Annonce
Indland

Massiv mangel på betjente: Overfald i fængsler skræmmer potentielle ansøgere

Antallet af voldsepisoder i landets fængslet er mere end fordoblet siden 2011. Det gør det ikke just nemmere at rekruttere flere betjente, siger formand for Fængselsforbundet Kim Østerbye. FOTO: Mikkel Østergaard/Scanpix

Det seneste overfald i Nyborg Fængsel gør ikke arbejdet mere attraktivt, mener formand for Fængselsforbundet Kim Østerbye. Fra 2011 til 2017 er antallet af voldsepisoder i fængslerne mere end fordoblet.

Det er fortsat en stor udfordring for Kriminalforsorgen at skaffe betjente nok til landets fængsler.

Ifølge Kim Østerbye, der er formand for Fængselsforbundet, mangler flere hundrede betjente.

- Vi har et kæmpe rekrutteringsproblem, og det bliver desværre kun værre og værre. Det groteske er, at vi faktisk har fået lov at opnormere med 250 mand. Men i stedet er vi blevet 130 færre betjente. Det er virkelig skidt, fortæller han til avisen.

Onsdag blev en fængselsbetjent i Nyborg Fængsel overfaldet af et medlem af den københavnske bandegruppering Loyal To Familia. Overfaldet skete i fængslets gård, hvor den mandlige betjent blev slået med knytnæve i hovedet og sparket adskillige gange.

Overfaldet blev, ifølge fængselsformanden, muliggjort af, at kun to betjente ledsagede den indsatte på hans gårdtur.

- Hvis man i stedet havde fulgt anbefalingen, der lyder på tre-fire betjente omkring de særligt farlige indsatte, så var sådan et overfald formentlig ikke sket. Det er farligt at nedjustere på de her områder, men sådan er det, når vi ikke har betjente nok, siger han.

Annonce

Det groteske er, at vi faktisk har fået lov at opnormere med 250 mand. Men i stedet er vi blevet 130 færre betjente. Det er virkelig skidt.

Kim Østerbye, formand Fængselsforbundet

Overfaldet i Nyborg Fængsel

En fængselsbetjent i Nyborg Fængsel blev onsdag overfaldet af et medlem af den københavnske bandegruppering Loyal To Familia.

Overfaldet skete i fængslets gård, hvor den mandlige betjent blev slået med knytnæve i hovedet og sparket adskillige gange.

Der var kun to betjente omkring den særligt farlige fange, selvom vejledningen lyder på mellem tre og fire betjente.

Ifølge Fængselsforbundet skete overfaldet helt umotiveret, og betjenten blev efterfølgende kørt på skadestuen.

Alene i 2018 har der indtil videre været 51 psykiske og fysiske overfald i Nyborg Fængsel.

På landsplan er antallet af voldsepisoder i fængslerne mere end fordoblet siden 2011.

186 episoder på to år

Siden skudepisoden for to år siden, hvor en betjent blev skudt to gange i benet ved Nyborg Fængsel, har der været i alt 186 episoder af psykisk og psykisk vold alene i Nyborg Fængsel, oplyser pressechef i Fængselsforbundet Søren Gregersen.

Antallet af voldsepisoder i fængslerne er på landsplan mere end fordoblet fra 268 i 2011 til 679 i 2017.

- Det er et hårdt job, og dét, at man kan læse om de her overfald i pressen, gør det heller ikke just mere attraktivt, selvom jeg stadig synes, det er verdens bedste job, siger Kim Østerbye.

Et af problemerne er, at der også er mangel på folk hos politiet, i lufthavne og i Forsvaret, mener Kim Østerbye.

- Vi er mange, der slås om den samme lille gruppe mennesker, og lønmæssigt ligger vi på niveau med security-vagter i lufthavne, der så til gengæld har langt flere goder, mens politibetjente får 3.000-5.000 kroner mere om måneden. Og så har det heller ikke hjulpet, at en del af uddannelsen nu er på SU. Det skræmmer mange af dem, som er lidt oppe i årene, men som er dem, vi har allermest brug for, siger han.

Annonce
Forsiden netop nu
OB

Alt for smal kost ved Limfjorden

Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Annonce