Annonce
Livsstil

Melanie og Rose Marie læser Platon på originalsprog: Oldgræsk bliver vækket til live på Rønshoved Højskole

For enden af parken ligger Flensborg Fjord. Eleverne på højskolen kan også vælge aktive fag som havkajak og sejlads. Foto: Vibeke Volder
På Rønshoved Højskole sammensætter eleverne selv deres skema. Der er rig mulighed for at fordybe sig i alt fra antikkens skriftsprog til danmarkshistorien og politisk teori.

Kaare Kjærhus sidder for enden af det lange, mørkbejdsede træbord med et whiteboard bag sig i den store sal Folkvang, som engang var gymnastiksal, men i dag bliver brugt som hyggerum for skolens elever og som undervisningslokale. Gulvene bærer præg af årtiers brug, og i de tunge spær, som går på tværs af lokalet, hænger endnu to kroge som et sidste bevis for den fysiske udfoldelse, der har fundet sted i salen. I dag er det nærmere intellektuelle udfoldelser, salen bevidner. Store bogreoler og klassisk, dansk design fylder i lokalet.

Kaare Kjærhus underviser i oldgræsk på Rønshoved Højskole, og fra bordet er der udsigt til Flensborg Fjord. Det regner og rusker udenfor. Klassen består af syv elever, som siden august har haft oldgræsk på skemaet to timer om ugen som en del af deres højskoleophold.

Rose Marie Blauenfeldt Kühl begyndte på Rønshoved Højskole i august. Hun valgte højskolen, fordi hun her kunne fordybe sig i fag som verdenshistorie, oldgræsk og latin - og fordi stedet så smukt ud på billederne på skolens hjemmeside. Foto: Vibeke Volder

Mens størstedelen af gruppen forsyner sig med kaffe og vand, taler Kaare Kjærhus med de elever, som er blevet tilbage ved bordet. Om bøjninger af oldgræske verber og bogen ”At læse Platon” af forfatteren Johannes Sløk.

Annonce
Melanie Asare er sproglig student fra Svendborg Gymnasium. Foto: Vibeke Volder

- Han fokuserer på alt det, der ikke bliver skrevet i bogen. Han gør stoffet meget jordnært, fortæller Kaare Kjærhus.

Nybegyndere sammen

Da eleverne har indfundet sig på pladserne igen, skal de på skift læse op af Matthæusevangeliet på græsk.

- Vil du begynde ved afsnit 5.2? spørger Kaare Kjærhus, og en af eleverne begynder at læse op.

Det går langsomt og prøvende, men det er der ikke noget unormalt i. For ikke ret længe siden kendte de knap det græske alfabet. De er alle fælles om at være fuldstændig grønne i sproget med undtagelse af en, som har haft oldgræsk i gymnasiet.

Kaare Kjærhus underviser i oldgræsk. De små elevhold giver stor frihed til at tilpasse undervisningen til holdene fra semester til semester, siger han. Foto: Vibeke Volder


En af eleverne, som sidder i de patinerede Børge Mogensen-stole og forsøger at suge det oldgræske sprog til sig, er 21-årige Rose Marie Blauenfeldt Kühl. Netop det, at de alle begyndte på skolen med samme udgangspunkt - altså en interesse for sprog og en lyst til at lære - er en stor styrke ved den lille gruppe sprogentusiaster, mener hun.

- Vi har et interessefællesskab, hvor alle er her, fordi vi selv har valgt det. Det føles meget trygt, og det er nemmere at være nysgerrig end i gymnasiet, fordi man tør spørge om alt. Hvis jeg undrer mig over noget, er der sikkert også nogle af de andre, som gerne vil vide det, siger hun.

Annonce

Jiddisch for sjov

Rose Marie Blauenfeldt Kühl kommer fra Roskilde og er i gang med sit andet sabbatår. Da hun skulle på højskole, ledte hun først på Sjælland uden at finde noget, der for alvor fangede hende. Siden udvidede hun søgningen til at inkludere Fyn, men først da hun faldt over Rønshoved i den modsatte ende af landet, fandt hun det helt rigtige sted.

- Jeg kiggede meget på fagene. Jeg gik efter hardcore humaniora. Tunge, boglige fag, jeg kunne fordybe mig i, fortæller hun.

Det fandt hun på Rønshoved, hvor hun har undervisning i blandt andet oldgræsk, latin, verdenshistorie. Og yoga.

Rose Marie Blauenfeldt Kühl har gået på Rudolf Steiner-skole indtil 10. klasse, som hun tog på en privatskole i København.

- I 10. klasse skulle jeg til eksamen for første gang i engelsk og tysk, og jeg var ret genert og sagde ikke så meget i timerne, så jeg besluttede, at jeg var nødt til at begynde at sige noget og at tale sprogene, hvis det skulle gå godt. Og det var megafedt, fandt jeg ud af, siger hun.

I sin fritid begyndte hun at lære jiddisch, og hendes interesse for sprog er kun vokset siden.

- Det er ikke oldgræsk i sig selv, der er fedt, det er sprog i det hele taget. Bare det at lære et nyt ord kan være så fedt. Det gør verden større, og det er bevidsthedsudvidende på en måde.

