange år med faldende renhed, er koncentrationen af det aktive stof steget voldsomt fra godt 20 procent i 2014 til over 60 procent sidste år. Kvaliteten af kokainen er ifølge rapporten nu på niveau med de kokainblokke, som kommer fra Sydamerika. Sundhedsstyrelsen beretter af samme årsag om en stigning i antallet af personer, der bliver indlagt med forgiftning efter at have taget kokain.

De seneste tre år er der i projektet også indsamlet hashprøver fra København, Aarhus og Odense. Og mens koncentrationen af det aktive stof THC gennemsnitligt er på 31 procent, er den i halvdelen af prøverne Odense oppe på over 40 procent. En usædvanlig renhed i forhold til de tidligere år, lyder det i rapporten.

Ifølge et nyt skøn fra Sundhedsstyrelsen har cirka 50.000 danskere et højrisikoforbrug af illegale stoffer som kokain, amfetamin, heroin og ecstasy. På landsplan dør årligt omkring 250 personer i narkorelaterede dødsfald.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Skal vi flette vore ...

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce