Annonce
Indland

Massiv modstand mod Venstres overvågning

Justitsminister Søren Pind (V) skal torsdag i samråd for at svare på spørgsmål om den kontroversielle logning af danskernes kommunikation på internettet, som regeringen ønsker at indføre.

Regeringens ønske om at overvåge danskernes kommunikation på internettet kritiseres af både fagfolk og politikere for at være krænkende, for hullet for kriminelle og for dyr i forhold til udbyttet.

Det vil krænke borgernes privatliv, det vil være let for kriminelle at slippe udenom, og så vil det være for dyrt i forhold til udbyttet af overvågningen.

Regeringens forslag om at indføre såkaldt sessionslogning kritiseres fra adskillige sider.

Senest har flertallet af 170 fagfolk svaret i en rundspørge foretaget af Ingeniørforeningen, at sessionslogning vil være en ineffektiv, grænseoverskridende og bekostelig måde at opspore kriminalitet og afsløre kriminelle.

Det handler netop om den omdiskuterede overvågning af internettet, når justitsminister Søren Pind (V) torsdag skal i samråd på Christiansborg.

Her vil SF's retsordfører, Lisbeth Beck Poulsen, have uddybet, hvorfor regeringen vil holde øje med danskernes færden på internettet. Hun er som udgangspunkt af den opfattelse, at sessionlogning er et overdimensioneret politiredskab.

- Problemet er, at der med sessionslogning bliver tale om masseovervågning af alle borgere i det her land, siger Lisbeth Bech Poulsen.

- Vi synes, at ministeren er gået alt for langt, og at det er et brud på grundlæggende rettigheder. Vi er trods alt ikke et Stasi-samfund, men et retssamfund, hvor der også er ret til privatlivets fred, siger hun.

Sessionslogning indebærer, at kommunikation på internettet via eksempelvis apps som Skype og Messenger skal lagres og kunne udleveres til myndighederne.

Sessionslogning har tidligere været brugt i Danmark, men blev afskaffet i 2014.

Under den tidligere ordning skulle teleselskaberne udtage stikprøver af data fra centrale steder på nettet. Nu lægges der op til en logning af hver eneste session, der bliver foretaget på internettet relateret til den enkelte bruger.

I den førnævnte rundspørge lavet af Ingeniørforeningen svarer knap ni ud af ti af de adspurgte eksperter, at sessionslogning er forbundet med en risiko for, at oplysninger om borgernes adfærd bliver misbrugt.

Og lige så mange er helt eller delvist enige i, at det vil være let for it-kyndige at undgå at blive registreret.

Foruden SF har forslaget om at genindføre sessionslogning mødt modstand fra Liberal Alliance, De Konservative, Alternativet, Radikale Venstre og Enhedslisten.

Idéen har umiddelbart fået støtte fra Dansk Folkeparti og politiet. Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg har tidligere meldt ud, at det er afgørende for politiet at få mere vidtfavnende beføjelser til kampen mod børneporno, hackere og terrorister.

Socialdemokraterne endnu ikke har taget stilling til den udvidede overvågning.

- Vi vil først se lovforslaget, skriver retsordfører Trine Bramsen (S) i et svar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Simone er bidt af boksning

Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce