Annonce
Sydfyn

Med 600 røde pølser og rosende ord blev Motorfabrikken åbnet: - Det her er en fælles indsats. Så tak til jer alle

Nina Rydal Andersen, der er én af de i alt tre kvinder, som tilbage i 2017 købte Motorfabrikken for 1000 kroner, bød velkommen torsdag eftermiddag, da fabrikken endelig åbnede op efter fem års renovering. Foto: Stine Gjelstrup Hansen
Torsdag eftermiddag var det endelig tid til at vise resultatet af fem års arbejde frem, da Motorfabrikken åbnede i Marstal. Et nyt dansk erhvervseventyr, hvor forskellige lokaler kigger både fremad og tilbage i tiden.

Marstal: Man er ikke i tvivl. Der sker store ting i Marstal denne torsdag eftermiddag: Flagene er hejst i Havnegade, og folkene i gaden bevæger sig alle lidt i den samme retning - mod Motorfabrikken.

Historien om de 1000 kroner det kostede de tre kvinder fra Marstal tilbage i 2017 at erhverve sig en faldefærdig bygning er formentlig ikke gået nogens næse forbi. At der var huller i taget og bregner i toilettet er måske gået nogens næse forbi, og derfor er det også, hvad Nina Rydal lige minder om, da hun klokken 15.30 stiller sig bag mikrofonen foran en fyldt produktionshal og byder velkommen til åbningen af dét, der engang lignede noget nær en spøgelsesbygning, men nu er endt med at være noget, som får dagens gæster til enstemmigt at sige ‘wau’ og stå måbende i de store haller og blandt de mange motorer.

- Det kan godt være, at vi er os tre (Nina Rydal Andersen, Lone Søndergaard og Julie Skaar, red.) i front, men det her er en fælles indsats, så tak til jer alle, siger Nina Rydal Andersen, inden hun giver mikrofonen videre til sin kompagnoner.

Annonce

Og den fælles indsats er båret frem af mange forskellige mennesker, hvoraf de fleste af dem er at finde i den nu snart propfyldte hal med højt til loftet.

Alle de vigtige folk er her: Dem i jakkesæt og med hvid skjortekrave, dem med poster af en kommunal karakter, dem i sommertøjet og dem i arbejdsbukser og med støv på knæene. For de er alle vigtige, hver og en, og de har alle haft en finger med i den vanvittige genopbygning, som Nina Rydal Andersen kalder Motorfabrikkens udvikling.

Motorfabrikken og dens fire 'rum'

Rundt på cementgulvet, forsigtig navigerende udenom kæderne, der hænger ned fra loftet og med de rødmalede motor-propeller sat op på væggen, står de mange vigtige mennesker med øl og nogle af de 600 røde pølser, der er indkøbt til lejligheden.

- Og jer, kære håndværkere. I har grint meget af os og sagt ‘Nej, det mener i simpelthen ikke. Vil i ikke male det her?’, men vi har holdt ved, og derfor er her også en masse genbrug og originale ting: Dørhåndtag, borde og lamper, smågriner Lone Søndergaard fra talerstolen.

Motorfabrikken åbner. Foto: Stine Gjelstrup Hansen

Der bliver sendt smil retur fra dem med støv på arbejdsbukserne.

- Vi står nu på tærsklen til fremtiden, og til at alle de ting, vi skal, der skal puttes ind i bygningen.

Og hvad er det så, der skal ske i de renoverede lokaler?

Imens der bliver sunget en fællessang, der er skrevet specielt til anledningen, dykker vi lige ned i, hvad motorfabrikken nu byder på:

Først og fremmest er der på Havnegade 11 nu et moderne værksted, et såkaldt FabLab, der er og skal være hjemsted for laserskærer, 3D-printer og vigtigst af alt: Krøllede og kreative folk, der kan afprøve ideer i et prototypeværksted, hvor fejl er velkomne.

Hvor det moderne værksted peger ud i fremtiden og byder folk ind i et rum, hvor de kan nørde med deres ideer, så peger Søfartsmuseets samling af motorer bagud, som er det første, man møder, når man træder ind i motorfabrikken. Motorsamlingen har ellers haft til huse tre meter derfra i et rødt skur - uden vinduer. Nu er motorerne flyttet hjem, hvor de fleste af dem faktisk også er fremstillet, og gæster vil for fremtiden kunne gå på opdagelse i de gamle motorer og blive guidet på sin vej af motormændene, der i otte år har passet og plejet de gamle motorer.

Sidst men ikke mindst er der hallen, som vi denne eftermiddag er stuvet sammen i. Den gamle produktionshal skal for fremtiden fungere som eventhal, hvor koncerter, foredrag eller måske en fødselsdag skal fylde pladsen ud. Og allerede fredag og lørdag aften vil hallen stå sin prøve, når tre unge kvinder giver koncert og kaster multigenerationel countrymusik ud i rummet.

Annonce

En mundlam søbyborger

Disse tre elementer vil sammen med det fjerde element - det allerede åbnede kontorfællesskab - udgøre den nye motorfabrik i Marstal. Intet af dette var dog muligt, hvis ikke nogle af de vigtige folk havde spyttet penge i projektet, understreger Nina Rydal Andersen flere gange fra det øverste trappetrin med udsigt over dét, der nu er eventhallen. Og derfor er næste gæst på scenen en af de utroligt vigtige herrer.

Henrik Lehmann, der er direktør for Nordea-Fonden var noget imponeret over, hvad marstallerne havde formået at skabe i Motorfabrikkens gamle lokaler.  Foto: Stine Gjelstrup Hansen

- Fremtiden kræver, at vi alle tør omstille os, og Marstal er kulturhistorie, men viser nu også, at de er iværksætteri. Tillykke til Marstal, til Ærø, men faktisk til os alle. Alle dem, der tør at tro og gøre noget ved de, siger Mads Lebech, der er direktør i A.P. Møller Fonden, der har doneret 3,5 millioner kroner til projektet.

- Nu er jeg jo fra Søby, starter en anden af de store fondsbidragere sin tale, da han træder op på scenen og overtager for Mads Lebech.

- Motorfabrikken indvarsler en ny tid for byen og for Ærø og viser, at det nytter at tage skeen i hånden selv og gøre noget ved det. Og på trods af, at jeg kommer fra Søby, så har jeg aldrig set noget lignende, storroser og storsmiler Henrik Lehmann, direktør for Nordea-Fonden, der har støttet projektet med 1 million kroner.

Efter velkomsttalerne var der fællessang på programmet, og den bestod af en specialskrevet en af slagsen i dagens anledning. Foto: Stine Gjelstrup Hansen

Chris Hammeken, direktør for Ærø Turist & Erhverv, gik også på scenen og blev på sin vej derop kaldt “Vores største cheerleader fra myndigheder” af Nina Rydal Andersen. Chris Hammeken returnede med store ord som 'Et nyt dansk erhvervseventyr' og en sammenligning af de tre kvinder med landsholdstræneren Kasper Hjulmand for deres engagement og store holdindsats.

Arkitekt Christina Kjerulff er sidste taler i rækken, og møder publikum med en lettere metaforisk snak om lys, brande, ild og ildsjæle.

- Tak til aller jer talere, tak til alle jer fremmødte. Og nu er baren åben. Det har den egentlig været hele tiden. Men nu skal vi feste, afslutter Nina Rydal Andersen.

Foto: Stine Gjelstrup Hansen
Foto: Stine Gjelstrup Hansen
Foto: Stine Gjelstrup Hansen
Foto: Stine Gjelstrup Hansen
Foto: Stine Gjelstrup Hansen
Det er ikke alting, der lige er nået at blive klar til åbningsdagen, men tanken er tænkt. Foto: Stine Gjelstrup Hansen
Foto: Stine Gjelstrup Hansen
Foto: Stine Gjelstrup Hansen
Foto: Stine Gjelstrup Hansen
I fabrikken vil man nu kunne se en stor motorsamling med gamle motorer fra Marstal om omegn. Foto: Stine Gjelstrup Hansen
Motorfabrikken åbnede torsdag eftermiddag efter fem års renovering. Foto: Stine Gjelstrup Hansen
Annonce
Annonce
Nyborg For abonnenter

Kæmpelager af tyvekoster fundet i landsby: Brødre tiltalt for så mange forhold, at anklageren var ved at miste pusten

Middelfart For abonnenter

Jæger fandt tre halshuggede rådyr i vejkant: - Det er noget forbandet svineri det der

Odense

Politiet fangede brandstiftere på film: Nu er to mænd anholdt

Erhverv For abonnenter

Hummer og hjortekød gav røde tal: Grossist på havnen hårdt ramt af nedlukninger

Bryggeri varsler dyrere øl: Tørke og krig sender forbrugerne til lommerne - endnu engang

Assens

Henrik gav afslag til flere unge - frygter sygdom for sine 36.000 høns: - Det er en exceptionel dyr affære

Odense For abonnenter

Hele Nicks familie var hjemme i rækkehuset, da branden brød ud: Krydsede afspærring og løb op til huset

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Lærlingen Carl Emil gider ikke mere bullshit: Skolens maskiner er ældre, end min far

Nyborg

Femårig død i tragisk ulykke - sagen undersøges nærmere

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Odense

Asbestkaos i Højstrupparken: Udskældt firma er stadig på byggepladsen - elektrikere udsat for asbeststøv trods løfte om sikre arbejdsforhold

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ærteavler idømt stor bøde: 140 plukkere måtte deles om fire toiletter – Vi er udsat for magtfordrejning

Odense

Lokale projekter: Søg om dette års Borgerne Bestemmer-penge

Annonce