Annonce
forside

Melding fra Gudme: Kriseramt sø har det fint igen

Der lå stadig enkelte døde ål og karper ved søbredden tirsdag, men faktisk har Gudme Sø fået det væsentligt bedre. Foto: Katrine Becher Damkjær

Fiskene dør ikke længere som fluer i Gudme Sø. Vurderingen fra flere sider er, at det har løst problemet, at den såkaldte belufter er kommet op at køre igen.

Annonce

Gudme: Gudme Sø hiver ikke længere astmatisk efter vejret, og det skulle være slut med døde fisk.

Sådan lyder meldingen nu fra flere sider, efter at vi i sidste uge kunne fortælle om en sø, som i den grad var i krise.

Vurderingen fra Gudme Sølaugs formand, Asger Olsen, var, at varmen og den deraf følgende algevækst havde skylden for, at småfisk i tusindvis såvel som kæmpeål og karper populært sagt døde som fluer og lå og stank langs søbredden.

Han fortalte også, at den såkaldte belufter, som i en lille snes år har iltet vandet i søen, i en periode havde været ude af drift, men netop var kommet op at køre.

Og selv om et besøg ved Gudme Sø tirsdag i denne uge afslører, at der stadig ligger døde karper og ål i vandkanten, er søen klart i bedring, oplyser Asger Olsen.

- Fiskene dør ikke længere i samme omfang, og der er ingen tvivl om, at det har sat udviklingen i skak, at vi har fået gang i belufteren, siger han.

Annonce

Slut med døde fisk

Asger Olsen, der i sin egenskab af ejendomsmægler ikke er ekspert i vandmiljøer, henviser til Knud Dencker-Jensen for en supplerende vurdering.

Det var Knud Dencker-Jensen, der i sin tid solgte belufteren til lavet, og siden da har han holdt et vågent øje med Gudme Sø.

- Den er fuldstændigt ovre krisen, siger Knud Dencker-Jensen, der i øvrigt ikke bryder sig om udtrykket "belufter", men fortrækker at kalde maskinen, som han stadig er forhandler af, for en "oxygen-generator".

Men hvad man så end kalder den, er hans tro på dens fortræffeligheder intakt.

- Fiskene dør ikke af varme, men af iltmangel, og hvis bare maskinen kører, er det slut med døde fisk, siger han.

Annonce
Fyn For abonnenter

Det værste halve år i mit liv: Lilleholt sendt til tælling af corona, historisk krise i Venstre og et kølnet venskab med Løkke

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Årets Fynske Sportsnavn: - Det er et kæmpe skulderklap - jeg er stolt, og jeg er beæret

Danmark For abonnenter

Lars Krarup i sit sidste interview om Venstre: Støjberg og Ellemann har skuffet

Kerteminde For abonnenter

Borgmester foreslår letbane-etape til Lindø: Vil gerne drøfte Radikales letbane-drømme

Annonce