Annonce
Fyn

Medicinsk cannabis: Læger, patienter og milliardinvesteringer på Fyn - nu afgør Christiansborg fremtiden for lidt af et smertensbarn

Cannabisplanterne i produktionen hos Aurora Nordic, som laver medicinsk cannabis i form af tørrede blomster og olie. Blomsterne eksporteres fra Bellinge til store dele af Europa. Arkivfoto: Simon Trøjgaard Jepsen
Sundhedsminister Magnus Heunicke har indkaldt de politiske partier til forhandling om den danske forsøgsordning - forhandlingerne starter mandag.

Patienter, arbejdspladser, investeringer for milliarder og Lægemiddelstyrelsens arbejdsgang er på bordet, når de politiske partier på Christiansborg mandag tager fat på at forhandle om, hvad der skal ske med forsøgsordningen for medicinsk cannabis.

Den fire-årige ordning blev søsat af et bredt politisk flertal den 1. januar 2018, og på tværs af partierne er der enighed om, at tingene ikke har fungeret i de første godt tre af ordningens fire leveår - og at der skal rettes op på det.

Liselott Blixt, sundhedsordfører hos DF, mener, at medicinsk cannabis er kommet til Danmark for at blive:

Annonce

- Vi ønsker, at der kommer gang i det her, og det har der ikke været. Der er f.eks. ikke kommet billigere produkter fra danske producenter - det hed det sig jo, at der skulle, men der har været producenter, som har nedlagt deres hverv, fordi tingene har trukket så langt ud, siger hun, der er for at gøre ordningen permanent.

- Det er mest fair både over for patienter og for producenter, og jeg forstår godt, de er frustrerede - jeg synes, man har stukket producenterne blår i øjnene, lyder det fra DF'eren, der som flere andre efterlyser ordentlig data-opsamling.

Arbejdstempoet

En af dem er Stinus Lindgreen, sundhedsordfører, Radikale Venstre:

- Vi skal ikke lave en permanentliggørelse af det, vi har set indtil nu, for det har ikke fungeret optimalt. Man har lavet en ordning, hvor man ikke har fået indsamlet data på en ordentlig måde, og vi er jo ikke blevet klogere. Der er potentiale i medicinsk cannabis, men vi er nødt til at forstå effekt og bivirkninger - især når der er tale om noget, som er potentielt vanedannende.

Rasmus Raabjerg fra Odense er 44 år og kronisk smertepatient og får farmaceutisk fremstillet medicinsk cannabis, som hans læge udskriver specielt til ham. Selv om det ikke er den type medicinsk cannabis, forsøgsordningen omfatter, håber han, at flere patienter får mulighed for at prøve cannabis som medicin.  - Måske virker det kun på to ud af ti, men de to skal have chancen, siger han. Foto: Michael Bager


Der er potentiale i medicinsk cannabis, men vi er nødt til at forstå effekt og bivirkninger.

Stinus Lindgreen, Radikale Venstre


Stinus Lindgreen forstår godt bekymringen hos producenter.

- Det er klart, de har bundet kæmpe investeringer i de her anlæg, men så må vi forlænge ordningen i et antal år og lave dataopsamling og forskning, så vi kan blive klogere, og så har producenterne også en sikkerhed.

Annonce

Lægemiddelstyrelsen

Venstres Jane Heitmann er også ivrig efter at få gang i forhandlingerne.

-Det er meget vigtige forhandlinger, som det har taget alt for lang tid at få gang i. Der er både patienter og producenter, som lever i uvished, og det kan de ikke være tjent med. Jeg er meget spændt på, hvad ministeren kommer med, og jeg vil være meget lyttende, for reelt ved vi ikke, hvor regeringen står i det her spørgsmål, lyder det fra Jane Heitmann.

Hun vil også bede om at få diskuteret og belyst Lægemiddelstyrelsens arbejdstempo og rolle - for godt tre år inde i ordningen er der ikke godkendt et dansk produkt til det danske marked.

- Jeg er meget forundret over, at Lægemiddelstyrelsen ikke har arbejdet hurtigere. Vi bliver nødt til at have en politisk snak om, hvad udfordringen er i Lægemiddelstyrelsen, siden der ikke er sket mere, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce