Annonce
Erhverv

Medicinsk cannabis på Fyn: Tre firmaer får grønt lys til vækstplaner

Mads Pedersen, tomatgartner fra Bellinge, har fået grønt lys til at starte hampproduktion op. Arkivfoto

En stor fynsk tomatgartner, en enkeltmandsvirksomhed fra Søndersø og en stor hampproducent fra Canada er med på det hold, som har fået grønt lys fra Lægemiddelstyrelsen til at indlede dyrkning af hamp til medicinsk cannabis på Fyn efter nytår - flere gartnere står på spring på at komme med på væksteventyret.

Tomatgartner Mads Pedersen, selskabet som har overtaget det kuldsejlede fynske gartneri Nældebakken og en enkeltmandsvirksomhed fra Søndersø.

Lægemiddelstyrelsen har her til eftermiddag sat navne på de producenter, som har fået tilladelse til at starte hampproduktion til brug til medicinsk cannabis efter nytår.

Tre fynskbaserede virksomheder er med på listen fra styrelsen, som den 15. december gav tilladelsen til 11 virksomheder.

Offentliggørelsen kommer efter, at styrelsen i dag har afholdt en større konference i København, hvor de bl.a. har sat navn på de produkter, som det bliver lovligt at sælge i Danmark 1. januar, når en ny lovgivning på området træder i kraft.

Annonce

Følgende virksomheder har søgt om tilladelse til dyrkning og håndtering af cannabis med henblik på at udvikle cannabis til medicinsk brug pr. 1. januar:Gistrup Green Grow (tilladelse sendt 15. december 2017)

MM Bureau v/Morten Nøhr Mortensen (tilladelse sendt 15. december 2017)

Cantiva ApS (tilladelse sendt 15. december 2017)

Scandinavian Cannabis A/S (tilladelse sendt 15. december 2017)

Organic Cannabis Care (tilladelse sendt 15. december 2017)

D.W. IVS (tilladelse sendt 15. december 2017)

Spectrum Cannabis Denmark ApS (tilladelse sendt 15. december 2017)

Hemp Valley ApS (tilladelse sendt 15. december 2017)

Mecican ApS (tilladelse sendt 15. december 2017)

StenoCare IVS (tilladelse sendt 15. december 2017)

Medical Cannabis Denmark (tilladelse sendt 15. december 2017)

Kilde: Lægemiddelstyrelsen

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby vises rundt på Møllerup Gods. Godsejerinde Anne Sophie Gamborg er sammen med sin mand med i det jointventure med bl.a. en canadisk storproducent af hamp, som rykker ind på det tidligere Nældebakken Gartneri på Fyn. Foto: Annelene Petersen

Tre fynske hampfirmaer

I november 2016 blev der skabt en bred politisk aftale på Christiansborg om at etablere en forsøgsordning med medicinsk cannabis, som starter 1. januar 2018. Den betyder blandt andet, at en række firmaer får tilladelse til at importere cannabis, og at der åbnes for hampproduktion til brug i en egentlig dansk produktion.

På Fyn drejer det sig om gartner Mads Pedersen fra Bellinge-gartneriet Alfred Pedersen & Søn, der producerer Katrine og Alfreds Tomater, Spectrum Cannabis Denmark, som er ejet af Danish Cannabis, der har overtaget det tidligere gartneri Nældebakken, og endelig Anders Olofsson fra Søndersø, som står bag enkeltmandsvirksomheden Medical Cannabis Denmark. Yderligere et enkeltmandsfirma under navnet Bayling med base i Nyborg har søgt, men endnu ikke fået sin ansøgning endeligt behandlet.

Selskabet Spectrum Cannabis fik stor opmærksomhed for nogle uger siden, da et godsejerpar fra Jylland og en tidligere reklamemand sammen med en stor canadisk cannabis-producent gik ind og overtog gartneriet på Fyn. Samtidigt lancerede selskabet planer om at investere 100 millioner kroner i den fynske hampproduktion.

I dagene efter fortalte yderligere en håndfuld gartnerier på Fyn, bl.a. den fynske formand for Dansk Gartneri, at de også går med planer om at gå ind i hampproduktionen, som de ser som et nyt vækstområde.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce