Annonce
Nyborg

Masser af ideer til parken

Ved starten på arrangementet om den nye havnepark var der dårligt plads til alle på Nyborg Destilleri. Forsamlingen blev delt op, og så gik det ud over stepperne, mens Barbara Le Maire Wandall (til højre i lyst tøj) fra arkitektfirmaet Urban Lab fortalte om planerne for den nye park. Foto: Kasper Riggelen.
Det væltede ind med mennesker på Nyborg Destilleri, da Nyborg Kommune torsdag inviterede til åbent hus om den kommende park i den gamle færgehavn. Parken kan blive en realitet næste år.

Nyborg: Ideerne boblede lystigt, da kommunen torsdag eftermiddag havde inviteret til åbent hus på Nyborg Destilleri.

Det handlede om den bypark, der har været undervejs i flere år på DSB-området syd for destilleriet.

Tanken var, at deltagerne ikke bare skulle høre om planerne ved et gammeldags borgermøde, men de skulle drysse ind lidt efter lidt i løbet af eftermiddagen for at gå i dialog med kommunen og arkitekterne om projektet.

Kommunen og destilleriet var imidlertid ved at blive løbet helt over ende, for folk var åbenbart ikke helt med på åbnet hus-konceptet. I hvert fald væltede det ind med mennesker, præcis klokken 14, da arrangementet startede, så det var svært at få plads eller at høre noget.

Men halvdelen af de fremmødte blev inviteret på en gåtur i den kommende park, og på den måde kom det hele i gang. Og så kan det nok være, at medarbejderne fra Nyborg Kommune og fra arkitektfirmaet Urban Lab Nordic fik travlt med at notere alle ideerne fra borgerne.

Deltagerne i arrangementet var i høj grad beboere på DSB-havnen, og for dem kan den nye park komme til at byde på masser af spændende muligheder i hverdagen. Derfor havde mange medbragt en lang ønskeseddel med ideer til parken:

Festplads, havnebad, sauna, petanquebane, bålsted, skøjtebane, bænke, hængekøjer, badebroer, lød nogle af de ideer, der fløj rundt i den friske blæst i færgehavnen.

Annonce

Havnepark på budgettet

Oprindelig var det meningen, at DSB skulle etablere havneparken i den tidligere færgehavn efterhånden som området udvikles med bolig-byggerier.

Få at få hånd i hanke med udviklingen har Nyborg Kommune imidlertid overtaget området og står for arbejdet med parken.

Parken optræder i kommunens budget. Der er sat 1.740.000 kroner af på anlægsbudgettet for 2020 til etableringen af parken.

Parken vokser

Kommunen og DSB har arbejdet med projektet i flere år, og under vejs er den lille bypark blevet noget større. Dels fordi DSB er gået med til at droppe den boligblok, der oprindelig lå i den vestlige udkant af parken. Men også fordi den yderste færgemole nu også regnes med i projektet.

Under vejs i processen har kommunen købt parken af DSB og der er sat penge af i budgettet til at indrette den.

- Nu skal vi samle op på alle de ideer, der kommer fra borgerne, og så skal der laves en lokalplan, siger gruppeleder Charlotte Markvardsen, fra kommunens tekniske afdeling.

- Og så regner vi med, at arbejdet kan komme i gang næste år.

Råt

Arkitektfirmaet Urban Lab Nordic har tegnet på parken gennem lang tid, og Barbara Le Maire Wandall fra arkitektfirmaet fortalte om ideerne, mens hun gik i spidsen for grupper af deltagere ud over arealet, der snart skal omdannes til park.

Arkitektfirmaet, der iøvrigt også var med i arbejdet med omdannelsen af DSB-værkstedet til whisky-destilleri, vil gerne arbejde videre med de rå industrilook, der er bevaret så flot i Nyborg Destilleri. Det vil slå igennem i valget af materialer og i en naturinspireret beplantning. En central del af parken er en gendigning af den remise, der lå i området, dengang færgerne sejlede og togene kørte.

