Annonce
Livsstil

Matter – House of Craft: Gammel lagerbygning i Nexø forvandlet til himmel af keramik og glas

Glaspuster Maj-Britt Zelmer Olsen (t.v.) og keramiker Sarah Oakman kunne i marts slå dørene op for Matter - House of Craft, som de ønsker bliver et levende og dynamisk hus for kultur og gastronomi med kunsthåndværket som omdrejningspunkt. Foto: Birgitte Carol Heiberg
En stor, gul murstensbygning ved havnen i Nexø på Bornholm har huset korn og benmel fra fisk. Nu har en keramiker og glaspuster pustet liv i bygningen. Under navnet Matter - House of Craft ønsker de, det skal være et levende sted med udstillinger, workshops og koncerter. Selv har de åbne værksteder og butik i huset.

Glas og keramik. Samlet på ét sted. Det er det, som sker, når en keramiker og en glaspuster finder sammen i venskab og forretning. Keramikeren er Sarah Oakman, og glaspusteren er Maj-Britt Zelmer Olsen. De har kendt hinanden i seks år, og dette forår blev kompagnonernes bånd knyttet endnu tættere. Sammen har de renoveret en gammel lagerbygning på havnen i Nexø på Bornholm, og i begyndelsen af marts kunne de slå dørene op for Matter - House of Craft.

Gammel bygning – nyt liv

Navnet pryder den gule murstensmur på facaden med store, sorte bogstaver. Man er ikke tvivl om, hvor den nye kunsthåndværkerbutik ligger. Og det er meningen. For de to kvinder bag ønsker, at det skal være et levende sted.

- Det er vigtigt, at Matter er et sted, hvor mange føler sig hjemme. Det er selvfølgelig vores og os, der driver det, men planen er, at det også skal huse udstillinger og workshops af andre kunsthåndværkere, fortæller Sarah Oakman.

Forhåbentlig også koncerter og pop-op-restauranter. Men det må tiden vise, for Matter - House of Craft skal lige have en chance for at finde sin form. Projektet har været undervejs i knap tre år.

Glaspuster Maj-Britt Zelmer Olsen i gang med arbejdet i sit blæseværksted. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Tidligere blev bygningen brugt til opbevaring af korn og benmel fra fisk til minkfoder. Dernæst har det fungeret som galleri. Majbritt Zelmer-Olsen og Sarah Oakman delte i forvejen et værksted i Nexø, men det voksede de ud af.

- Da vi fik muligheden for at overtage det her sted, var det for god en mulighed til at sige nej, fortæller keramikeren, der godt kan huske, hvordan bygningen så ud inden overtagelsen:

- Det var basalt set fire vægge og et tag.

Matter - House of Craft

Er et værksted, galleri og shop på havnen i Nexø, der slog dørene op i foråret 2021.

Det er glaspuster Maj-Britt Zelmer Olsen (med kunstnernavnet Zelmer Olsen) og keramiker Sarah Oakman (med kunstnernavnet Oh Oak), der står bag det nye hus, som de ønsker skal være et levende sted, der tiltrækker blandt andet workshops, udstillinger og koncerter.

I 2017 blev Bornholm udnævnt til World Craft Region. Det er en udmærkelse, der vidner om høj kvalitet og koncentration af kunsthåndværk. 

Adressen er Nordre Strandvej 2, 3730 Nexø.

Læs mere på hjemmesiden www.mattercraft.dk.

Men det var alligevel vigtigt for kompagnonerne at bevare den gamle bygnings sjæl og rummelighed. Selv om det store lokale er blevet inddelt i blandt andet keramikværksted og køkken, så har værkstedet for glaspusteriet masser af luft i midten af det åbne rum. Der er stadig højt til loftet, og det giver de gamle, bærende træbjælker plads til at folde sig ud i store rispapirlampers bløde lysskær. Det giver også glasvaser, keramikskåle og kunstneriske unika-værker masser af rum. At de to kvinder repræsenterer hver deres kunsthåndværk, anser de som en styrke.

Matter - House of Craft byder både på keramik og glas. Foto: Birgitte Carol Heiberg

- Keramik og glas er to forskellige håndværk. Derfor er vi ikke konkurrenter. Vi har to forskellige kundegrupper. Vi støtter hinanden og kan bruge hinandens netværk. Og så er det godt, at vi har forskellige øjne på hinandens kreationer. Det er guld værd, fortæller Maj-Britt Zelmer Olsen.


