Annonce
Fyn

Mennesker, der vil forlade denne verden, ringer stadig til Svend Lings

Svend Lings blev sidste år dømt i byretten i Svendborg, og i januar i år stadfæstede Østre Landsret dommen for medvirken til selvmord og skærpede straffen til 60 dages fængsel. Alligevel ser Svend Lings frem til, at hans ankesag kommer for Højesteret. Arkivfoto: Nils Svalebøg.
Endnu ved den pensionerede læge fynske Svend Lings ikke, hvornår hans ankesag om medvirken til selvmord skal for Højesteret. Han er heller ikke sikker på, at Højesteret vil ændre dommen fra Østre Landsret. Men han vil have en endegyldig afgørelse af, hvor grænsen for hans selvmordsvejledning af patienter skal gå.

Kværndrup: Selvom den pensionerede fynske læge Svend Lings i både byretten og Østre Landsret er blevet dømt for medvirken til selvmord, ser han frem til at få sin sag for retten en tredje gang. Det vil ske, når Højesteret skal behandle sagen mod Svend Lings, som ifølge Retten i Svendborg og Østre Landsret har medvirket til selvmord.

Svend Lings føler sig imidlertid ikke sikker på, at Højesteret vil nå frem til et andet resultat, end byretten og landsretten gjorde.

- Jeg ved ikke, om det vil ændre noget, men vi synes, der er så meget principielt i det, at det bør afgøres ved sidste instans. Det principielle er jo blandt andet spørgsmålet om ytringsfrihed.

- Jeg har jo lagt en selvmordsvejledning ud på internettet, og Justitsministeriet har sagt, at den er lovlig. Alligevel er jeg blevet dømt for medvirken til selvmord, fordi jeg har rådgivet patienter på grundlag af den her offentligt tilgængelige selvmordsvejledning.

- Det, synes jeg, er noget underligt noget. Det er sådan en gråzone, hvis man tænker på, hvor grænserne for ytringsfriheden så går, siger Svend Lings, som også i Østre Landsret brugte ytringsfriheden som argument:

- Jeg nægter at have medvirket til selvmord. Jeg har bare benyttet mig af min ytringsfrihed. Jeg har henvist til en lovlig manual, sagde Svend Lings under landsretssagen i januar i år.

Manualen blev flyttet efter bekymring

Den såkaldte selvmordsmanual blev i maj sidste år lagt ud på foreningen Læger for aktiv dødshjælps hjemmeside, og efter omtale i medierne af manualen bad Liselott Blixt (DF), formand for Folketingets sundheds- og ældreudvalg, justitsminister Søren Pape (K) om at undersøge, hvorvidt det var muligt at lukke den del af foreningens side, hvor manualen lå.

Det afviste justitsministeren i sit svar til Liselott Blixt med denne begrundelse:

"Straffelovens paragraf 240 forbyder at hjælpe en eller flere konkrete personer med at begå selvmord. Straffeloven forbyder derimod ikke at offentliggøre generelle vejledninger på internettet om, hvordan man kan begå selvmord. Det betyder, at der som udgangspunkt ikke i straffeloven er noget grundlag for at lukke en hjemmeside, som indeholder en generel vejledning til patienter om at begå selvmord med medicinske præparater."

Manualen blev dog i slutningen af juli fjernet fra Læger for aktiv dødshjælps hjemmeside - fordi medlemmer af foreningen var bange for at miste deres lægeautorisation, efter foreningen to gange var blevet indberettet til Styrelsen for Patientsikkerhed.

Manualen, som altså ikke er ulovlig at lægge på nettet, er dog fortsat i brug - i dag ligger den blot på hjemmesiden for Svend Lings' eget forlag.

Annonce

- Jeg har svært ved at forstå det

Og han får stadig dagligt henvendelser fra mennesker, som ønsker hjælp til at forlade dette liv. Men siden landsretsdommen i januar ringer telefonen ikke lige så ofte hjemme hos den tidligere læge i Kværndrup.

- Det har aftaget meget. Tidligere svingede det mellem en og fem henvendelser hver dag, så det er da faldet.

- Hvad fortæller du dem, der ringer?

- Jeg fortæller dem om min situation; at jeg er dømt, og at jeg desværre ikke kan rådgive folk. Men samtidig henviser jeg dem bare til den vejledning, der ligger på internettet, og det er der mange af dem, som er glade for.

- Hvis du også bliver dømt i Højesteret, må du så endegyldigt opgive at vejlede om selvmord?

- Det har jeg ikke taget stilling til endnu, fordi jeg har jo svært ved at forstå, at jeg godt må skrive noget på internettet, men at jeg ikke må sige det til folk. Så det vil jeg overveje.

Der er endnu ikke sat dato på Højesterets behandling af sagen.

Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, kan du ringe anonymt til Livslinjens telefonrådgivning på 70 201 201.

Den danske lægeforeningens bestyrelse har tidligere besluttet, at den vil have Lægeforeningens Voldgiftsret til at vurdere, om Svend Lings skal ekskluderes af Lægeforeningen for at overtræde foreningens etiske principper.

Formand Andreas Rudkjøbing har dog ikke mange kommentarer til, at sagen om Lings nu grundet sin principielle karakter har fået tilladelse til at blive ført ved landets øverste domstol: Højesteret.

”Vi kender ikke begrundelsen for, at Svend Lings nu får muligheden for at prøvet sagen i Højesteret, men vi må gå ud fra, at det er på baggrund af principielle aspekter i sagen,” siger Andreas Rudkjøbing, som understreger, at Lægeforeningen er modstander af, at læger medvirker til selvmord.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Fynske blomsterbutikker trækker sig fra Interflora - Svært at være tilfreds, når de tager så høj provision

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Nabo raser mod støjterror: Unge holder nattefester og raserer skolegård

Odense For abonnenter

Tre små børn og en restaurant går ikke: Nu er stedet sat til salg

Odense

Yppig nøgenhed: Læserbrev bragte kendt, men glemt statue frem i lyset

GOG

GOG er et rigtigt tophold: Vinder også når holdet er mest presset

Faaborg-Midtfyn

Hvad synes du, valget bør handle om? Journalister tager computeren under armen - Her kan du møde os

Nordfyn For abonnenter

Efter slotsfruens bortgang: Datteren fortsætter med at drive Harridslevgaard

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Sport

Livsnødvendig sejr til HC Odense: - Det er fedt at vinde, og det vil vi gerne prøve igen

Kerteminde

Redningsaktion fik Folmers køer tilbage på land: - Det var lige før, at de var begyndt at svømme

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Kerteminde

Højtbelagt smørrebrød og en lille én: Efter to års fravær spreder 'vennerne' igen glæde på plejehjem

Odense For abonnenter

Analyse: Derfor åbner letbanen ikke til nytår

Odense For abonnenter

Aflyttede bil under narko-efterforskning: Specialenhed hørte mistænkts kæreste læse sms om anden forbrydelse

Annonce