Annonce
Kultur

Med næsen som fyrtårn

Annonce

ROMAN: Jan Jakob Tønseth "Resignation og portvin".
Gennem nu tre romaner har også danske læsere fulgt norske Jan Jakob Tønseths helt, eller snarere antihelt, Hilmar Iversen.

Vi begynder i "Hilmar Iversens ensomhed" (dansk 2004) i hans nordnorske provstehjem, og vi følger ham i studieårenes Oslo, indtil han som arbejdsløs økonom og kommunist af svag overbevisning drages til at rejse til Spanien i 1930'ernes slutning for at kæmpe på republikkens side.

Under krigen er han i Sverige, og senere arbejder han som kommunistisk partifunktionær, indtil han udrenses på grund af en bagatel.Dette skildres i "Et venskab" (på dansk i fjor).

Den lidettroende Hilmar er her i den tredje og sidste roman i serien, "Resignation og portvin", nået frem til 1956 og 1957.Han står uden for alting; hans gode ven og partikammerat har begået selvmord, og selv har han slået sig ned i den norske provins som ægtemand og havedyrker. Ja, den er god nok: desillusionens signal fra Voltaires Candide, "Man skal dyrke sin have", er trængt igennem, og Hilmar har fået lidt jord og snakker filosofi med en snegl og klipper hæk i kirketiden, for dog at markere en smule oprør mod borgerligheden.

Hilmar har ondt i livet. Blandt andet fordi der sidder en kugle i hans milt fra borgerkrigens dage.Den bliver opereret ud her i sidste bind, så smerten fortager sig, men den nødvendige portvin finder andre begrundelser i Ungarns-året og sammenbruddet af den norske venstrefløj. Hilmar bliver vist socialdemokrat, men i hvert fald boghandlermedhjælper, hvis største lyst er at drikke lidt over tørsten og spise torskehovede ved de få festlige stunder, der afbryder hans rolige og uheroiske hverdag, hvis største begivenheder er at sove over sig i toget hjem fra øl i Oslo.

Så nu er Hilmar Iversen kommet hjem, og en strålende romanserie om en skeptisk, men medlevende ældre samtidig på den politiske venstrefløj er forbi. Det er engageret, men stilfærdig kunst - egentlig en livstragedie, men i det stille toneleje, stor romankunst i små bind.

Jan Jakob Tønseth: "Resignation og portvin", 138 sider, 198 kroner, Batzer og Co., Roskilde Bogcafé.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Dårlige udsigter: Corona-pessimisme breder sig i fynsk erhvervsliv

Annonce