Annonce
Indland

Meningsmåling: Færøerne giver et mandat til hver blok

Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
I ny måling står det borgerlige Sambandsparti til at vinde valget på bekostning af rødt selvstyreparti.

Færøernes to store partier, der går ind for at bevare rigsfællesskabet med Danmark, vil ifølge en ny Gallup-måling vinde de to færøske mandater i Folketinget.

Vælgerundersøgelsen viser, at det borgerlige Sambandsparti, der går til valg på at udvikle og udvide samarbejdet i Rigsfællesskabet, står til at blive det største parti med knap 29 procent af stemmerne.

Den anden plads i Folketinget bibeholder det færøske Socialdemokrati, der også ønsker at bevare rigsfællesskabet mellem Færøerne, Grønland og Danmark. Partiet får i målingen lidt over 24 procent af stemmerne.

Står Gallup-undersøgelsen til troende vil de færøske mandater fordele sig med en støtte til hver sin blok i Folketinget.

Målingen er foretaget for Færøernes Radio og Fjernsyn samt nyhedsportalen Vágaportalen.

Målingen er skidt læsning for uafhængighedspartiet Tjoðveldi, der i den forgangne valgperiode har haft den ene af Færøernes to pladser i Folketinget.

Uafhængighedspartiet går ifølge undersøgelsen tilbage med 2,9 procentpoint og får 21,6 pct. af stemmerne.

Magni Arne, der har repræsenteret Uafhængighedspartiet i Folketinget i den forgangne valgperiode, mener, at konkurrence fra mindre selvstyrepartier er årsag til tilbagegangen.

Blandt andet har det lille Selvstyreparti, som står til at få 2,6 procent af stemmerne, vakt opsigt ved at erklære, at hvis partiet vinder en plads i Folketinget, skal den stå tom.

- Dertil er der blandt vælgerne i mit parti ikke den store interesse for folketingsvalget. Det kan være grunden til, at undersøgelsen viser en tendens til, at vi mister stemmer, siger Magni Arge til Ritzau.

Interessen på Færøerne for folketingsvalg er generelt ikke særlig stor. Ved seneste folketingsvalg lå stemmeprocenten på 65,6 pct.

Langt højere er stemmeprocenten, når det gælder valg til det færøske parlament Lagtinget. Ved valget i september 2015 stemte 88,8 procent af stemmeberettigede færinger.

Færøernes statsminister, Aksel V. Johannesen, fra det færøske Socialdemokrati, har meddelt, at der afholdes valg til Lagtinget 31. august. Da har hans regeringskoalition siddet i fire år.

Gallupundersøgelsen er foretaget fra 18. til 21. juni. 543 personer har deltaget, og usikkerheden er 3,4 procent.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Erhverv For abonnenter

- Kvinder er ved at banke sig selv tilbage til kødgryderne

Annonce