x
Annonce
Hus og have

Mellem de lige linjer i grafikerens hjem

Far og søn har sammen staret plakatvirksomheden Buyarto. Foto: Kim Rune Jessen
Frank og Sebastian Kerdil er far og søn. Sammen har de skabt virksomheden Buyarto, der laver plakater, som er ud over det sædvanlige. Produktionen foregår i baghuset i Frank Kerdils hjem på hovedgaden i Vissenbjerg. Et hjem, der bærer præg af et idérigt liv fyldt med opfindertrang og virkelyst.

"Frank Kerdil" står der på postkassen. I garagen holder en sølvgrå Mazda MX5 - et symbol på den fart, der stadig er i ham, trods en fødselsattest, der viser, at han er 73 år.

Frank Kerdil er uddannet grafisk designer, men han har aldrig taget den lige vej. Produktdesign, reklamer og prisvindende grafiker er blot et par af de titler, der står på cv’et.

Sønnen Sebastian Kerdil er delvis gået i sin fars fodspor. Han er uddannet art director og har i dag sin egen virksomhed i Odense, Skerdil, der udvikler branding til virksomheder.

Men sammen har far og søn skabt noget helt nyt. En sidegesjæft til deres daglige virke. En legeplads, hvor de sammen kan folde deres kreative hjerner helt ud. Plakatvirksomheden Buyarto er kun få måneder gammel, men målt på idérigdom er den på ingen måde våd bag ørerne.

- Mit motto er: "Når mere af det samme ikke er nok." Hvad betyder det? Jo, det betyder, at der skal være en god grund til at skabe et nyt produkt, og det synes vi, at vi kan, fortæller Frank Kerdil.

Det går stærkt, når han taler, og han bruger mange ord. Bag ham hænger en plakat med ordene “tænk ud af boksen” - på engelsk. Ordene vokser i bogstavelig forstand ud af rammen. Det er endnu et billede på Frank og Sebastian Kerdil. Men det er også et af deres Buyarto-design - rammende og præcist, for det er lige præcis det, de to herrer kan.

Annonce

Far, søn og Buyarto

Frank Kerdil, 73 år. Bor i Vissenbjerg sammen med sin hustru, Vilmy Helene Beck.

Sebastian Kerdil, 46 år, bor i Odense med kæreste og børn.

Hjemmet i Vissenbjerg er bygget i 1925.

Det er 148 kvadratmeter.

Grundarealet er 771.

Sammen har Sebastian og Frank virksomheden Buyarto.

Se deres plakater på www.buyarto.dk.

Den røde tråd

Det grafiske element går igen i Frank Kerdils hjem. Fra haven, der er opdelt i skarptskårne plateauer, til de to tagvinkler, der rækker op mod himlen. Det er her, Frank Kerdil har sit arbejdsværelse. Det vender vi tilbage til, for det skiller sig markant ud fra resten af hjemmet.

Huset er bygget i 1925, men er renoveret i flere omgange og fremstår i dag nyt og moderne.

I entréen bliver man budt velkommen af et rødt gulvtæppe - en farve, der dukker op som en rød tråd gennem hele hjemmet. Det samme gælder de grafiske elementer. Kvadrater, skarpe hjørner og lige linjer dominerer indretningen, men der er ikke sparet på pynteting og nips. Det skyldes blandt andet, at en stor del af de vaser, lamper og skåle, som Frank Kerdil har designet, indgår som en del af indretningen.

Uanset hvor øjet bevæget sig hen, gemmer der sig en anekdote, en finurlighed, en anledning til at fortælle. Men tingene vækker ligeledes genkendelse, for flere af de ting, Frank Kerdil har lagt navn til, er i dag klassikere. Som Mondrian-vasen, der sælges på Museum of Modern Art i New York, eller lampen Pineapple, hvor man kan skifte de hvide plasticplader ud med personlige billeder.

Men Frank Kerdil har et godt huskeråd, når han får en god idé til et design.

- Nogle gange bliver jeg ramt af et lyn. Jeg får den mest geniale idé og går straks i gang. Når jeg er færdig, stiller jeg min produktion et synligt sted. Når jeg så ser den dagen efter i et klart lys, kan det godt tænkes, at idéen var knap så genial, eller at den lige skal finjusteres, indrømmer han.

Selvom der er fart på, er der altså god tid til gentænkning og fordybelse.

Kunsten i gulvet

Huset på hovedgaden i Vissenbjerg er på i alt 148 kvadratmeter fordelt på to etager. Fra entréen kommer man ind i en stor stue. Her er det mest iøjnefaldende den rå væg i beton - eller det, der ligner. Frank Kerdil har selv lavet væggen i træ, men den er så virkelighedstro, at man lige er nødt til at røre. Han beskriver den selv som et maleri, fordi han ikke bryder sig om uægte ting.

På betonvæggen hænger der desuden et maleri, hvor der er zoomet helt ind på et bindingsværkshus. Man ser kun de lige streger og de forskellige farver og strukturerer. Maleriet er en del af det samlede værk med betonvæggen, men der hænger flere andre malerier af Frank Kerdil i huset, hvor der er zoomet helt ind.

- Når jeg var med Sebastian i hallen og se ham spille floorball, så jeg ikke kun ham. Jeg så også, hvordan de farvede streger på halgulvet gjorde det ud for kunst, fortæller Frank Kerdil med et glimt i øjet.

Der er ingen tvivl om, at kunst har en stor betydning for Frank Kerdil, og at han holder af det skæve og anderledes, der sætter tanker i gang. Men selvom hans samling er repræsenteret i hjemmet, hersker der en orden, der komplementerer de grafiske og lige linjer.

Helt modsat er det i hans værksted og arbejdsrum.

Frank Kerdil er en mand med mange ord, mange idéer og uendelig meget energi. Foto: Kim Rune Jessen

Virksomhed som legeplads

I en tilbygning - den med de to tagvinkler - har Frank Kerdil sit værksted.

- Før det blev sat i stand og gjort lækkert, havde min søster og jeg værelse her, afslører Sebastian Kerdil.

Det er dog ved at være mere end to årtier siden. Der er sket en del i mellemtiden. For helt modsat den øvrige del af hjemme hersker der ingen synlig orden. Værkstedet er i højere grad et billede på Frank Kerdils krøllede hjerne, hvor en eksplosion af farver, idéer, prototyper og ikke mindst maskiner udgør indretningen.

- Jeg kan lave alt mit arbejde herfra, fortæller han.

Værkstedet er ikke stort, men det er funktionelt og rummer en stor del af de mange projekter, Frank Kerdil har gang i. Senest Buyarto. Men Sebastian og Frank Kerdils foretagende er allerede så småt vokset ud af hjemmet i Vissenbjerg.

- Vi har købt et hus længere nede ad vejen, for vi kan ikke være her i længden, fortæller Frank Kerdil.

Sebastian supplerer:

- Håbet er, at Buyarto bliver en succes. Det siger sig selv. Men det er først og fremmest en legeplads, der er helt uafhængig af, at vi tjener penge på det. Det er det, der gør projektet så sjovt.

Idéen til Buyarto har været undervejs i flere år, og endelig har de taget springet. Det er tid til, at far og søns kreative sidegesjæft kan vokse.

Buyartos plakater tager blandt andet udgangspunkt i store personligheder, fodboldklubber og begivenheder, som de konverterer til pæn plakatkunst, som selv kræsne kvinder vil have hængende Foto: Kim Rune Jessen
Et af Buyartos plakatdesign, som samtidig er et billede på duoens krøllede og kreative hjerner. Foto: Kim Rune Jessen
Vasen, som Frank Kerdil har designet, og som er udstillet og sælges på Museum of Modern Art Foto: Kim Rune Jessen
Bag de to spidse vinkler gemmer der sig et værksted. Foto: Kim Rune Jessen
Kendt og ukendt kunst er allestedsnærværende i indretningen. Foto: Kim Rune Jessen
Sebastian Kerdil driver til hverdag sin egen virksomhed Skerdil. Foto: Kim Rune Jessen
Kendt og ukendt kunst er en stor del af indretningen. Foto: Kim Rune Jessen
Frank Kerdil bor sammen med Wilmy Helene Beck, som står for en stor del af indretningen i deres fælles hjem. Foto: Kim Rune Jessen
Betonvæggen, som egentlig er af træ, har Frank Kerdil selv lavet. Det er deuden også ham, der har malet billedet af bindingsværket. Foto: Kim Rune Jessen
Frank Kerdil har et bredt cv indenfor kunst, design og i den grafiske verden. Foto: Kim Rune Jessen
De små figurer gemmer på en tragt og et termometer til vin. Foto: Kim Rune Jessen
Træbilen er magnetisk, så den er sjov at skille ad for børn. Foto: Kim Rune Jessen
Der er zoomet helt ind på halgulvet. Foto: Kim Rune Jessen
En af de ikoniske lamper, Pineapple, som Frank Kerdil står bag. Foto: Kim Rune Jessen
Det røde element går igen i indretningen. Foto: Kim Rune Jessen
Det kreative hjem på hovedgaden i Vissenbjerg. Foto: Kim Rune Jessen
Børneplakater med dyr er et af de helt nye produkter på Buyartos hjemmeside. Foto: Buyarto
Buyarto holder sig sjældent indenfor rammerne. Foto: Buyarto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce