Annonce
Fyn

Medicinsk cannabis: Et blåt stempel til et rødt-hvidt produkt - så ryger armene for alvor i vejret

Et kig ind i produktionen hos Aurora Nordic, der netop har fået godkendt sine faciliteter til produktion af cannabisolie og tørrede blomster og også fået tilladelse til eksport af begge dele. Aurora Nordic er ejet af tomatgartner Mads Pedersen og canadiske Aurora Cannabis Inc, som er verdens næststørste producent af medicinsk cannabis. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Morten Snede, formand for Medicinske Cannabisproducenter, roser Aurora Nordic, men higer efter blåt stempel til det første produkt på det danske marked. Selv har han ventet og ventet og ventet i et år.

Det er gode nyheder for den fynske og danske cannabisbranche, at Aurora Nordic i Odense har fået godkendt sin produktion af cannabisolie, lyder det fra Morten Snede, formand for brancheforeningen Medicinske Cannabisproducenter.

- Ethvert fremskridt for branchen er fantastisk. Det betyder, at der er fremdrift, og det er flot, at Aurora har fået godkendt deres olieproduktion. Det er der ingen andre i Danmark, der har, og det betyder også, at Lægemiddelstyrelsen har sat sig ind i, hvordan tingene fungerer, siger Morten Snede til tirsdagens nyhed fra Bellinge.

Her har Mads Pedersen, direktør for Aurora Nordic - og i øvrigt næstformand i Medicinske Cannabisproducenter - fået Lægemiddelstyrelsens blå stempel af sin produktion og tilladelse til at eksportere tørrede blomster og cannabisolie.

Annonce


Jeg tør selvfølgelig ikke sige, at det sker i morgen, men vi har en stor forhåbning om, at det kommer til at gå hurtigt, forhåbentlig inden for en måned eller to.

Marianne Hundtofte Nielsen, medicinsk direktør Aurora Nordic


Morten Snede er også direktør for Spectrum Therapeutics, der på sin fabrik i Stige fremstiller tørrede blomster til medicinsk cannabis, og Morten Snede fastslår, at den helt store og afgørende milepæl for danske producenter og den danske forsøgsordning bliver at få et nationalt produkt godkendt af Lægemiddelstyrelsen, så varen kan sælges i Danmark.

Det er der ingen, der er nået til endnu.

- Vi mangler dansk producererde produkter på markedet. Det er den næste og vigtigste milepæl for vores branche, for vi har brug for noget at evaluere på, og vi har brug for at kende fremtiden for den forsøgsordning, der udløber om et års tid, siger Morten Snede, der med et pænt ord er utålmodig, fordi han i et år har ventet på Lægemiddelstyrelsens godkendelse af de tørrede blomster fra Spectrum Therapeutics.

Godkendt fra a til z

I Aurora Nordic håber og tror Marianne Hundtofte Nielsen, medicinsk direktør, på, at det går hurtigere med at få grønt lys fra Lægemiddelstyrelsen.

Det er en videnskab for sig at udvikle og producere medicinsk cannabis, som politikerne i Danmark gav grønt lys for 1. januar 2018. Formålet var - og er - at give danske patienter, der ikke har haft gavn af anden medicin, mulighed for at få gavn af medicinsk cannabis. Ordningen udløber om godt et år. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

- Jeg tør selvfølgelig ikke sige, at det sker i morgen, men vi har en stor forhåbning om, at det kommer til at gå hurtigt, forhåbentlig inden for en måned eller to. Vi lever op til alle krav, og Lægemiddelstyrelsen har selv godkendt vores produktion fra a til z, så det vil være mærkeligt, hvis de ikke godkender os. Vi oplever også, at vi er i god dialog med styrelsen, siger den medicinske direktør.

Medicinske cannabisproducenter

Medicinske cannabisproducenter er brancheforeningen for producenter af medicinsk cannabis samt underleverandører i Danmark.

Foreningen blev stiftet i oktober 2019.

Formålet er at sikre danske og europæiske patienter adgang til dansk produceret medicinsk cannabis efter de gældende europæiske standarder.

Foreningen har også til formål at opnå optimale rammevilkår på det danske marked.

Et mål er også at understøtte en konstruktiv dialog mellem bl.a læger, patienterforeninger, forskere og producenter.

Foreningen har til dato tre medlemmer: Spectrum Therapeutics, Aurora Nordic samt Schroll Medical.

Aurora Nordic har netop fået sine faciliteter og produktion godkendt, og da det er et krav, der skal opfyldes, før man kan søge om at få et produkt blåstemplet af Lægemiddelstyrelsen, er ansøgningen først sendt afsted i de forgangne dage.

- Nu kan vi lave et sikkert produkt, der er godkendt efter danske standarder, og de danske patienter kan komme til at afprøve det. Men vi er også to år og ni måneder henne i en forsøgsordning, der løber i fire år, siger Marianne Hundtofte Nielsen.

Aurora Nordic behøver til gengæld ikke tøve med at sende tørrede blomster og cannabisolie ud af landet. Virksomheden har fået en eksporttilladelse og kan derfor starte sin eksport til eksempelvis Tyskland.

Annonce
Odense For abonnenter

Hammeren falder over diesel-syndere: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Middelfart For abonnenter

Kraftige naboprotester tvinger Kvickly til at tage mere hensyn: Varehus må skrotte halvdelen af udvidelsesplaner i villakvarter

Kerteminde

Brummelyd nær det tidligere Lindø holdt Julie vågen: - Den går lige i rygsøjlen

Odense

Nye detaljerede målinger afslører: Gartnerier udleder fortsat gift til vandløb

Assens

Derfor bliver træer fældet i bunkevis, inden en ny lokalplan er klar: Nye byggegrunde kan være på vej her

Erhverv For abonnenter

Snart fuldt hus på alle 17 etager: Ejendomsmægler kendt fra tv rykker ind i TBT Tower

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Erhverv

Kendt erhvervsleder med stort grønt hjerte: Affaldssorteringen i de fynske kommuner er alt for ringe

Erhverv For abonnenter

Succes-virksomhed lader sig opkøbe: Nu skal det være slut med at takke nej til kæmpe vindmølle-ordrer

Danmark

Lykke var træt af at bruge op mod 1500 kroner på kalendergaver - men så fik hun en idé, som kan spare forældre en masse penge

Odense

19-årige Rosa har åbnet butik med egne designs midt i Odense: - Jeg var altid hende, der mødte op og lignede en regnbue

Assens For abonnenter

26-årig havde oversavet jagtgevær i skab på arbejde: - Jeg troede, det var et godt gemmested

Middelfart

Taget på fersk gerning: Polsk vognmand må efterlade lastbil i Danmark

Annonce