Annonce
Nordfyn

Med Natteravnene på tur: - Det er søde unge mennesker alle sammen

Klaus Madsen (tv) og Henrik Vagner Jørgensen (i midten) er begge med i bestyrelsen i Natteravnene i Otterup. Mette Hansen (th) er ny natteravn, som denne fredag skulle på sin første gåtur rundt i byen. Foto: Dorthe Wolff
Foreløbigt er der omkring 25 aktive natteravne i Otterup, som går ud for at møde byens unge fredag og lørdag aften. Vi tog med, da en ny natteravn skulle indlemmes i flokken.

Otterup: Selvom Natteravnene i Otterup kun har gået ture i byen i en god måneds tid, har de allerede fået en mere eller mindre fast rute, som de følger fredag og lørdag aften.

En rute, som er stykket sammen ud fra de "hotspots", som SSP og pedeller i kommunen har meldt som populære samlingssteder for byens unge.

Derfor ligger vejen klar, da avisen mødes med Natteravnene en kold fredag aften i april.

Annonce

Men først skal der prøves jakker, for i aften er der en ny natteravn, Mette Hansen, der skal læres op på sin første tur. Og dernæst skal jakkelommerne fyldes med bolsjer, kondomer og en lommelygte eller to, som kan oplyse ved behov på turen.

Og så er det ellers af sted ud i byen.

Hænger ud ved skole

Første sted, som de tre natteravne Klaus Madsen, Henrik Vagner Jørgensen og Mette Hansen, runder, er byparken bag biblioteket. Her står der et par bord- og bænkesæt, som de unge af og til mødes ved. Denne aften er der tomt.

Så går turen videre til villakvarternes stier i nordvest, hvor Natteravnene runder Børnehuset Mini-Max, som også har været et populært opholdssted om aftenen. Det kan ses på de smadrede flasker, som nogle gange har mødt børn og pædagoger om morgenen. En dag var der også en lyskæde i en af pavillonerne, der var blevet ødelagt, fortæller Klaus Madsen.

Det overdækkede område ved Børnehuset Mini-Max har ofte været et populært opholdssted for byens unge om aftenen. Nogle gange er pædagogerne mødt ind til smadrede flasker eller en ødelagt lyskæde. Foto: Dorthe Wolff

Heller ikke her er der unge på stedet, men fra stierne omkring kan der høres scootere, og da vi kommer hen til Sletten Skole afdeling Nordvest, møder vi en flok på otte unge mennesker.

Annonce

Ikke myndighed

De sidder under en overdækning og snakker, men bliver sagte, da vi nærmer os. "Hej" lyder det fra Natteravnene, og flokken kvitterer med et "hej" i et næsten samstemmigt kor.

- Vil I have nogle bolsjer?, spørger Klaus Madsen.

"Ja!", lyder det fra de unge, og så går snakken om lidt løst og fast, inden Natteravnene fortsætter turen.

Natteravnene starter turen med at iføre sig gule jakker og fylde lommerne med bolcher, kondomer og et par lommelygter. Foto: Dorthe Wolff

- Vi er ikke politi og har ikke nogen myndighedsrolle. Vi er til for at snakke med de unge, hvis de har lyst, og for at hjælpe, hvis nogen føler sig utrygge, understreger Klaus Madsen på turen videre.

Det er derfor ikke Natteravnenes opgave at påtale, hvis de unge drikker alkohol eller ryger hash. Eller kører på tunede scootere. De minder dog gerne de unge om lige at rydde op efter sig selv.

- Derfor er det ikke en opgave for alle at blive natteravn. Nogle vil ikke kunne afholde sig fra at løfte pegefingeren. Men det er vi ikke til for, forklarer Klaus Madsen.

Annonce

Gå i dialog

I fredagsavisen fortalte vi om naboerne Dennis, Jesper og Diana, der har oplevet succes med at gå dialogens vej med byens unge. Og det er netop sådan, man skal gå til sagen, hvis man føler sig generet af en bestemt opførsel som scooterræs eller høj musik, mener Klaus Madsen.

De 5 gyldne regler

Natteravnenes indsats er funderet i "De 5 gyldne regler":

1. Natteravnene er synlige og observerer, de blander sig aldrig fysisk i uroligheder - men tilkalder professionel hjælp, hvis det er nødvendigt.

2. Natteravnene går altid i hold på tre i den karakteristiske gule beklædning. Helst med deltagelse af begge køn og forskellig baggrund, også etnisk.

3. Natteravnene færdes altid i det offentlige rum (på gaden, i bus eller tog) - aldrig inde, hvor de unge morer sig, i ungdomsklubber, værtshuse, diskoteker.

4. Natteravnene giver sig tid til at lytte og tale med børn og unge (på de unges initiativ), men uden at yde egentlig rådgivning. Det overlades efter situationen til professionelle i det lokale netværk eller de unges forældre, familie og bekendte.

5. Natteravnene hjælper "forulykkede" børn og unge - helst gennem deres venner og familie. Holdet følger ikke nogen hjem alene og låner aldrig penge ud.
Natteravnene optræder aldrig som lokalt vagtværn.

Natteravne påtager sig hverken politimæssige- eller professionelle sociale opgaver, og Natteravnene har ingen særlige beføjelser, men stor gennemslagskraft alene ved deres tilstedeværelse.

- Prøv at lave en forventningsafstemning. Hvad ønsker vi og hvad ønsker I? Snak om hvordan man kan respektere hinanden. Indgå en dialog i stedet for bare at være sur på de unge mennesker, fortæller han og foreslår helt konkret:

- Hvis de kører frem og tilbage på knallerterne, så gå stille og roligt ud, uden at virke truende, og bed dem om at sænke farten lidt. Fortæl som det er, at du har børn, der skal sove, eller at du skal tidligt op og arbejde. Det har de fuld forståelse for, for det er søde unge mennesker alle sammen. Sig "det er super fedt, at I hygger jer, men det er onsdag aften, så skru lige lidt ned her klokken 22". De er lydhøre over for gode argumenter.

Annonce

Ny natteravn i hus

På vejen retur gennem byen mod udgangspunktet i Aktivitetshuset runder vi flere andre hotspots, og på Søndergade møder vi tre unge fyre, to på cykel og en på scooter. Føreren af scooteren kører mod os i en pæn fart på byens fortov.

Klaus Madsen kender drengene fra byens scooterværksted, hvor han også er frivillig, og de stopper op for at hilse og sludre lidt, inden de kører videre ud i mørket med en venlig påmindelse om at køre ordentligt.

Tilbage i Aktivitetshuset evalueres der på aftenens tur, og Mette Hansen bliver spurgt, om hun stadig gerne vil være natteravn efter prøveturen. Det vil hun gerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Efter fire år i kørestol har Johnny fået nok af Middelfart Kommune: Nu stiller han op til byrådet - og han har kun én mærkesag

Annonce