Annonce
Erhverv

Maskinmesteren og den grønne omstilling

Erik Skjærbæk havde set hvilken vej, vinden blæste, da han i 1998 var med til at købe Svendborg Brakes, der var underleverandør til vindmølleindustrien. Ejerskabet gjorde ham siden til milliardær. Arkivfoto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Annonce

PORTRÆT: Erik Skjærbæk holder af ”de sorte fag”, som han kalder industrien, hvor der svejses og bukkes rør. Som udlært maskinmester fra en maskinfabrik i Thy taler han smedenes sprog, og han har beskæftiget en del smede igennem en lang karriere i dansk erhvervsliv.

Samtidig har han haft en næse for den grønne omstilling, længe før klimaforandringer og CO2-reduktion kom på alles læber og blev temaet for enhver erhvervskonference.

I 1990 blev han ansat som salgschef på Svendborg Brakes, der fremstillede bremsesystemer til blandt andet vindmøller. Der var dog ingen bremse på væksten, da vindmølleindustrien for alvor begyndte at blomstre efter årtusindskiftet. Erik Skjærbæk havde set hvilken vej, vinden blæste, for i 1998 havde han købt hele fabrikken sammen med forretningspartneren Jan Struve. De ejede hver en halvdel, og derfor blev de omtrent lige rige, da kapitalfonden Doughty Hanson i 2008 købte Svendborg Brakes for 3,4 milliarder kroner.

Det var en god pris for direktørparret, og det var især heldigt eller dygtigt, at de ikke ventede på et bedre bud. Få måneder senere brød finanskrisen ud i lys lue, og Svendborg Brakes måtte slå bremserne i under den nedtur, der ramte vindmøllevirksomhederne og deres mange underleverandører.

Erik Skjærbæk havde fået sine penge kontant og havde nu titel af milliardær i en alder af 49 år. Han har fortalt, at der pludselig stod 200 millioner euro på bankkontoen. Og hans første tanke var, at han ikke ville miste dem.

Derfor har han placeret langt hovedparten af pengene snusfornuftigt i obligationer og andre aktiver med lav risiko. En fjerdedel af formuen er han villig til at investere i mere risikable projekter, der kan tilfredsstille hans iværksættergén, og den slags projekter har der været en del af siden 2008.

Erik Skjærbæk

Født 1959 på Mors

Udlært maskinarbejder fra Sjørring Maskinfabrik i Thy, bliver senere maskinmester.

Fra 1990 ansat som salgschef i Svendborg Brakes, der bl.a. fremstillede bremser til vindmøller.

Køber i 1998 virksomheden sammen med forretningspartneren Jan Struve og bliver administrerende direktør.

Blev som 49-årig milliardær, da han og Jan Struve i 2008 solgte Svendborg Brakes til kapitalfonden Doughty Hanson & Co. for 3,4 mia. kr.

Hovedaktionær i røgrenservirksomheden Pureteq, storaktionær i Parken Sport & Entertainment og ejer diverse selskaber inden for ejendomme og iværksætteri.

Bor i Svendborg. Er gift og har to voksne børn.

Annonce

Mange års tålmodighed

Opkøb af mindre virksomheder rundt i Danmark gav det ene tab efter det andet, men en enkelt investering skilte sig ud: Miljøvirksomheden Pureteq, som udviklede et patent på rensning af udstødningsrøgen fra skibe. FN’s globale søfartsorganisation IMO har løbende skærpet kravene til skibes udledning, og det kulminerede med nye, skrappe svovlregler, der trådte i kraft 1. januar 2020.

Igen viste det sig, at Erik Skjærbæk havde set rigtigt, da han kastede sig over miljøteknologien. Hans trecifrede millioninvestering i Pureteq har dog krævet mange års tålmodighed, og hvis startkapitalen skulle lånes i banken, havde Pureteq næppe overlevet indtil i dag.

Med en omsætning på op imod en kvart milliard kroner i 2019 har Pureteq bevist sit værd i konkurrence med store maritime konkurrenter ude i verden.

Med årene har Skjærbæk også bidt skeer med andet end sorte fag. Han blev kendt langt uden for Fyn, da han overraskede med en stor investering i Parken Sport & Entertainment, der ejer fodboldklubben FCK. Her var Erik Skjærbæk med til at vælte den magtfulde bestyrelsesformand Flemming Østergaard, kendt som Don Ø, af tronen. Fodbold har aldrig interesseret maskinmesteren, men han har øje for de ejendomme, som virksomheden driver, og ikke mindst for feriekonceptet Lalandia, der også er en del af koncernen.

Erik Skjærbæk har sjældent opsøgt pressens søgelys og takker som regel nej til interviews. I hans hjemby Svendborg er han alligevel blevet mere synlig i de senere år. Dels er han i gang med et markant lejlighedsbyggeri på byens havnefront. Dels har han engageret sig i økonomien bag DGI’s landsstævne i 2021, hvor Svendborg er værtsby.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

Trods nedgang i industrien hæver fynske Alumeco bundlinjen: Omstrukturering har givet pote

Kerteminde For abonnenter

60 dage for et facebook opslag: - Det er samfundet, der har censureret en folkevalgt politiker, mener forsvarsadvokat

Alarm 112

Efter flugtforsøg fra fængslet: Nu skal Peter Madsen for en dommer

Kerteminde For abonnenter

Tvunget til at forlade byrådet efter anmeldelse fra lokal avis: - Det er godt nok det mest usmagelig, jeg har været udsat for

Annonce