Matter skal være et sted, som folk bruger aktivt. Et sted, hvor kunsthåndværkere, kollegaer og besøgende føler sig velkomne. Der skal være arrangementer og events, så vi på den måde skaber et community omkring huset.

Sarah Oakmann


De har begge gået på Designskolen Bornholm i Nexø, men deres historier ind i kunsthåndværkets verden er forskellige. Maj-Britt Zelmer Olsens interesse blev vakt, da hun var 13 år. Der snakkede hun i hvert fald om det. Det har hendes veninder fortalt hende. Idéen om at leve af det slog for alvor rødder, da hun fik en glasvase fra Polen af sin kæreste dengang.

- Det må være vidunderligt at kunne skabe sådan noget, husker hun, at hun tænkte.

I Matter - House of Craft finder man både glad og keramik. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Så da hun var gammel nok, tog hun på højskole, og siden da har hun ikke lavet andet end glas.

Sarah Oakman var egentlig folkeskolelærer. Sammen med sin familie boede hun på Nørrebro i København, hvor hun arbejdede. Men idéen om at være keramiker blev ved at rumstere. Det var også et højskoleophold, der var afgørende for hende, og i 2012 tog hun springet.

- Jeg blev simpelthen nødt til at prøve det af, husker Sarah Oakman.

Hun blev optaget på designskolen og flyttede familien til Bornholm. I 2015 startede hun sin egen virksomhed Oh Oak.

Keramiker Sarah Oakman tager keramik ud af ovnen. Foto: Birgitte Carol Heiberg

At deres veje krydsede hinanden, skete gennem en fælles veninde. Sådan opstod deres ven- og partnerskab. Og det med at prøve det af er en filosofi, der følger både keramikeren og glaspusteren. Når de får en idé, så kaster de sig ud i den. Sådan er Matter - House of Craft blevet til. Og det var også sådan, de fik en fod indenfor i restaurationsbranchen.

Annonce

Spisestel på restauranter

Til Sol over Gudhjem, der er Danmarks største kokkekonkurrence, var de to kvinder med. De havde en stand, hvor de præsenterede deres spisestel. Nogle kokke fik øjnene op for deres kreationer, og sådan kom tallerkner og glas ind på bordene på restauranter. I fremtiden er det kompagnonernes plan at styrke det bånd. De vil gerne etablere et køkken i Matter - House of Craft, som kan aktivere køkkenverdenen. Det kunne være med private dining-arrangementer, hvor kunstværket skulle være omdrejningspunktet.

- Matter skal være et sted, som folk bruger aktivt. Et sted, hvor kunsthåndværkere, kollegaer og besøgende føler sig velkomne. Der skal være arrangementer og events, så vi på den måde skaber et community omkring huset, fortæller Sarah Oakman.

Noget tyder på, at det allerede emmer af liv, for hoveddøren åbner og lukker med jævne mellemrum. For både familie og besøgende skal lige ind og sige hej.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Nyborg For abonnenter

Sygeplejerske fra Nyborg undrer sig over regeringens plan om nærhospital i hendes hjemby: - Det er helt malplaceret

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Det begyndte med en legetøjsgravemaskine for tre år siden: Nu er firmaet på byggepladser i hele verden

Nordfyn For abonnenter

Daniella blev kørt ned - og folk kører stadig for stærkt: Politiet udskrev 75 bøder på 23 timer

Middelfart

Skeletter, skøre ansigter og vilde designs: Se alle læsernes græskarfotos fra årets uhyggeligste højtid her

Assens

Nu står det helt klart: Ingen kommunale kroner skal  investeres i porno, våben og olie

Faaborg-Midtfyn

Er det valgets største bommert? Han efterlyser bedre skoler, men hans valgplakat skæmmes af stavefejl

Navne For abonnenter

Hov, hvad er nu det for nogle sjove små skilte: Torben tager kampen op mod fartdjævlene

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Rejser For abonnenter

Göteborg: 21 kilometer kunst i anledning af byens 400-års jubilæum

Assens

Michelle og Jonas har byens mest mærkværdige bil: - Så kan jeg da finde den, hvis folk stjæler den

Fyn

Går dit kryds til den rigtige fynbo? Tag testen og se, hvilken politiker der vil det samme som dig i din kommune

Nyborg

Ups! Uheld på køreteknisk anlæg: Elev-lastbil væltede om på siden

OB For abonnenter

Svært at se at noget bliver bedre: OB mangler at rykke sig bare en meter

Kerteminde

Grillos-Mike stopper på 'Hovedet': - Nogle gange er det jo ikke altid godt, når det går godt

Annonce