Annonce
Sydfyn

Flertal tegner sig for at bevare fødeafdeling i Svendborg: Klar med 20-22 millioner kroner om året

Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Formand for Sundhedsudvalget Poul-Erik Svendsen (S) er sammen med andre partier klar til at prioritere penge til at bevare fødeafdelingen i Svendborg, som den er i dag, og der tegner sig et flertal for det. Regionsrådet venter dog stadig på anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen.

Opdateret klokken 17.10 med kommentarer fra Socialdemokraterne, Konservartive, Enhedslisten, SF og Venstre samt ny overskrift og og omskrivning af indledningen.

Svendborg: Der tegner sig et flertal for at bevare en fødeafdeling i Svendborg. Også når Nyt OUH står klar.

Det siger formanden for Region Syddanmarks sundhedsudvalg, Poul-Erik Svendsen (S).

- Vi ønsker, at der skal være en fødeafdeling i Svendborg som den nuværende med visiterede fødsler og obstetrikere og fødselslæger til stede. Det har fungeret i masser af år uden problemer, siger Poul-Erik Svendsen.

Det var TV2/Fyn, der fredag eftermiddag skrev, at et flertal uden om Venstre er enige om, "at fødeafdelingen i Svendborg som minimum skal fortsætte på samme måde, som vi kender det i dag".

Poul-Erik Svensen fastslår dog, at der ikke er indgået en politisk aftale.

- Der ligger ikke et papir og en aftale, som er underskrevet, nej.

Poul-Erik Svendsen kalder det rettere en tilkendegivelse fra de forskellige parter. Det er dog også stærkt nok i sig selv, mener regionsrådsmedlemmet.

- Der er et flertal, som siger, at det er indstillet på, at det ikke bare skal være en jordemoderledet klinik i det sydfynske, men den type afdeling, som vi har nu. Og jeg kan ikke se for mig, hvordan man skal kunne løbe fra det, når man har sagt, at det er det her, man vil, siger han og forklarer, at det vil kræve 20 til 22 millioner kroner på budgettet at bevare fødeafdelingen.

Annonce

Akutfunktionerne i Svendborg

Det er længe siden, det blev besluttet at lukke fødeafdelingen på Svendborg Sygehus.

Beslutningen kom i 2011, da Region Syddanmark for at få de 6,3 milliarder til et nyt supersygehus i Odense gik med til at udfase Svendborg Sygehus som akutsygehus. Aftalen var dengang, at det først skulle ske, når det nye supersygehus i Odense stod færdigt.

I maj 2019 kunne Fyns Amts Avis fortælle, at et stort flertal i Sundhedsudvalget, også inklusiv Venstre, vil bevare et fødetilbud i Svendborg. Men om det vil sige en fødeafdeling, som man kender det i dag, med fødselslæge og mulighed for akut kejsersnit eller for eksempel en fødeklinik uden læge, ville man endnu ikke tage stilling til.

Det ventes, at Sundhedsstyrelsen vender tilbage med nye anbefalinger i løbet af dette halvår.

Ikke underskrevet

Det var ellers en del af betingelserne for et nyt supersygehus i Odense, at akutfunktionerne i Svendborg skulle nedlægges, blandt andet fødeafdelingen med fødselslæger og mulighed for akut kejsersnit.

Diskussionen er pågået over længere tid, og i maj fortalte et stort flertal i Sundhedsudvalget til avisen, at de ville bevare et fødetilbud på Sydfyn. Men om det var en fødeafdeling som i dag, skulle blandt andet afhænge af nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen, som forventes at lande i foråret, inden man kan indgå en egentlig aftale. Ifølge Poul-Eriks Svendsen vil anbefalingerne ikke få politikerne til at ændre mening om at ville bevare fødeafdelingen i Svendborg, som den er nu.

- Sundhedsstyrelsen har indtil videre i deres anbefalinger sagt, at fødeafdelinger fysisk skal ligge, hvor der også er en børnelæge, og det vil den formentlig sige igen. Men det er os selv, der bestemmer. Det er jo anbefalinger og ikke et lovkrav, siger han.

Går imod Sundhedsstyrelsen

Ifølge TV2/Fyn er Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Konservative enige om at bevare fødeafdelingen.

Også Konservative er klar til at ofre pengene til at bevare fødeafdelingen i Svendborg. Lige så er man villig til at trodse Sundhedsstyrelsens anbefalinger, hvis det er det, der skal til, fortæller Morten Weiss-Pedersen (K).

- De par millioner er pebernødder i forhold til de kroner og ører, vi arbejder i. Der ryster vi ikke på hånden. Og jeg mener ikke, vi bare skal klappe hælene sammen, fordi Sundhedsstyrelsen siger noget andet, forklarer han til Fyns Amts Avis.

Ifølge SF's regionsrådsmedlem, Villy Søvndal, er flertallet for bevaring af fødeafdelingen i Svendborg også en erkendelse af, at man vil undgå, at centraliseringen bare fortsætter. Hvordan konstellationen af fødetilbuddet kommer til at se ud, mener han, er for tidligt at sige.

- Det skal fortsætte mindst i det omfang, som det kører i dag, men hvordan den konkrete model ser ud, er for tidligt at sige, siger Villy Søvndal og fortæller, at SF i hvert fald er villige til at ofre de nødvendige kroner og ører.

Heller ikke Enhedslisten har planer om at slå sig i tøjret, når det handler om at bevare fødeafdelingen.

- Vi er med på som minimum at bevare den, som den er i dag, siger Vibeke Syppli Enrum, der dog understreger, at intet er sikkert.

- Problemet er jo, hvilke anbefalinger Sundhedsstyrelsen kommer med. Hvis den fastholder, at der skal være et beredskab med adgang til neonatallæger, og at man skal kunne lave kejsersnit, så kan det blive svært at gennemføre, siger hun.

Venstre venter - men pengene er ikke et problem

Venstres Bo Liebergreen siger, at partiet mener, at der bør være et fødetilbud på Sydfyn. Men om det skal være en fødeafdeling som i dag eller et andet tilbud, som for eksempel en fødeklinik uden fødselslæge, vil han ikke forholde sig til endnu. Blandt andet fordi man stadig venter på anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen.

- Vi skal finde ud af, hvad den rigtige og bedst mulige løsning er, og i respekt for den proces, ønsker vi ikke at lægge os fast på præcis, hvordan et fødetilbud på Sydfyn skal se ud.

Og han minder om, at det ikke kun handler om at være politisk villig til at finde for eksempel 20-22 millioner i regionsrådet.

- Sundhedsstyrelsen kan komme med en anbefaling, men den har også et andet greb, der hedder specialeplanlægning. Og hvor en anbefaling giver rum til politisk fortolkning, bestemmer Sundhedsstyrelsen med en specialeplanlægning, hvad der skal laves hvor.

- Pengene er ikke den primære del af diskussionen. Det er Sundhedsstyrelsen, rekruttering af læger og så er der lige det med aftalen med regeringen, siger han med henvisning til, at det var en betingelse for statslig finansiering af et nyt supersygehus i Odense, at man lukkede akutfunktionerne i Svendborg, når det står klar, som det forventes at gøre i 2022.

Men hvis alt det går den rigtige vej, kan du vel sige, om I er klar til at lægge 20-22 millioner for at bevare en fødeafdeling, som den er i Svendborg i dag?

- Nu laver jeg ikke budgetlægning i Fyns Amts Avis, men det er ikke pengene, der på noget tidspunkt har været det centrale i den her sag.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce