Annonce
Odense

Med 55.000 støtte-underskrifter tog Ibrahim til Christiansborg: Men politikerne fastholder at rive ghettoer ned

Ibrahim El-Hassans borgerforslag mod ghettoloven blev tirsdag debatteret i Folketinget. - Lovgivningen giver ikke mening. Jeg deler visionen om blandede boligområder med lav arbejdsløshed, men politikerne præsenterer ikke konkrete løsninger på det. Opbakningen med 55.000 underskrifter til vores forslag viser, at der er folk, der står i solidaritet og sympati i Danmark. Det viser en samlet styrke, og at vi lever op til vores demokratiske ansvar. At vi siger fra og står fast på vores rettigheder, siger han. Foto: Jon Bøge Gehlert.
Med udsigt over folketingssalen måtte odenseanske Ibrahim El-Hassan sande, at folketingspolitikerne næppe følger hans og knap 56.000 danskeres opfordring. Ghetto-lov med tilhørende bolignedrivninger står ved magt.

Odense/Christiansborg: Det er bestemt ikke hver dag, at en 20-årig mand fra Odense kan træde ind i Folketinget og få politikerne til at drøfte netop hans forslag med næsten 56.000 underskrifter i ryggen.

Men det var ikke desto mindre, hvad der skete tirsdag, da tirsdag eftermiddag blev til aften.

Ibrahim El-Hassan, som bor i Birkeparken i Vollsmose, har foreslået, at Folketinget skrotter ghettoloven og de tilhørende nedrivninger af almene boliger og afskaffer de ghettolister, som så dagens lys første gang i 2010 under den daværende VK-regering.

Det har 55.779 personer i skrivende stund skrevet under på, og ved 50.000 underskrifter skal et borgerforslag behandles i Folketinget.


Vi siger fra, og vi sender et signal ved at være her i dag. Politikerne kan se os i øjnene, det er vores boliger, der skal rives ned, og det er os, der skal smides ud.

Ibrahim El-Hassan, Odense


Derfor tog Ibrahim El-Hassan og 10 andre personer fra udsatte boligområder i Aarhus og København plads på tilhørerrækkerne højt hævet over folketingssalen. Fra de grønt betrukne stole kunne Ibrahim El-Hassan høre indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) afvise borgerforslaget.

- Det vil være den mærkværdigste beslutning, jeg har været med til, hvis vi afskaffer listerne. I områderne er der en risiko for, at der opstår parallelle normer. Jeg tror, at når vi om 10-20 år ser tilbage, vil parallelsamfundspakken stå som en af de helt centrale politiske pakker, der gjorde en forskel. Et barn, der vokser op i Vollsmose, får ikke de samme muligheder, som hvis det vokser op andre steder i Odense, sagde han.

Annonce

Vi siger fra

På vej ind på tilhørerrækkerne havde Ibrahim El-Hassan heller ikke de store forhåbninger om, at hans borgerforslag kunne trække et politisk flertal.

- Jeg forventer ikke det store, men jeg er utroligt tilfreds med, at vi har indsamlet de 50.000 underskrifter og sender et klar signal om, at vi ikke kan stå inde for ghettolovgivningen, som påvirker vores liv. Vi siger fra, og vi sender et signal ved at være her i dag. Politikerne kan se os i øjnene, det er vores boliger, der skal rives ned, og det er os, der skal smides ud. Det er meget let at vedtage en lovgivning hen over hovedet på folk, men det er noget helt andet, når de møder os i virkeligheden.

Efter mere end 2,5 timers passioneret debat stod det klart, at kun Enhedslisten, Radikale Venstre, Alternativet og løsgænger Sikandar Siddique støttede borgerforslaget, som dermed ser ud til at være langt fra de påkrævede 90 mandater for at få ændret ghettoloven.

Den lov, som et bredt folketingsflertal med Venstre, Liberal Alliance, Konservative, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og SF vedtog i 2018 som "Lov 38". Loven betyder kort fortalt, at hvis et område karakteriseres som en hård ghetto ud fra en række kriterier, skal der laves en udviklingsplan for området. I den plan er det et lovkrav, at antallet af almene familieboliger - relativt billige lejelejligheder - bringes ned til maksimalt 40 procent af det samlede antal boliger i området.

Annonce

Bygger høje hegn

Derfor skal Odense Kommune sammen med boligselskaberne Civica og FAB rive 1000 af Vollsmoses 2900 lejligheder ned - nedrivningerne begynder i Bøgeparken i år og slutter i Egeparken i 2025. I stedet vil Odense Kommune sammen med private investorer bygge 1600 nye boliger i området.

Flere gange under debatten i folketingssalen udtrykte især Enhedslistens fynskvalgte medlem Victoria Velasquez tydelig utilfredshed med ghettoloven, som også Radikale Venstres Samira Nawa kaldte "symbolpolitik"

- Det at have et hjem og trygge boligrammer. Det at noget så basalt som ens hjem forsvinder - hvilke konsekvenser har det ikke? Man kommer væk fra venner, arbejde og netværk. Og hvor i ghettoaftalen gør vi noget, der sikrer beskæftigelse? Jeg kan ikke finde det i ghettoloven, sagde Victoria Velasquez.

Under debatten rystede Ibrahim El-Hassan og de øvrige tilhørere et par gange stille på hovedet og kiggede undrende på hinanden - blandt andet da fynskvalgte Alex Ahrendtsen (DF) sagde, at Danmark "siden 80'erne har haft en stor tilstrømning af mennesker fra især Mellemøsten, som har forårsaget store problemer og ulyksaligheder", og at de "bygger høje træhegn om deres huse og isolerer sig", når de flytter ud af lejligheder i eksempelvis Vollsmose.

Annonce

Frygt for happening

Men udover lidt hovedrysten sad Ibrahim El-Hassan og tilhørerne roligt tilbagelænede og lyttede til debatten, og den fremmødte politibetjents bekymring for en "happening" blev altså aldrig andet end netop en bekymring.

Bekymringer var et gennemgående træk i debatten hos de partier, som ønsker at bevare ghettoloven. Bekymringer for landets udsatte boligområder uden en ghettolov.

- Vi skal være ambitiøse på vegne af de mennesker, som er fanget i en parallel virkelighed. Forandringer af boligområderne kommer ikke af sig selv, og mange kommuner har ladet stå til. Det kræver en massiv indsats at omdanne de udsatte boligområder til velfungerende bydele, sagde Venstres boligordfører Heidi Bank.

Helt modsat ser Amnesty International Danmark sagen. Tirsdag formiddag gjorde Amnesty igen opmærksom på Ibrahim El-Hassans borgerforslag og skrev på Facebook:

- Vi og over 55.000 danskere mener, at ghettoloven skal droppes. Op til 11.000 mennesker - familier, børn, unge og gamle – står til at blive tvangsflyttet fra deres hjem og deres tryghed. Støt beboernes kamp for retten til deres eget hjem.

På trods af en begrænset opbakning til Ibrahim El-Hassans borgerforslag lever forslaget dog videre på Christiansborg. Efter tirsdagens 1. behandling går forslaget videre til Indenrigs- og Boligudvalget, og når udvalget har færdigbehandlet forslaget, skal det igen i folketingssalen til 2. behandling og endelig afstemning.

Nej til ghettolister og nedrivninger

Ibrahim El-Hassan, som bor i Vollsmose, har sammen med 10 medstillere stillet borgerforslaget "Ophæv loven om nedrivning og salg af almene boliger og afskaf de såkaldte ghettolister".

I skrivende stund har 55.779 personer skrevet under på forslaget. Ved 50.000 underskrifter skal et borgerforslag behandles i Folketinget.

I forkortet form lyder forslaget:

"Vi foreslår, at Folketinget ophæver Lov 38, vedtaget den 22. november 2018, som bruges til at tvinge almene boligforeninger til nedrivninger og salg af almene boliger, samt til privatisering af almen ejendom.

Derudover foreslår vi, at de tre lister over henholdsvis de såkaldte ”udsatte boligområder”, ”ghettoområder” og ”hårde ghettoområder” helt afskaffes. Dermed stoppes den forskelsbehandling og diskrimination, disse lister indebærer.

Almene boliger er for alle - både rig og fattig, ung og gammel - og derfor er almene boligområder den blandede by, hvor alle kan bo."

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Syv danske festivaler står sammen: Ikke realistisk med festivaler før sidst på sommeren

Middelfart For abonnenter

Stribonitter så omdiskuteret olieberedskabslager indefra: - Byggeri i seks etager er en skændsel for området

Annonce