Annonce
Nordfyn

Med og uden lommeuld: Sådan betaler partierne deres valgkamp

Valgkampen er i gang. Konservative klar til at ønske godmorgen i Søndersø og gøre opmærksom på sig selv. Foto: Jeffrey Ducket.
Nogle kandidater får det meste betalt, andre skal grave dybt i lommeuldet for at finde midler. Konservative tænker kreativt for at tiltrække vælgere.

Nordfyn: Der er stor forskel på, hvor mange penge kandidaterne har, får og bruger på at føre valgkamp op til kommunalvalget. I Venstre og Socialdemokratiet er stort set alt betalt, mens man i nogle af de mindre partier graver i lommeuldet for at finde midler til valgplakater, flyers og andre ting, der skal få folk til at stemme på netop dem.

Fælles i de fleste partier er, at der er en partikasse med kontingentpenge, og så får hvert parti stemmepenge efter, hvor mange stemmer de fik ved seneste kommunalvalg i 2017. For de fleste er det dog ikke nok til at finansiere en hel valgkamp.

Både i Enhedslisten, der stiller med to kandidater og i Dansk Folkeparti, bliver størstedelen af udgifterne til valgkampen finansieret af kandidaterne selv. I Dansk Folkeparti går partipengene til fællesbrochurer og måske et par annoncer i avisen, men resten står man selv for, fortæller formand for partiet på Nordfyn, Per Christensen.

Annonce

- Partierne med de store budgetter kan markedsføre sig noget bedre, end vi kan. De har nok også lettere ved at få virksomheder til at støtte - men vi må gøre, hvad vi kan, siger formanden om den ulighed, der uundgåeligt vil opstå, når pengekassen ikke vejer det samme i partierne.

Bærer i fællesskab

I SF har man over de seneste fire år sparet sammen gennem kontingentbetalinger og partiskat fra kommunalbestyrelsesmedlemmer og regionsrådsmedlemmer. De penge bliver nu brugt på efterårets valgkamp, forklarer Bent Olsen, der er formand for SF på Nordfyn.

- Vi prøver at lave det sådan, at når man er kandidat for os, så er man det for partiet, og så bærer vi opgaven i fællesskab. Selvfølgelig har folk ambitioner på egne vegne, men vi prøver også at gøre som på et fodboldhold - at spille hinanden bedre, siger formanden og forklarer, at de fleste af partiets penge går til valgplakater, flyers, en husstandsomdelt valgfolder og bolcher.

Vi prøver at lave det sådan, at når man er kandidat for os, så er man det for partiet, og så bærer vi opgaven i fællesskab. Selvfølgelig har folk ambitioner på egne vegne, men vi prøver også at gøre som på et fodboldhold - at spille hinanden bedre

Bent Olsen, formand SF Nordfyn

- Der er sikkert nogle af kandidaterne, der selv poster penge i også, men det er ikke det, vi lægger op til, siger Bent Olsen.

Venstre er det største parti i den nuværende kommunalbestyrelse og stiller også med den største liste af kandidater. Måske derfor har partiet også skaffet en del af finansieringen gennem private bidrag, ligesom alle siddende kandidater har givet et frivilligt bidrag over de sidste fire år - også selvom de måske ikke genopstiller. Derudover får hver kandidat et beløb fra partikassen, der skal dække plakater, flyers, tøj og sociale medier, fortæller formand Mikkel Brunse.

Annonce

Grønt godmorgen

Hos de konservative er det heller ikke en bugnende partikasse, der præger valgkampen. Derfor forsøger man at tænke i helt andre baner - som i sidste uge, hvor en håndfuld grønklædte konservative stod på hjørnet ved Søndersøvej i Søndersø og gav morgenbilisterne et smil med på vejen.

-Vi forsøger at tænke meget kreativt, for vi er et lille parti og har et ret beskedent valgbudget, så det er en billig måde at skabe opmærksomhed på, og folk er glade, vinker og får en god oplevelse, siger Kim Jensby Jørgensen, der er formand for Konservative Nordfyn.

Ud over den gratis indsats, har partiet en fælles valgkamp for alle kandidater og for spidskandidat Anders Thingholm i særdeleshed, der finansieres af partikassen. Resten er for egne midler i det omfang, kandidaterne ønsker det, forklarer Kim Jensby Jørgensen.

Annonce

Plads til alle

Socialdemokratiet stiller med 14 kandidater og tilbyder alle kandidater en kandidatpakke, der indeholder valgplakater og midler til valgkampen. Det kan eksempelvis være valgflyers eller penge til at booste opslag på Facebook.

Pengene kommer primært fra de siddende bestyrelsesmedlemmers partiskat, og så giver Fagbevægelsen 3F støtte til konkrete tiltag som arrangementer, flyers, morgenbrød og andre specifikke tiltag.

I partiet har man en også en uskreven regel om, at man gerne må poste egne midler i valgkampen, men man skal ikke udkonkurrere hinanden, forklarer næstformand i partiet Kasper Solberg.

- Hvis nogen vil noget mere, må man gerne det, det må bare ikke være på bekostning af partiet. Og så har vi et mantra om, at alle skal kunne være med. Man skal ikke stille med 50 eller 20 eller 10.000 kroner for at kunne være med, og vi er fortalere for mangfoldighed og diversitet i gruppen, der stiller op, siger han.

Der går næppe mange dage, før valgkampen for alvor kan mærkes på Nordfyn, og fra den 23. oktober klokken 12.00 må partierne begynde at hænge valgplakater op.

Annonce
Odense For abonnenter

Rollo skabte utryghed i villakvarter: Nu er han død

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Fynsk diskotek involveret i større kartelsag: Tidligere ejer får stor bøde for at holde konkurrenter ude af byen

Sydfyn For abonnenter

Giftstoffer ved at blive fjernet: Hundstrup Borgerforening spiller Filippahuset på banen som vuggestue

Odense Håndbold

Lillesøster Kirkeløkke i menneskehænder i Odense, hvor Freja Cohrt i et par omgange diskuterede med en jysk assistent

Navne For abonnenter

Dødsfald: Karen Bente Goudsmit var et imponerende stort sprogligt talent. Hun talte syv sprog og læste til det sidste bøger på fire af dem

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Navne For abonnenter

Mig og Fyn: Hjernen falder til ro, når man sidder under det mærkværdigt snoede pæretræ

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Kildent spørgsmål: Løser overenskomster den akutte mangel på arbejdskraft?

Erhverv

Vild vandrehistorie rammer Bilka: - Det er en kæmpestor and

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Sport

Viktor Axelsen rydder bordet ved Sport 2021

Odense Håndbold For abonnenter

Odense-piger med tid til kaffe på kontoret i let kamp med spilletid fornuftigt fordelt til Mie Højlund og Lois Abbingh

Odense

Podcast: Idyllisk café genåbner, kendt bager-kæde udvider, lyslevende klædefabrik og to unikke butikker, du bør kende

Annonce