Annonce
Sydfyn

Mejetærsker spiser den første bid sydfynsk vinterbyg

Så blev det høsttid på Sydfyn. Frøgræs har man høstet i nogen tid efterhånden, men i denne uge blev det altså tid til at høste den første vinterbyg. Arne van der Veen er rimeligt tilfreds med udbyttet, når han tager manglende regn i betragtning. Foto: Hans-Henrik Dyssel
Så blev det for alvor høsttid. Mandag høstede Arne van der Veen de første hektar vinterbyg i Gudbjerg. Og udbyttet er rimeligt, mener han, taget i betragtning af, at kornet ikke helt har fået den mængde vand, han kunne ønske sig.

Gudbjerg: Så langt øjet rækker - næsten da - står vinterbyggen på en mark i nærheden af Gudbjerg. Med bøjet nakke. Tynget af kernerne. Det er modent.

Henning Hansen svinger sig op i en stor, gul mejetærsker. Det er en New Holland, der efterhånden har gnavet korn i sig i en del år. Den er fra 2003, men starter beredvilligt alle hestene, da Henning Hansen vrider nøglen inde i kabinen. Den brøler nærmest.

Han kører lidt frem. Starter tærskeværket og sneglen, der skal tvinge kornet ned i maven på tærskeren. Klar til første mundfuld.

Langsomt kører han første træk i marken. Nidkær er han med at komme helt ud i hjørnerne.

- Det er der overskuddet står, så vi skal have det hele med, siger han.

Jo, høsten er i gang. Og hans chef, Arne van der Veen, er formentlig en af de første sydfynske landmænd til at høste vinterbyggen.

- Det her skal bruges til opformering, siger Arne van der Veen, der med sine 32 år trækker gennemsnitsalderen på mere end 50 år for landmænd ned. Men han har også lige overtaget gården med de i alt 340 hektar inklusiv forpagtet jord.

Opformering betyder, at det korn, der høstes, bliver til såsæd.

Annonce

Arne van der Veen

Arne van der Veen er 32 år gammel og har overtaget en gård med i alt 340 hektar jord, hvoraf noget af jorden er forpagtet.

Gården er ejet af Arne van der Veens kæreste, Anne Kristine Munk Larsen, der er datter af byrådsmedlem Jens Munk. Hun ejer den som følge af virksomhedsoverdragelse mellem de to parter, mens Arne van der Veen står for driften.

Arne van der Veens forældre er oprindeligt fra Holland og driver økologisk landbrug i Gudbjerg. Arne van der Veens landbrug drives dog konventionelt, og selvom han ingen uddannelse som landmand har - han er uddannet maskinarbejder - ligger landbruget i blodet på ham som følge af hans opvækst på forældrenes gård.

Ved siden af sit eget landbrug driver han maskinstation, hvor han blandt andet høster og presser for andre landmænd.

Sammen med Anne Kristine Munk Larsen har han to børn.

Udmærket udbytte

- Det allerførste vinterbyg høstede vi i går. Det gav cirka otte tons per hektar, siger han og oplyser, at det er rimeligt. Meget normalt.

- Jo, jeg er da tilfreds. Der er, hvad der er, siger han og minder om, at betingelserne ikke har været optimale den sidste tid.

Det så ellers mere end lovende ud tidligere på året, men den sidste halvanden måned har det ikke regnet helt så meget, som han kunne have ønsket sig, og det er gået lidt ud over udbyttet.

- Vi har jo fået vand, men vi kunne godt have brugt lidt mere. Heldigvis er det da rimeligt okay jord lige her, og det hjælper da på det, siger han.

- Men prisen er ikke så god, tilføjer han og oplyser at det meste af kornet allerede er solgt, hvorfor han ikke har planer om at lægge det på lager og vente på bedre priser.

Tjener på halmen

Den gule mejetærsker med det forslugne 30 fods skærebord æder videre af kornet. Nogle steder ligger kornet hen ad jorden, og Henning Hansen i kabinen må bakke og forsøge ad flere omgange at lokke kornet ind i maskinen. Det lykkes rimeligt.

Og optimistisk er han, Arne van der Veen. Trods den manglende nedbør.

- Det ser lovende ud, siger han på spørgsmålet om hans forventning til høsten i det hele taget. Senere på sommeren skal han nemlig høste både vårbyg, hvede og raps.

- Hvis vi bare får noget fint vejr med sol og varme, så skal det nok gå, konstaterer den unge landmand med hollandske forældre og en uddannelse som maskinarbejder i rygsækken.

Halmen - 15-20 tons bliver det til om året - sælger han. Det bliver til fjernvarme. Og ved siden af arbejdet med at drive sin egen gård, kører han maskinstation for andre landmænd.

Jo, det skal nok gå. Men nu skal høsten i hus.

Arne van der Veen er med sine bare 32 år relativt ung landmand. Gennemsnitsalderen for danske landmænd ligger nemlig over 50. I alt driver han 340 hektar jord med vinterbyg, vårbyg, hvede og raps. Det meste af kornet bliver til såsæd. Foto: Hans-Henrik Dyssel
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydfyn

Brandårsag ukendt: Ild i madras

Odense

Inden ny lov er færdig: V og K i Odense vil aktivere indvandrere på fuld tid

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];