Annonce
Odense

Masser af succes: Børneteater i Odense har fundet vejen til publikum

Direktør for børne- og ungdomsteatret Nørregaards Teater Carsten Wittrock har grund til at være en glad mand. Her sidder han på scenen i det nye lokaler i Vollsmose Kulturhus. Foto: Nils Svalebøg
Efter otte år i Odense har Nørregaards Teater fået vokseværk og præsenterer sin hidtil største sæson og en helt ny scene i Vollsmose.

Det er godt et år siden, ledelsen på Nørregaards Teater annoncerede, at pladsen i teatret efterhånden var for trang til det voksende publikum. De seneste måneder er derfor blevet brugt til at rykke ind i de lokaler, teatret siden fik stillet til rådighed af By- og Kulturforvaltningen i Odense Kommune.

Det fine parketgulv er dækket til med et flytbart scenegulv, og de hvide vægge har fået sort maling og er blevet til en såkaldt black box. Stolerækker giver plads til 74 publikummer med mulighed for at bygge om, hver gang målgruppen forandrer sig. Og det gør den tit, når man arbejder med børneteater. For der er stor forskel på at lave teater for et-årige og 15-årige børn, forklarer teaterdirektør Carsten Wittrock.

Efter otte år i Odense er det lykkes ham sammen med sin trup at få tre gange så mange børn i teatret. Fra 3000 i 2011 lød antallet af solgte billetter sidste år på 11.000. På den ny scene er målet inden for tre sæsoner at nå op på 2.000 publikummer.

- Jeg håber da, at vi inden for de første år kan gå til kommunen og sige, at vi har nået det forventede antal publikummer på i alt 13.000 for de to scener. Vi har mange faste gæster, og det lader til, at vi ikke behøver vænne folk til at skulle køre til Vollsmose for at se en forestilling, for der har næsten været fuldt hus i de to første forestillinger herude. Der er sket en udvikling, siden vi i 2011 kom til byen og lavede forestillinger, hvor der kom to og fem ad gangen, siger han.

Annonce

Vi har mange faste gæster, og det lader til, at vi ikke behøver vænne folk til at skulle køre til Vollsmose for at se en forestilling, for der har næsten været fuldt hus i de to første forestillinger herude.

Carsten Wittrock, direktør for Nørregaards Teater

Kontinuerlig fornyelse

Omkring ni ansatte er der i Nørregaards Teater, så på den måde har dets opbygning ikke forandret sig, siden det i 2011 flyttede til Odense. Men indadtil er der rykket så meget rundt, at det i dag kun er Carsten Wittrock, der er tilbage i den oprindelige ledelse. Til gengæld har han netop ansat en souschef, så han selv frem over får mulighed for at træde mere ind i rollen som kunstnerisk leder og scenograf.

Som noget nyt vil teatret desuden køre med en kunstnerisk leder, der frem over sætter kursen to år frem ad gangen. Ifølge Carsten Wittrock sker det for at sikre en kontinuitet i teatrets udvikling.

- Det handler om at sørge for, at vi hele tiden fornyer os. Vi tjener ingen penge på at have en ekstra scene, for vores kommunale tilskud er alene hævet med en tiendedel, så vi tager bogstaveligt talt en del af tilskuddet til teatret i Munke Mose og rykker herud, siger Carsten Wittrock. Alligevel ser han frem til de nye muligheder, der er i Vollsmose Kulturhus.

- Rummet her er større, selv om det er knapt så højloftet som scenen i Munke Mose. Der kan være flere tilskuere. Vi kommer ikke til at spille samme forestilling begge steder, for vi vil gerne tvinge vores publikum herud.

Sikrer diversiteten

Publikumsmæssigt trækker Nørregaards Teater mest fra Fyn og nogle enkelte fra de yderste dele af Region Syddanmark, og derfor turnerer det stadigvæk ind imellem for at dukke op i bevidstheden i andre egne af landet. Og for at holde kontakt til andre børneteatre.

Kulturpolitisk mener Carsten Wittrock, det ville have været et flot træk af kommunen at ansætte et andet børneteater ude fra for at sikre diversiteten. I stedet tager Nørregaards Teater opgaven på sig med at lave forestillinger, der supplerer hinanden.

- Jeg ser ikke monopolismen som et gode, for kulturpolitisk ville det være visionært at få flere scener i Odense, som producerede teater til børn og unge. Og gerne nogle, der havde samme økonomiske muligheder som os, siger han.

Skuespillerne, publikum møder, vil også være mange andre end dem, der er ansat af Nørregaards Teater. Ud over teatrets egenproducerede forestillinger entrer det med adskillige gæstespil i løbet af en sæson.

- Det har en dannende effekt at sørge for at børnene bliver inviteret ind i kulturinstitutionen, og det er godt, hvis vi gerne vil have dem som kulturforbrugere, når de er voksne, siger han.

Nørregaards Teater

By- og Kulturforvaltningen valgte Nørregaards Teater som et af de små storbyteatre, da de blev udbudt i 2011. Siden har teatret holdt til i Teaterhuset Rosenhaven i Munke Mose på adressen Filosofgangen 19 i Odense, hvor også Den Fynske Opera og Momentum er.

Fra at have haft 3000 gæster til sine forestillinger i det første år, havde teatret knap 11.000 gæster i sæsonen 2018-19.

Med denne sæson har teatret fået tildelt en scene mere - i Vollsmose, og den er netop taget i brug.

Scenerummet er en smule større end det gamle ved Munke Mose, og der er også plads til et lidt større publikum - op mod 100 kan være i lokalet alt efter hvilken forestilling, der er tale om.

Den ekstra scene betyder, at teatret tilbyder flere forestillinger end i de foregående sæsoner. 32 forskellige forestillinger med 300 spilletider bliver det til.

Målet er at nå 13.000 gæster i løbet af de næste sæsoner - heraf 2.000 på scenen i Vollsmose.

I aftalen med Odense Kommune står, at Nørregaards Teater ud over syv egenproducerede forestillinger om året - heraf en helt ny - skal præstere mindst 40 forestillinger uden for normal skoletid i Munke Mose og 10 uden for normal skoletid i Vollsmose.

Om året får Nørregaards Teater godt 2,1 mio. kroner i driftstilskud fra Odense Kommune, som med den ekstra scene er forhøjet med 325.000 kroner årligt. Desuden betaler Kulturministeriet 1,2 mio. kroner i driftstilskud.

Se forestillinger på www.nrt.dk

Indvielsen af de nye lokaler har fundet sted, og Carsten Wittrock kunne glæde sig over at have solgt mange billetter til begge forestillinger. Foto: Nils Svalebøg
Skuespiller Heino Ankerdal er en af de syv fastansatte på Nørregaards Teater. Foto: Nils Svalebøg
Børneteatret Nørregaards Teater er rykket til Vollsmose. Foto: Nils Svalebøg
Børneteatret Nørregaards Teater er rykket til Vollsmose. Foto: Nils Svalebøg
Børneteatret Nørregaards Teater er rykket til Vollsmose. Foto: Nils Svalebøg
Skuespiller Heino Ankerdal og assistent Simon Wittrock tester lydanlægget. Foto: Nils Svalebøg
I det store lokale, der før var Vollsmose Kulturhus, er børneteatret rykket ind. Foto: Nils Svalebøg
Børneteatret Nørregaards Teater er rykket til Vollsmose. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Kendt Odense-advokat i dobbeltrolle: Gav sig selv millionhonorar fra velgørenhedsfond

Annonce