Annonce
Indland

Massive besparelser på SDU: 160 stillinger skal skæres væk

- Vores indtægter reduceres fra 2019 med 149 millioner kroner, og derfor er personalereduktioner uundgåelige, siger Henrik Dam, rektor på SDU.

Syddansk Universitet skal spare 149 millioner kroner og nedlægge 160 fuldtidsstillinger over de næste fire år som en konsekvens af regeringens sparekrav til landets universiteter. Hele uddannelser og forskningsområder må skæres væk, mens andre holdes fri. Hvilke områder, der bliver ramt, vil universitet endnu ikke melde ud. Rektor Henrik Dam fortæller dog, at det drejer sig om en "håndfuld små uddannelser" og at lukningerne vil ramme alle campusbyer.

Syddansk Universitet skal frem mod 2019 skære 149 millioner kroner af det samlede budget på 3,2 milliarder kroner.

Sådan lyder det kedelige budskab i den spareplan, som onsdag er blevet præsenteret for medarbejderne.

Spareplanen kommer som en konsekvens af finansloven, der pålægger universiteterne en årlig besparelse på to procent frem til 2019 og samtidig reducerer bevillingerne til de statslige forskningsfonde.

Planen betyder, at universitet over de kommende år kommer til at nedlægge 160 fuldtidsstillinger. To tredjedele skal findes i Odense, mens den sidste tredjedel skal findes på SDU's campusbyer i København, Slagelse, Kolding, Esbjerg og Sønderborg.

Rektor Henrik Dam erkender, at man ikke vil kunne finde nedlægge så mange stillinger uden at ty til fyringer.

- Vores indtægter reduceres fra 2019 med 149 millioner kroner, og derfor er personalereduktioner uundgåelige. En del af reduktionerne kan ske ved naturlig afgang og frivillige fratrædelser. Vi genbesætter heller ikke alle ledige stillinger, men vi undgår desværre ikke afskedigelser. Det er ulykkeligt, at vi i de kommende år skal sige farvel til dygtige medarbejdere, siger rektor Henrik Dam i en pressemeddelelse.

Annonce

Hele uddannelser skæres væk

Hele uddannelser og forskningsområder vil blev nedlagt, mens andre vil blive sammenlagt eller skåret ned. De fleste medarbejdere og studerende vil dog ikke mærke til besparelserne, siger Henrik Dam.

- Vi vil hellere vælge nogle forskningsområder og uddannelser helt fra end køre rundt med grønthøsteren og skære lidt alle steder. Når det er sagt, er det trist, at vi skal skille os af med hele forskningsområder og uddannelser, siger Henrik Dam.

Universitet har besluttet den håndfuld mindre uddannelser, der kommer til at lukke, men medarbejderne bliver først orienteret torsdag. Henrik Dam vil derfor endnu ikke sætte navn på, hvilke uddannelser det drejer sig om. Han fortæller dog, at uddannelserne fordeler sig bredt over universitets campusbyer.

Spareplanen blev godkendt af bestyrelsen på et møde mandag. Ifølge formand Lars Nørby Johansen er spareplanen lavet ud fra tre kriterier.

- Vi har fundet de kommende års besparelser ud fra kriterierne: Kvalitet, relevans og bæredygtighed. Udgangspunktet er, at vores uddannelses- og forskningsaktiviteter skal have høj kvalitet, være relevante for samfundet og økonomisk bæredygtige, siger Lars Nørby Johansen.

Alle campusbyer bevares

Lars Nørby Johansen og Henrik Dam lægger ikke skjul, at det er dyrt for SDU at være til stede i så mange byer i Jylland og på Sjælland.

Alligevel får alle campusbyerne lov til at bestå.

- Vi har valgt at fastholde, at SDU er til stede i alle campusbyer, men det kræver en særlig indsats i de kommende år. Hvis SDU samlede alle sine aktiviteter ét sted, ville vi spare cirka 90 millioner kroner om året, men vi har valgt at opretholde vores decentrale campusstruktur, siger Henrik Dam.

- Der er betydelige omkostninger forbundet med at have en så decentral campusstruktur, som SDU har. Vi har et godt og tæt samarbejde med de lokale samfund, men hvis politikerne ønsker udbud af uddannelser i hele Danmark, må der på sigt også følge penge med, siger Lars Nørby Johansen.

Udover nedlæggelsen af uddannelser og stillinger, vil universitet hente besparelser ved at udskyde planlagte ombygninger, ved effektiviseringer af sagsbehandling og på bygningsdriften. Disse besparelser udgør omkring 58 millioner kroner i 2019.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense

Fra sceneskræk til sanger: Odenseanske Aksel er med i X Factor

Fyn

Magnus & Aksel sang tårerne frem i X Factor: - Når I står der og sprudler, så tænker man WAUW!

Annonce