Annonce
Indland

Massive besparelser på SDU: 160 stillinger skal skæres væk

- Vores indtægter reduceres fra 2019 med 149 millioner kroner, og derfor er personalereduktioner uundgåelige, siger Henrik Dam, rektor på SDU.

Syddansk Universitet skal spare 149 millioner kroner og nedlægge 160 fuldtidsstillinger over de næste fire år som en konsekvens af regeringens sparekrav til landets universiteter. Hele uddannelser og forskningsområder må skæres væk, mens andre holdes fri. Hvilke områder, der bliver ramt, vil universitet endnu ikke melde ud. Rektor Henrik Dam fortæller dog, at det drejer sig om en "håndfuld små uddannelser" og at lukningerne vil ramme alle campusbyer.

Annonce

Syddansk Universitet skal frem mod 2019 skære 149 millioner kroner af det samlede budget på 3,2 milliarder kroner.

Sådan lyder det kedelige budskab i den spareplan, som onsdag er blevet præsenteret for medarbejderne.

Spareplanen kommer som en konsekvens af finansloven, der pålægger universiteterne en årlig besparelse på to procent frem til 2019 og samtidig reducerer bevillingerne til de statslige forskningsfonde.

Planen betyder, at universitet over de kommende år kommer til at nedlægge 160 fuldtidsstillinger. To tredjedele skal findes i Odense, mens den sidste tredjedel skal findes på SDU's campusbyer i København, Slagelse, Kolding, Esbjerg og Sønderborg.

Rektor Henrik Dam erkender, at man ikke vil kunne finde nedlægge så mange stillinger uden at ty til fyringer.

- Vores indtægter reduceres fra 2019 med 149 millioner kroner, og derfor er personalereduktioner uundgåelige. En del af reduktionerne kan ske ved naturlig afgang og frivillige fratrædelser. Vi genbesætter heller ikke alle ledige stillinger, men vi undgår desværre ikke afskedigelser. Det er ulykkeligt, at vi i de kommende år skal sige farvel til dygtige medarbejdere, siger rektor Henrik Dam i en pressemeddelelse.

Annonce

Hele uddannelser skæres væk

Hele uddannelser og forskningsområder vil blev nedlagt, mens andre vil blive sammenlagt eller skåret ned. De fleste medarbejdere og studerende vil dog ikke mærke til besparelserne, siger Henrik Dam.

- Vi vil hellere vælge nogle forskningsområder og uddannelser helt fra end køre rundt med grønthøsteren og skære lidt alle steder. Når det er sagt, er det trist, at vi skal skille os af med hele forskningsområder og uddannelser, siger Henrik Dam.

Universitet har besluttet den håndfuld mindre uddannelser, der kommer til at lukke, men medarbejderne bliver først orienteret torsdag. Henrik Dam vil derfor endnu ikke sætte navn på, hvilke uddannelser det drejer sig om. Han fortæller dog, at uddannelserne fordeler sig bredt over universitets campusbyer.

Spareplanen blev godkendt af bestyrelsen på et møde mandag. Ifølge formand Lars Nørby Johansen er spareplanen lavet ud fra tre kriterier.

- Vi har fundet de kommende års besparelser ud fra kriterierne: Kvalitet, relevans og bæredygtighed. Udgangspunktet er, at vores uddannelses- og forskningsaktiviteter skal have høj kvalitet, være relevante for samfundet og økonomisk bæredygtige, siger Lars Nørby Johansen.

Annonce

Alle campusbyer bevares

Lars Nørby Johansen og Henrik Dam lægger ikke skjul, at det er dyrt for SDU at være til stede i så mange byer i Jylland og på Sjælland.

Alligevel får alle campusbyerne lov til at bestå.

- Vi har valgt at fastholde, at SDU er til stede i alle campusbyer, men det kræver en særlig indsats i de kommende år. Hvis SDU samlede alle sine aktiviteter ét sted, ville vi spare cirka 90 millioner kroner om året, men vi har valgt at opretholde vores decentrale campusstruktur, siger Henrik Dam.

- Der er betydelige omkostninger forbundet med at have en så decentral campusstruktur, som SDU har. Vi har et godt og tæt samarbejde med de lokale samfund, men hvis politikerne ønsker udbud af uddannelser i hele Danmark, må der på sigt også følge penge med, siger Lars Nørby Johansen.

Udover nedlæggelsen af uddannelser og stillinger, vil universitet hente besparelser ved at udskyde planlagte ombygninger, ved effektiviseringer af sagsbehandling og på bygningsdriften. Disse besparelser udgør omkring 58 millioner kroner i 2019.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Fund af corona-virus i hunde og katte: Fødevarestyrelsen afliver katte på minkfarm

Annonce