Annonce

Grundtvig og Bildung

På tavlen er Kaare Kjærhus ved at forklare de forskellige betydninger af et enkelt græsk ord. Afhængigt af konteksten kan det give ellers næsten enslydende sætninger helt forskellige betydninger. Han er uddannet teolog fra Aarhus Universitet og er opvokset på højskolen i grænselandet. Hans forældre, Thue og Nina Kjærhus, er henholdsvis forstander og viceforstander på højskolen. Han bor til daglig i Aarhus, men er for tiden barselsvikar på højskolen, som han kalder sit barndomshjem. Ud over oldgræsk underviser han også i faget verdenshistorie og eksistensfilosofisk læsegruppe, hvor han sammen med eleverne læser og diskuterer filosofiens storværker.

Rønshoved Højskole

Ligger i det sydøstlige Sønderjylland, få kilometer fra den tyske grænse.

Skolen fejrede i år 100-års jubilæum. Egentlig er skolen fra 1920, samme år som Genforeningen, men ligesom med Genforeningsfejringen er skolejubilæet blevet udskudt et år.

Eleverne på skolen sammensætter selv deres skema. Ud over de nævnte sprogfag kan man vælge en række historie- og filosofifag samt kreative fag som kunst under åben himmel, tegning og klaver.

Se oversigten over fagene på skolens hjemmeside.  www.ronshoved.dk.

Skolen er bygget sådan op, at der ikke er nogen linjefag. I stedet kan eleverne ønske ud fra et bredt katalog af fag. Sprogfag som latin og oldgræsk og næste år også hebraisk, hvis der er nok elever til at oprette en klasse, fylder på skemaet. Skolen har sit udgangspunkt i Grundtvigs tanker, men skeler også til Tyskland, hvor begrebet Bildung dækker over dannelse og dannelsestænkning.

- Det er næsten sjovest at være nybegynder på et sprog, fordi man udvikler sig så hurtigt i starten. Jeg kan jo stadig blive bedre til engelsk også, men det tager mere tid, siger Rose Marie Blauenfeldt Kühl. Foto: Vibeke Volder

- Det grundtvigianske tankesæt kan godt blive for fladt. Omvendt kan Bildung-tanken nogle gange miste jordforbindelsen, siger højskolelæreren.

Annonce

En ligning, der går op

Når et nyt elevhold begynder på skolen, begynder de fleste helt fra bunden. Sådan er det også i år med undtagelse af 20-årige Melanie Asare fra Svendborg, som har haft både latin og oldgræsk i gymnasiet.

- Jeg havde et introforløb med latin og græsk og fandt ud af, at det var megainteressant. Siden har jeg været bidt af sprog, så jeg ville bare gerne have endnu mere af det samme, siger Melanie Asare og griner.

Hendes interesse for sprog er kun vokset. Hun vil gerne være jordemoder, så sine sprogkundskaber er noget, hun dyrker, fordi hun synes, det er sjovt. Læring for læringens skyld.

- Jeg er tit blevet spurgt om, hvad jeg skal bruge det til. Selv hvis jeg ikke skal bruge det til noget, giver det mig sindssygt meget at have den sprogforståelse. Det er ret vildt at kunne læse noget, som Cæsar har skrevet, uden at det er blevet oversat. Der går altid nogle nuancer tabt, når man læser en oversættelse. Og så elsker jeg grammatik. Det er som en ligning, man kan få til at gå op, siger hun.

Det er ret vildt at kunne læse noget, som Cæsar har skrevet, uden at det er blevet oversat. Der går altid nogle nuancer tabt, når man læser en oversættelse.

20-årige Melanie Asare
Annonce
OB For abonnenter

Det bliver jul igen i OB, men der mangler stadig store hårde pakker, som får alle til at smile bredt over højtiden

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

92-årige Marie vil gerne have tredje vaccine-stik: - Det er en jungle at finde ud af, hvordan man får hjælp

Nordfyn For abonnenter

Fra frisør til politiker på fuld tid: - Nogle spurgte, om det ikke var dumt

Assens

Bilister kører stadig igennem vej, der er lukket: - Bilen har nok fået nogle skrammer, fordi standeren er lagt helt ned

OB

Sportschef Michael Hemmingsen om det kommende transfervindue: Vi vil forstærke os på specifikke positioner

SSI: To i Danmark er bekræftet smittet med ny coronavariant

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

'Strategisk' og 'speciel' beliggenhed: Nej tak til 30 nye boliger på tom campingplads

Kultur

- Vi snakkede aldrig om det hos os: Pårørende og skuespillere besøgte grave inden gallapremieren på 'Hvidstengruppen II'

Assens

Helnæs Kirke er ved at falde sammen og har været lukket i et år: Må holde gudstjeneste i forsamlingshuset

De første børn under 12 år har fået vaccinestik mod corona

Faaborg-Midtfyn

Palle Profet ramte plet: Sådan kunne han som den eneste forudse det nye byråd

Kerteminde For abonnenter

Fik uventet besøg: Fund i køkkenskabet sender 29-årig i fængsel

OB

Bashkim Kadrii fik endnu engang ikke sendt bolden i kassen: - Det er lidt noget lort, men det må jeg arbejde på

Annonce