Annonce
Indland

Medicinalbranche: Drop af patenter kan give dårlige vacciner

Lægemiddelindustriforeningen i Danmark mener, at en ophævelse af patenter vil gøre det mindre attraktivt at udvikle vacciner i fremtiden. (Arkivfoto). Foto: Nelson Almeida/Ritzau Scanpix
Ophævelse af patenter kan medføre, at virksomheder uden nødvendig viden begynder at producere vacciner.

Selv om der er mangel på coronavacciner i øjeblikket, vil det ikke løse problemerne at ophæve patenterne, så fabrikker verden over kan begynde at producere vacciner.

Sådan lyder det fra Lægemiddelindustriforeningen (LIF), der er brancheorganisation for en lang række af de store medicinalselskaber i Danmark.

Det gælder blandt andet en række af de selskaber, der har udviklet vacciner - herunder Pfizer, AstraZeneca og Janssen, der er ejet af Johnson & Johnson.

- Vi har fuldstændig det samme mål som politikerne. Der skal produceres vacciner, så alle i verden kan blive vaccineret. Men man får bare ikke flere vacciner ved at ophæve patenterne, siger viceadministrerende direktør Henrik Vestergaard.

- Den produktion, der skal til for at lave moderne vacciner, baserer sig ikke kun på en opskrift, men handler også om kompetencer, udstyr og viden.

- Hvis man bare går i gang med at producere, kommer man til at lave ringe produkter, så kommer mennesker til skader, og tilliden til vacciner bliver nedbrudt, siger han.

Henrik Vestergaard fremhæver, at verdens samlede vaccineproduktion allerede er tredoblet, og at der inden årets udgang vil være produceret ti milliarder doser coronavacciner.

Han påpeger, at der allerede er blevet indgået aftaler og løbende kommer flere til, hvor vaccineproducenterne lader andre virksomheder hjælpe med produktionen.

- Den viden og de kompetencer, der skal til, er allerede ved at blive delt mellem de virksomheder, der har patenterne, som indgår aftaler med alle de virksomheder, som de anser for dygtige nok til at producere vacciner, siger han.

USA meddelte onsdag, at det støtter en plan om at ophæve patenter på coronavacciner under pandemien, så der kan produceres billigere og flere vacciner. Det vil i så fald gøre opskriften tilgængelig for alle, mens pandemien står på.

Efterfølgende har EU-Kommissionen bakket op om at se på forslaget. Det samme har statsminister Mette Frederiksen (S).

Henrik Vestergaard påpeger desuden, at man vil gøre det mindre attraktivt for virksomheder at kaste penge efter udvikling af vacciner, næste gang der er en pandemi, hvis man ophæver patenter.

Samme melding kommer fra Dansk Erhverv, der påpeger, at patenterne er grundlaget for, at der har kunnet blive udviklet vacciner på under et år.

- Det er en ekstremt kortsigtet tankegang at ophæve patenter. Coronakrisen har vist, hvor hurtigt man har kunne innovere sig ud af en sundhedskrise med vacciner, siger markedsdirektør Mette Feifer.

- Og det bygger på, at man kan udvikle noget og bagefter have rettighederne, og derfor vil vi advare mod, at man piller ved det fundament, siger hun.

/ritzau/

Link til pressemeddelelse
Annonce
Erhverv For abonnenter

Campingpladsejer har udsigt til ”århundredets” sæson: - Vi kunne have lejet 100 hytter ud - det er fuldstændig vildt

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Nu får bilisterne en ny smutvej gennem Odense: S og DF skød forslag om bilfri plads ned

Odense For abonnenter

Trafikforsker angriber rapport om letbanen: - Aarhus er for lille til en letbane, og Odense er endnu mere for lille

Speedway

Endelig publikum til speedway i Fjelsted igen: Men festen blev spoleret af store tekniske problemer og et sløjt fynsk hjemmehold

Odense

Se video: Sankthans og D-A-D rykkede ind på havnen

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Odense

Søren gav penge til de små i lokalsamfundet: - Tusind tak - det betyder virkelig noget

Erhverv

Stort byggefirma sender 65 ansatte hjem efter smitteudbrud: - Det er ikke ovre endnu

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Odense For abonnenter

Kommentar: S og DFs nej til at lukke for smutvej i Odense er helt sort i en tid, hvor politikerne skal tænke grønt

Middelfart For abonnenter

Kæmpe interesse for luksusbiler: Middelfart-milliardærs leasingfirma vokser med rekordfart

Nyborg For abonnenter

Jubel i Frørup: Byråd vil holde hånden under de små skoler

Annonce