Annonce
Kultur

Masser kan slå kulturen ihjel - Mads kan være en grund til, at den lever

Mads Nørby flyttede sidste år til Kerteminde for at dedikere sig 120 procent til revyen. Så måtte den aflyses. Det sker ikke i år - ikke hvis det står til ham. Foto: Klaus Knakkergaard
Mads Nørby og Kerteminderevyen opererer kun med én plan, og den er, at der bliver revy fra 30. maj. Det er nødvendigt for at holde kulturen i live, mener skuespiller Kim Hammelsvang Henriksen.

- Vores plan B er, at plan A lykkes.

Og med andre ord kommer der, en Kerteminde Revy i 2021, og historien kunne dybest set slutte her. For det er revydirektør Mads Nørbys budskab.

Og han virker ukuelig og ret sikker i sin sag. Han anerkender, at der er en risiko for, at coronaen for andet år i træk lægger hans hjertebarn ned, men nul om han lader det være op til en virus eller nogen andre for den sags skyld at bestemme, hvornår han skal miste modet.

- Der kommer en revy. Vi arbejder målrettet på at lave en revy på Tornøes Hotel, som vi plejer at gøre det, fordi det er det, vi trænger til. Det er det, vores publikum trænger til, det er det, skuespillerne trænger til. Vi trænger til revy, så der kommer revy, siger han.

Årets revyhold: Mads Nørby, Christine Astrid repræsenteret som dukke ved pressemødet, Kim Hammelsvang, Farshad Kholghi og Lonnie og instruktør Gordon Kennedy. Foto: Klaus Knakkergaard

Han er bakket op af det hold, der en kold mandag formiddag lige dele ryster og nikker. Energibomben Farshad Kholghi er milimeter fra at detonere og bryde ud i et improviseret nummer, og da holdet aftenen forinden mødtes, var Kholghi og Hammelsvang endt ud i en improviseret sketch, der selv genfortalt stimulerede latterkramper hos forsamlingen.

De trænger til at få os til at grine, ligeså meget som vi trænger til noget at grine ad. Og de er klar. Du milde hvor er de klar, men det er et eller andet sted ude af deres hænder. Mads Nørby slår over i en mere alvorlig mine.

Trods de seneste udmeldinger om hjælpepakker, så har turen hertil været svær at navigere i. Det skyldes i høj grad lige så meget håndteringen af virussen som selve virussen, mener Mads Nørby.

Da kollegerne på Nyborg Voldspil for et par uger siden stod midt i et kaos og konflikter om betingelser for årets forestilling, og det kreative hold trak stikket, strøg Mads Nørby til tasterne på Facebook:

"Så eksploderede det hele på Nyborg Vold. Hele det kunstneriske team har forladt produktionen af sommerens musical. Det er så ulykkeligt, som det kan være, og vi skal kalde en spade for en spade, og en kulturminister for en ynkelig en af slagsen, altså kuturminister - ikke spade. At det går sådan, er en logisk konsekvens af, at det eneste, Joy Mogensen kan tilbyde et hårdt presset kulturliv, er den besked: "I skal planlægge forsigtig", "Lav kontrakter I kan komme ud af". Det er en anden måde at sige: "Se om I ikke kan skubbe Sorteper videre". Det er forståeligt, at ledelsen forsøger at sikre sig imod konkurs, det er de nødt til. Det er lige så forståeligt, at kunstnerne er nødt til at passe på sig selv. En så eklatant svag kulturminister fører uvenskaber og følelsen af svigt med sig, som kunne være undgået, med klare udmeldinger".

At der er kommet hjælpepakker hjælper ikke meget på humøret, for det handler ifølge Mads Nørby om den situation, han som øverste chef bliver sat i overfor sine medarbejdere.

- Man skubber jo lorten videre. Man sætter en kile ned mellem ansatte og ledelse, når man beder om os at planlægge forsigtigt og lave aftaler, vi kan komme ud af igen. Vi kan ikke planlægge med forsigtighed. Tværtimod. I denne situation skal vi kaste al forsigtighed over bord og sætte farten op fra 180 til 220 og bruge endnu flere penge. For vi skal overbevise folk om, at de både kan og skal og må og tør satse på at skulle til revy lige om lidt, når det er blevet varmt, og mange er blevet vaccineret, siger han.


Man skubber jo lorten videre. Man sætter en kile ned mellem ansatte og ledelse, når man beder om os at planlægge forsigtigt og lave aftaler, vi kan komme ud af igen. Vi kan ikke planlægge med forsigtighed. Tværtimod.

Mads Nørby


Annonce

Nødvendigt at komme i gang

Kilen er dog ikke kommet imellem revydirektøren og hans hold endnu. Tværtimod synes enigheden eksemplarisk, og forklaringen skal formentlig findes i lige dele kemi og viden om, hvad der er på spil. Det er livsnødvendigt, at kulturen kommer i gang - snart.

- Det skal lykkes. Det er jeg nødt til at tro på, og det er der, jeg henter motivationen: Det kan ganske enkelt ikke være anderledes. Hvis vi ikke snart får gang i kulturen, så er der mange kulturinstitutioner, som jeg frygter ikke klarer den. Så vi har ikke noget valg. Vi skal have gang i kulturen, og vi skal spille revy i Kerteminde i år, siger Kim Hammelsvang, der er en af Kerteminderevyens mest garvede spillere.

Kerteminderevyen spiller efter planen fra 30. maj til 10. juli på Tornøes Hotel i Kerteminde.

Kim Hammelsvang Henriksen fik sidste år skubbet 11 måneders arbejde. Det tager han gerne i år, for alternativet er, kulturen dør. Foto: Klaus Knakkergaard

Interviewet med Mads Nørby og Kim Hammelsvang er lavet INDEN udmeldingen om en genåbningsplan, der blandt andet siger, at teatre mm. kan åbne fra 6. maj.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Lindø-direktør: Det er helt ude i hegnet, hvad vi bliver beskyldt for

Annonce