Annonce
Faaborg-Midtfyn

Mens myndigheder skændes om regning for hjælpemiddel: Muskelsvindsramte Mai-Britt kan miste evnen til at stå

Mai-Britt Knudsen bliver lagt på vippelejet, hvorefter det vippes op, så hun står lodret. Hun kan ikke selv stå, så vippelejet fungerer som støtte. Hvis ikke hun står op en times tid dagligt, bliver hendes muskler så svage, at hun ikke længere ville kunne stå op. Arkivfoto: Kim Rune
Hverken kommune eller region vil betale for et såkaldt vippeleje, selvom begge mener, muskelsvindsramte Mai-Britt Knudsen har brug for det. Imens myndighederne strides om regningen, kan den 21-årige kvinde risikere aldrig at komme til at stå på sine ben igen.
Annonce

Ringe: Skal Faaborg-Midtfyn Kommune eller Region Syddanmark betale?

Det er det spørgsmål, som betyder, at 21-årige Mai-Britt Knudsen i mere end to år har måtte vente på at få et nyt vippeleje. Et vippeleje er en form for ståstativ, som vipper muskelsvindsramte Mai-Britt Knudsen fra en liggende stilling til en stående. Men lige nu er det ikke til at se, hvor længe endnu Mai-Britt Knudsen skal vente.

Den 21-åriges muskelsvind betyder, at hun det meste af tiden bundet til sin kørestol. Et vippeleje er imidlertid afgørende for, at hun kan komme op at stå, så hendes muskler trænes. Men det vippeleje, som den 21-årige kvinde har nu, er slidt og gynger, når hun står i det.

- Jeg har oplevet, at et hjul og beslagene falder af. På et tidspunkt knækkede hovedstøtten, så hvis min hjælper ikke havde grebet mig, var jeg faldet forover og havde fået et ordentlig knæk i ryggen, siger Mai-Britt Knudsen.

Hun fik et brugt vippeleje i 2011, og nu kan det snart ikke holde mere. Og det kan få store konsekvenser for Mai-Britt Knudsens liv, hvis hun må undvære vippelejet.

- Jeg er måske den eneste i landet med min diagnose, som stadig kan stå som 21-årig. Men hvis jeg i bare 14 dage ikke står op, så kan jeg helt miste evnen til at stå, forklarer hun.

Fagfolk i Faaborg-Midtfyn Kommune er heller ikke i tvivl om, at vippelejet bør erstattes af et nyt, men kommunen vil ikke betale. Det skal regionen, lyder det.

Odense Universitetshospital og dermed Region Syddanmark mener omvendt, at regningen tilhører Faaborg-Midtfyn Kommune. Den diskussion har nu varet i mere end to år.

- Det er vanvittigt og langt ude, for det burde ikke være så kompliceret. Alle er jo enige om, at det er godt for mig at stå, men der er bare ingen, der vil betale, siger en frustreret Mai-Britt Knudsen.

Hjælpemiddel eller behandlingsredskab?

Kommunen og regionens diskussion om, hvem der skal betale, bunder i, hvordan man kategoriserer Mai-Britt Knudsens vippeleje.

Hvis det kategoriseres som et hjælpemiddel, så skal kommunen betale. Et hjælpemiddel giver flere funktioner og kompenserer for det handicap, man har. Det kunne for eksempel også være en kørestol.

Et behandlingsredskab giver ikke nye funktioner, men giver en behandling. Et behandlingsredskab kan for eksempel lindre smerte. I så fald er det regionen, der får regningen.

Afgrænsningscirkulæret er dog ret klar, hvis myndighederne ikke er enige:

"I tilfælde, hvor der opstår tvivl om, hvilken myndighed der er ansvarlig for betaling af et nødvendigt behandlingsredskab eller hjælpemiddel, som skal betales af regionen eller af kommunen, er det vigtigt, at tvivlen ikke kommer borgeren til skade. Den myndighed, der har tættest kontakt med borgeren, skal i givet fald umiddelbart levere det nødvendige behandlingsredskab eller hjælpemiddel til borgeren, hvorefter betalingsspørgsmålet må afklares efterfølgende mellem de involverede myndigheder."

Annonce

Kommunen svigter

Betalingsspørgsmålet burde egentlig slet ikke kunne gå ud over Mai-Britt Knudsen. Det forklarer den handicappolitiske konsulent i Muskelsvindfonden, Thomas Krog, der har hjulpet Mai-Britt Knudsen igennem forløbet.

I 2013 trådte en regel i kraft, som betyder, at når to myndigheder ikke er enige om, hvem der skal betale, så må den, som er tættest på borgeren, lægge ud for udgiften. Bagefter må parterne så indbyrdes finde ud af, hvem der skal klare regningen. Det er imidlertid ikke sket i Mai-Britt Knudsens sag.

- Der mangler én, der træder i karakter. Det burde Faaborg-Midtfyn Kommune, som er tættest på Mai-Britt, gøre, men i stedet svigter kommunen. Det er simpelthen for dårligt, lyder det fra Muskelsvindsfondens Thomas Krog.

Mai-Britt Knudsens nuværende vippeleje er i så dårlig stand, at hun selv har overvejet at betale for et nyt. Men det kan skabe tvivl om, hvem der for eksempel skal hjælpe med at indstille det, reparere det, hvis det går i stykker, og hvis forsikring der dækker, hvis uheldet er ude.

Annonce

Livliner hjælper ikke

Mai-Britt Knudsen har i stedet valgt at tage kampen op. Hun har både skrevet til Sundhedsministeriet og klaget til Ankestyrelsen. Men heller ikke det har hjulpet. For mens Sundhedsministeriet mener, at det Faaborg-Midtfyn Kommune, der skal betale, har Ankestyrelsen skrevet det modsatte i sin afgørelse. Derfor er Mai-Britt Knudsen stadig ikke tættere på et nyt vippeleje den dag i dag.

Mai-Britt Knudsens sidste livline er - eller rettere var - socialminister Mai Mercado (K). Hun har torsdag svaret på et spørgsmål om, hvordan hun vil sikre, at borgere som Mai-Britt Knudsen ikke havner i sådan en klemme, når kommune og region skændes om regningen.

I sit svar henviser Mai Mercado til regeringen og Dansk Folkepartis sundhedsreform og etableringen af 21 såkaldte sundhedssfælleskaber, der skal sikre bedre samarbejde mellem sygehus, egen læge og kommunerne.

Dét ministersvar køber hverken Mai-Britt Knudsen eller Thomas Krog fra Muskelsvindfonden.

- Det er et meget tyndt svar. Der mangler nogen, der tager ansvar. Man svigter en gruppe mennesker i øjeblikket, mener Thomas Krog.

- Det er spørgsmål om tid, før vippelejet ikke holder mere. Jeg har ikke fremtiden, jeg har brug for hjælpen her og nu, slår Mai-Britt Knudsen fast.

Det vigtige vippeleje koster ifølge Faaborg-Midtfyn Kommunes kommunikationsafdeling omkring 30.000 kroner.

Mai-Britt Knudsen ville ikke kunne stå, hvis ikke det var for vippelejet. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Ambitioner for kunsten, ja tak

CORONAVIRUS

Live: Corona aflyser uddannelsesbesøg for tusindvis af elever

Nyborg

Måtte købe køjesenge i Jysk: Nyborg Fængsel indlogerede udvisningsdømte på ufærdig afdeling i al hast

Nordfyn For abonnenter

10 typer affald  og fire spande: Her er guiden til den nye affaldsordning

Annonce