Annonce
Udland

Medtiltalt i mullah Krekar-sag risikerer at miste passet

Carina Johansen/Ritzau Scanpix
En mand i Norge kan grundet en terrorsag i Italien få frataget sit pas efter kun et år som norsk statsborger.

Han var allerede i søgelyset hos italiensk politi og havde i en årrække været mistænkt for planlægning af terror.

Alligevel fik en mand i 40'erne fra Buskerud i Norge sidste år tildelt norsk statsborgerskab. Manden blev forrige uge dømt for terrorplanlægning sammen med mullah Krekar, der menes at være leder af et terrornetværk.

Myndighederne i Norge - nærmere bestemt Udlændingedirektoratet - har undersøgt sagen om statsborgerskabet. Direktoratet oplyser i en redegørelse, at der kan være grundlag for at trække mandens norske pas tilbage.

Det skriver den norske avis VG og nyhedsbureauet NTB.

Udlændingedirektoratet henviser til paragraf 26 i statsborgerloven. Den siger blandt andet, at et statsborgerskab kan trækkes tilbage, hvis det er udstedt på grundlag af urigtige eller ufuldstændige oplysninger.

- I denne enkeltsag har ansøgeren ikke oplyst om, at han var under efterforskning for et strafbart forhold i udlandet. Og han har heller ikke udfyldt et skema om dette.

- Han har bekræftet på ansøgningsskemaet for norsk statsborgerskab fra 2017, at han ikke er straffet eller sigtet for et strafbart forhold i udlandet, skriver Udlændingedirektoratet i en pressemeddelelse ifølge VG.

På den baggrund vil der blive oprettet en sag om tilbagekaldelse af mandens norske statsborgerskab.

I terrorsagen fra Italien er manden fra Buskerud idømt syv og et halvt års fængsel. Men fordi han er norsk statsborger, kan han ikke udleveres til Italien.

Foruden den dømte fra Buskerud og mullah Krekar er en 42-årig mand med norsk statsborgerskab blevet idømt ni års fængsel. Han fik sit pas for seks år siden - altså før han blev sat i forbindelse med terroraktiviteter i Italien.

Den norske efterretningstjeneste - Politiets Sikkerhedstjeneste - har ifølge VG tidligere udtalt, at der ikke er grundlag for at pågribe de to mænd i 40'erne.

Mullah Krekar, som er den centrale figur i sagen, har i en årrække gjort sig bemærket som en meget omtalt islamist i Norge.

Han blev pågrebet i Norge i 2015 i en koordineret aktion, der var iværksat af italiensk politi. Italienske myndigheder har anklaget den 63-årige mullah Krekar for at være leder af et terrornetværk med tilknytning til Islamisk Stat.

Krekar - hvis fulde navn er Najmuddin Faraj Ahmad - blev i sidste uge idømt 12 års fængsel i sagen om terrorplanlægning ved en domstol i Italien.

Mullah Krekar kom til Norge som kvoteflygtning i 1991, og i 2003 blev han af hensyn til rigets sikkerhed dømt til udvisning.

Men da han risikerer at blive udsat for tortur og henrettelse i Irak, hvor han kommer fra, har Norge ikke kunnet udlevere ham.

Siden 2003 har mullah Krekar været opført på FN's terrorliste.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Inden ny lov er færdig: V og K i Odense vil aktivere indvandrere på fuld tid

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];