Det bliver til en rund plads, som kan få alle mulige funktioner fra festplads over skøjtebane til regnvandsbassin, sagde Barbara Le Maire Wandall.

- Det her skal være en hverdagspark til glæde for de mange mennesker, der bor hernede, sagde hun blandt andet.

En af de vigtigste temaer med den nye park er at få boligområderne i færgehavnen til at hænge bedre sammen med den lille offentlige strand i hjørnet ved Sølyst. Her skal der bygges en badebro, og det blev diskuteret, hvordan den lange smalle mole bedst kan indrettes så den bliver brugbar for folk. I dag er det mest lystfiskere og hundeluftere, der kommer i området.

Hvad skal der være i den nye park? Deltagerne i arrangementet på whisky-destilleriet kunne komme med forslag ved at klippe og klistre billeder ind på nogle store plancher. Foto: Foto: Kasper Riggelen.
Folk stod som sild i en whisky-tønde, da mødet om den nye park startede klokken 14. Her fortæller arkitekt Barbara Le Maire Wandall om planerne. Foto: Kasper Riggelsen
Der bliver lyttet til oplægget om den nye park. Foto: Kasper Riggelsen.
Nyborg Destilleri har vist vejen med en flot ombygning af det gamle tog-værksted. Nu skal nabo-området mod syd også udvikles til glæde for borgere i byen og beboere på havnen. Foto: Kasper Riggelsen.
Arkitekt Barbara Le Maire Wandall fortæller Ebbe Hajslund, Dampskibsmolen, om den nye park. Foto: Kasper Riggelsen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

I Sherwood-skoven

Udligningsordningen er et fantastisk værktøj, der gør Danmark til et mere lige samfund, for den mellemkommunale udligning betyder i al enkelthed, at de kommuner, der har mange penge, giver en lille del af deres velstand til de kommuner, der har færre eller få penge. Udligningsordningen er derfor en ægte Robin Hood-løsning, som de fleste danskere bør kunne være enige om. Det betyder selvsagt ikke, at danskerne - både politikerne og folk, som vi er flest - er enige om, hvordan udligningsordningen skal strikkes sammen. Man kan, som det fremgår af stort set samtlige medier i denne tid, skændes om økonomiske nøgletal og detaljer i en sådan udligningsordning i én uendelighed. For ordningen skiller selvfølgelig vandene. De, der har udsigt til at få flere penge i kassen i kraft af en ny udligningsordning, er som regel fulde af ros til og argumenter for, hvorfor ordningen er velfungerende. Omvendt er de, der kan se frem til at få færre penge i kommunekassen, kritiske over for ændringerne. Sagen er, at alle politikere, uanset landsdel og politisk syns- og standpunkt, allerhelst bare vil have flere penge til deres egen kommune. Social- og indenrigsministeren blev i sidste uge kritiseret for at manipulere eller hemmeligholde en række af de tal, der ligger til grund for beregningerne i regeringens forslag til en ny udligningsreform. Det har ministeren undskyldt - og samtidig korrekt pointeret, at man kan gøre tallene op på flere forskellige måder. Og det er sandt. Udligningsordninger er svært stof for de fleste, inklusive mange økonomer og politikere. De enkelte parametre, der ligger til grund for både den gamle udligningsordning og regeringens forslag til en ny udligningsordning, kan diskuteres og endevendes i én uendelighed. Derfor er kritikken af og debatten om ordningen både relevant og nødvendig. Det ændrer blot ikke på, at vi alle, fattige som rige, socialister som liberale, jyder som fynboer, bør glæde os over, at udligningsreformen gør Danmark mere lige. På ægte Robin Hood-manér. Ligesom i Sherwood-skoven.

Kerteminde For abonnenter

Succesen af Langeskov Station kan måles på flere måder: - Da toget begyndte at stoppe, sagde det 'woom'

Annonce