Annonce
Odense

Medlemmerne ville ikke mere: Fødevarefællesskab er lukket

Poser med lokale, økologiske grøntsager var Odense Fødevarefællesskabs varemærke. Arkivfoto: Roland Petersen
Til sidst blev der solgt for lidt, og det var svært at skaffe frivillige, men i Odense Fødevarefællesskab, der nu lukker, er man stolte over at have sat økologi og bæredygtighed på dagsordenen.
Annonce

Efter otte års levetid er Odense Fødevarefællesskab nu en saga blot. På en ekstraordinær generalforsamling tidligere på måneden besluttede fødevarefællesskabet at lukke, og det er der flere forklaringer på.

Da Byens Højskole lukkede i september, blev fødevarefællesskabet hjemløst. Ifølge Majken Jaussi, der er formand for Odense Fødevarefællesskab, var højskole-lukningen ikke den udløsende faktor.

- Det fremskyndede processen, men vi var blevet nødt til at lukke alligevel, siger Majken Jaussi.

Nok var medlemstallet - 112 - ganske stort, men problemet var, at medlemmerne bestilte for få af poserne med lokale, økologiske grøntsager, som var fødevarefællesskabets varemærke. Og det var også svært at finde den frivillige arbejdskraft blandt medlemmerne, som var nødvendig for at få fællesskabet til at fungere. Alt i foreningen var baseret på frivilligt arbejde: Afhentning hos producenterne, pakning med meget mere.

- Det er jo ikke sådan, at interessen for økologi er faldende, tværtimod. Men økologi er blevet meget mere tilgængelig, siger Majken Jaussi, der peger på, at siden Odense Fødevarefællesskab blev stiftet i 2011, er der kommet langt flere økologiske varer i supermarkederne, og antallet af leverandører af økologiske måltidskasser er steget markant.

Da Odense Fødevarefællesskab blev stiftet i 2011, holdt man til i Albanigade. Sidenhen var det Falen og senest den nu lukkede Byens Højskole. Arkivfoto: Roland Petersen
Annonce

Flere valgte den nemme løsning

Ifølge formand Majken Jaussi har det været mere krævende at være med i Odense Fødevarefællesskab end at få leveret en måltidskasse til døren. Både fordi man selv skulle være med i arbejdet med pakning og afhentning, og også fordi man i højere grad selv skulle finde ud af, hvad råvarerne skulle bruges til.

- Jeg har da lært en del om palmekål og vinterportulak i de år, jeg har været med, siger Majken Jaussi med et smil.

I en travl hverdag har medlemmerne måske valgt den nemme løsning i supermarkedet eller en måltidskasse med opskrifter leveret til døren frem for fødevarefællesskabets lokale varer, der skulle hentes.

- Vi har også oplevet, at nogle af ildsjælene har fået børn og dermed mindre tid eller måske er flyttet på landet, siger Majken Jaussi.

Annonce

Ingen fynske æbler

Med cirka 70.000 kroner i egenkapital har fødevarefællesskabet valgt at lukke, inden der kom røde tal.

På en ordinær generalforsamling i begyndelsen af det nye år skal fællesskabet lukkes helt formelt, og det skal besluttes, hvad egenkapitalen skal bruges til. Tanken er, at pengene kan bruges til at bakke op om lignende projekter, for i en tid med fokus på bæredygtighed, bør der være plads til et initiativ, som ved udelukkende at bruge lokale råvarer laver det mindst mulige klimaaftryk, vurderer Majken Jaussi.

- Det er vemodigt, at vi skal lukke, men vi er stolte af at have sat en masse gode ting på dagsordenen omkring økologi og bæredygtighed, siger Majken Jaussi, som for nylig i en tur i supermarkedet konstaterede, at der stadig er behov for et initiativ i stil med Odense Fødevarefællesskab:

- Lige nu er det sæson for fynske æbler, men alle de økologiske æbler i supermarkedet var fra Italien eller Chile, siger Majken Jaussi.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce