Annonce
forside

Med mormor på tur: Lilla ville gerne se "sit" skib

Lilla Vejen Hansen har opklaret, at der sidste år kun var ni børn i Danmark, der har navnet Lilla. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

- Jeg har fundet ud af, at Lilla er et sjældent pigegavn, siger ni-årige Lilla Vejen Hansen fra Odense.

Gennem avisen var Lilla Vejen Hansen fra Højby ved Odense blevet opmærksom på, at et skib bar hendes sjældne fornavn.

Det skib ville Lilla gerne se. Sammen med sin mormor, Elsebeth Vejen Henriksen, Odense, fik Lilla arrangeret en lille familietur til Faaborg, da Fyn Rundt for Bevaringsværdige Sejlskibe anløb.

Da Lilla Dan sejlede ind i havnen, stod Lilla og hendes mormor klar på kajen, hvor den røde Svendborg-skonnert lagde til.

Det er et fint skib, synes Lilla og spottede også brættet med navnet skrevet med forgyldte bogstaver.

Den ni-årige pige kan oplyse, at Lilla er et sjældent navn:

- Jeg har undersøgt det. Sidste år var der kun ni i Danmark, der hed Lilla - og så altså skibet, fortæller Lilla Vejen Hansen.

Svendborg-skonnerten er i øvrigt ikke opkaldt efter en, der er døbt Lilla. Sejlskibet fik sit navn på Ring-Andersens værft i Svendborg i 1951 af gudmoderen Lise Loft Lauritzen. Hun er datter af skibsreder Knud Lauritzen og bliver kaldt Lilla.

Gennem en årrække fastholdt J. Lauritzen i øvrigt et princip om, at visse af rederiets skibe skulle navngives med kvindenavne på fem bogstaver og altid sluttende med et a. Legendariske polar- og udforskningsskibe som Noona Dan og Nella Dan er et par eksempler.

Omkring 1950 blandede rederiet sig i øvrigt i en kogende debat om, hvorvidt en pige i Vestjylland måtte døbes Tessa. Præsten, der dengang kunne bestemme om navne måtte bruges, nægtede at døbe pigen. Navnet mindede for meget om at "tisse", mente han. Tessa er senere blevet godkendt, og JL-rederiets indlæg i debatten var, at det fra Aalborg Værft søsatte en nybygning med navnet Tessa Dan.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Kirketur og Kingo-aften

Fyn For abonnenter

Kendt Odense-advokat i dobbeltrolle: Gav sig selv millionhonorar fra velgørenhedsfond

Annonce