Annonce
Odense

Mens bibliotekerne holder lukket: Odenseanerne bruger digitale tilbud

Det er sådan her, mange af os kender bibliotekernes tilbud, nemlig fysiske bøger. Nu har vi under coronakrisen til gengæld taget de digitale tilbud til os, og læser massevis af e-bøger. Arkivfoto: Jørgen Kirk/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix
Digitale udlån af e-bøger og børnenetlydbøger er steget, siden bibliotekerne for to uger siden lukkede ned. Også Filmstriben er meget populær for filmstreaming.

Selv om bibliotekerne corona-lukkede for to uger siden sammen med resten af Danmark er odenseanernes lyst til at læse, låne og lytte langt fra dalet. Tværtimod.

Nogle nåede lige akkurat at "hamstre" bøger fra hylderne, inden bibliotekerne lukkede, mens andre nu finder noget at læse eller lytte til online via de digitale løsninger og ressourcer, bibliotekerne stiller til rådighed, skriver Odense Bibliotekerne i en pressemeddelelse.

Så snart meldingen om lukning af bibliotekerne kom, valgte Odense Bibliotekerne at åbne ekstra op for e-bøger, film og lydbøger. Hermed kunne bibliotekets brugere låne 10 e-bøger, 10 film online og 10 netlydbøger pr. måned mod tidligere to.

Tallene fra de første to lukkeuger viser, at biblioteksbrugerne har taget godt imod muligheden. Flere af netbibliotekssiderne på odensebib.dk viser en markant fremgang med over 60 procent flere besøg.

- Jeg er glad for at se, at så mange har taget de digitale materialer til sig, når mulighederne for fysiske materialer i denne periode ikke er til stede, siger Kent Skov Andreasen, chef for Biblioteker og Borgerservice.

Annonce
Odense Centralbibliotek er lige nu forbudt område, og til gengæld går lånerne på nettet for at låne e-bøger og se film på Filmstriben. Arkivfoto: Vibeke Volder

Skønlitteratur hitter

Udlånet af børne-netlydbøger via eReolen Go er ligeledes steget markant.

I marts alene er der udlånt 600 flere børne-netlydbøger end i årets første to måneder, og Odense Bibliotekerne håber, at netlydbøgerne er et kærkomment supplement til både hjemmeskolen og fritiden, som pludselig er ændret markant for byens børn og unge.

- Det var præcis, hvad vi håbede på, da vi skruede op for mængden af digitale materialer i lukkeperioden. Det er dog også tydeligt af de henvendelser, vi får, at der er mange, der glæder sig til, at vi fysisk åbner igen. Det gør vi også selv, siger Kent Skov Andreasen.

Ikke så overraskende blandt e-bøgerne er det især skønlitteratur, som hitter i toppen af udlånsstatistikken. Antallet af unikke lånte e-bogstitler er f.eks. steget med mere end 1000.

Midt i den svære tid, hvor det meste af Danmark er lukket ned, glæder det også Odenses by- og kulturrådmand, at borgerne har taget bibliotekernes digital tilbud til sig.

- Vi har i høj grad brug for litteratur til børn og voksne i denne tid, ligesom vores mange studerende også er afhængige af biblioteket i deres uddannelse. Derfor prioriterede vi hurtigt at få åbnet op for den elektroniske del, og det er glædeligt, at så mange har taget imod tilbuddet. Jeg kan kun opfordre alle til at besøge biblioteket på nettet, siger Jane Jegind (V).

Filmstriben er populær

Selv om mange danskere abonnerer på forskellige streamingtjenester som Netflix, HBO og Viaplay kan Odense Bibliotekerne spore stor interesse for lån af film online via Filmstriben, og det især i den nuværende lukkeperiode.

Her viser udlånsstatistikken 900 flere unikke brugere af Filmstriben via Odense Bibliotekerne, og 1800 flere udlån end i februar 2020.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce