Annonce
Udland

May: Et nej til brexitaftalen slår os tilbage til start

Theresa May forlader 10 Downing Street ved 11-tiden dansk tid for at tage i det britiske underhus og fremlægge udkastet til brexitaftalen.

Alternativet til det udkast, der foreligger nu, er, at der slet ingen aftale kommer, siger premierministeren.

Når en endelig aftale om det britiske exit fra EU er på plads, vil premierminister Theresa May tage aftalen med tilbage i det britiske parlament og bede de folkevalgte "tænke i nationens interesse og give den deres opbakning".

Det siger May torsdag, hvor hun taler i parlamentet for at forsvare udkastet til en brexitaftale. Det sker, netop som flere ministre har meddelt deres afgang.

Det vil "slå os tilbage til start", hvis parlamentet stemmer imod, siger May.

Alternativet til det udkast, der foreligger nu, er, at der slet ingen aftale kommer, fastslår premierministeren.

- Valget er klart: Vi kan vælge at forlade EU uden en aftale, vi kan risikere, at der ingen brexit bliver, eller vi kan vælge at stå sammen og støtte den bedste aftale, vi kan forhandle os frem til, siger May Reuters.

Hun tilføjer, at hun har truffet "de rigtige valg, ikke de nemme valg".

Under Mays tale i parlamentet var buh-råbene langt mere dominerende end klapsalverne.

Modstanden mod det brexitudkast, der nu er præsenteret, blev også meget tydelig i timerne inden, May skulle tale i parlamentet.

Her valgte to ministre - heriblandt brexitminister Dominic Raab - og to viceministre at forlade regeringen i protest mod aftalen.

Også et par af topfolkene i Mays nordirske støtteparti, DUP, har taget afstand fra aftaleudkastet.

Partiets brexittalsmand, Sammy Wilson, sagde allerede onsdag aften, at der er tale om "en rigtig dårlig aftale".

Partiets næstformand, Nigel Dodds, siger torsdag, at det vil være spild af tid at opremse alle premierministerens løftebrud, "for hun lytter tydeligvis ikke".

Mays talsmand siger torsdag over middag, at der ham bekendt ikke er ændret noget i forhold til DUP's tillid og opbakning til regeringen.

Talsmanden understreger også, at premierministeren har respekt for sine ministerkollegers integritet - men at der ikke er nogen tvivl om, at aftaleudkastet leverer varen i forhold til den britiske folkeafstemning.

Teksten, der skal definere Storbritanniens fremtidige forhold til EU, vil ifølge talsmanden blive skrevet i løbet af de næste to uger. Og Theresa May har ingen planer om at træde tilbage.

Hun regner med stadig at være premierminister, når Storbritannien forlader EU 29. marts næste år, og næste valg ventes stadig først i 2022.

Den afgående brexitminister, Dominic Raab, siger da også, at han mener, at May skal fortsætte som partileder. Men han understreger også, at regeringen er nødt til at ændre kurs.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce