Annonce
Udland

Mays brexitnederlag lægger dæmper på aktiemarkederne

Det japanske aktiemarked er en smule trykket efter tirsdagens afstemning i Underhuset om Mays brexitplan.

De asiatiske finansmarkeder reagerer moderat på tirsdagens afstemning i det britiske parlament om premierminister Theresa Mays plan for Storbritanniens udtræden af EU.

May led et tordnende nederlag, og det fik oppositionslederen Jeremy Corbyn fra Labour til at stille forslag om en mistillidsafstemning til Mays regering.

Afstemningen ventes at finde sted omkring klokken 20 dansk tid. Forinden er der i Underhuset en debat, som begynder klokken 14.

Mays knusende nederlag kan betyde, at Storbritannien forlader EU den 29. marts uden en aftale, men iagttagere nævner også muligheden for, at beslutningen om at forlade EU kan blive taget op til genovervejelse, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Annonce

Det japanske aktiemarked ligger ved middagstid til et fald på 0,7 procent, mens det australske aktieindeks stiger 0,2 procent.

- Parlamentsvalg plejer at udløse salg på finansmarkederne på grund af den usikkerhed, der ligger i et valg, men den britiske situation er mere indviklet end et normalt valg, siger økonom Stephanie Kelly fra Aberdeen Standard Investments in Edinburgh til Reuters.

Hun forventer, at det britiske pund vil svinge frem og tilbage, indtil resultatet af onsdagens mistillidsafstemning er kendt.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce