Annonce
Sydfyn

Masser af liv på havn: Veteran er glad for gæster fra andre dele af landet

Egon Nielsen sælger fisk direkte fra kutteren. Her er hans i gang med at skære dele af nattens fangst ud. Foto: Michael Lorenzen
Fisker med ret til salg fra kutteren synes, at det er hyggeligt med masser af liv i havnen

BAGENKOP: Han har fisket i næsten 60 år og tager gerne afsted om natten for at have fisk at sælge af i dagtimerne. Det har han lov til at gøre fra kutteren, og ikke uden stolthed kan han henvise til en glad smiley fra Fødestyrelsen på siden af skibet.

73-årige Egon Nielsen er veteran på Bagenkop Havn og begyndte at fiske, allerede da han var 14. Frasat militærtjeneste har det stået på lige siden, og så længe helbreddet holder, bliver han ved.

Fyns Amts Avis møder ham, mens han sidder på sin kutter og skærer nattens fangst ud. Der bliver langet rødspætter over rælingen, og en enkelt torsk - der senere i Bededagsferien skal vær hovedingrediens i torsk, som de tilbereder den i Marstal - når også at skifte ejer, mens avisen beder om hans mening om og vurdering af den store aktivitet, der er på havnen i denne tid.

- Jeg synes, at det er hyggeligt, og der har været utroligt meget liv her, også i vinter. Jeg tror, at vi havde 15 fremmede kuttere inde på samme tidspunkt. Det må hænge sammen med, at der er mange fisk. Jeg har hørt nogle nævne, at det er det bedste danske farvand for tiden, siger Egon Nielsen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Annonce