Annonce
Faaborg-Midtfyn

Maskin-matador fejrer 50 års jubilæum

- Bag enhver succesfuld mand, står en forundret kvinde, siger Conny Lassen. I mange år har hun været ligeså involveret i virksomheden som sin succesfulde mand - i dag driver hun sin akupuntur-klinik fra hjemmet i Fjellebroen

Johs. Lassen er grundlægger af en international millionvirksomhed i Vester Aaby - det hele startede med en skibsmotor for 50 år siden

V. AABY: Det mindste lakeringsanlæg han nogensinde har konstrueret, og solgt, var til Carmen Curlers, der skulle have lakeret enderne på en hår-nål.

Det største røg til Dubai for nyligt.

Det skulle lakere en 15 tons tung bygningskonstruktion. Johs. Lassen er i dag 78 år og stadig aktiv i den store virksomhed i Vester Aaby, der i dag er et familieforetagende - som han grundlagde for 50 år siden.

Det er de to sønner, Jacob og Gunnar Lassen, der er administrerende direktører i den virksomhed, der startede med salg og konstruktion af skibsmotorer.

I dag består den af to grene i et holdingselskab.

Nemlig Ideal-line og Bago-line. Ideal-line producerer lakereringsanlæg til alt, fra dele til biler til jernkonstruktioner.

Bago-line producerer nøglefærdige bagerier, bageri-maskiner og butiksinventar.

Navnet siger næsten det hele. Det er en forkortelse af "bager godt".

Da Johannes Lassen, i daglig tale "Johs." startede for 50 år siden, blev han hentet til Fjellebroen som direktør for en lille, skrantende virksomhed, der lavede skibsmotorer.

Noget virksomheden i øvrigt har gjort i 100 år. Dengang hed det bare Ideal.

Jakob Lassen, direktør i Bago-Line, Johs. Lassen stifter og familieoverhoved og Gunnar Lassen, direktør i Ideal-Line

Kvinden bag manden

Johs. Lassen er født i Sæby, en rigtig vendelbo.

Han startede som ingeniør med at udvikle drejebænke og blev hentet til Ideal for at vende skuden i det lille firma, der havde set bedre tider.

- Fra mit tidligere job som ingeniør havde jeg tyvstjålet korrespondenten og giftet mig med hende, siger Johs. Lassen.

Conny Lassen har været med lige fra starten i Fjellebroen.

I dag siger hun kærligt om sin mand:

- Bag enhver succesrig mand, står en forbavset kvinde.

Conny Lassen arbejdede som korrespondent sammen med sin mand indtil sønnerne gik ind i firmaet.

I dag driver hun en klinik som akupunktør fra hjemmet i Fjellebroen.

I Tilbage i 1957 startede den nyslåede direktør initiativrigt med at kontakte alle sine forbindelser og tilbyde gratis ingeniørhjælp til at udvikle nye produkter, hvis de placerede deres ordrer hos ham.

- Jeg arbejdede faktisk døgnet rundt. For allerede året efter kom den første ordre på maskiner, der kunne lakere. Med årene blev produk- tionen af skibsmotorer mere og mere vanskeligt og vi så i øjnene, at det ville slutte på et tidspunkt.

Da maskinerne til lakering var enkeltopgaver, opfandt direktøren en serieproduk- tion. Nemlig bageri-ovne, som kunne fabrikeres på samme maskine. Det var i 1968.

I 1969 overtog Johs. Lassen virksomheden og de tre sønner blev slæbt med på arbejde og interessen for teknik og motoren har de bogstaveligt talt fået ind med modermælken.

Johs. Lassen ved hal 1 i Vester Aaby. Det var lige præcis her, møbelfabrikken lå, som han købte i 60'erne for at udvide sin virksomhed til det, den er i dag. Dog har han købt så meget jord, at han kan udvide næsten ubegrænset.
Annonce

Familievirksomhed

I dag sidder Gunnar og Jacob Lassen som administrerende direktører for henholdsvis Ideal-line og Bago-line.

- Det er den største glæde i mit liv, at mine sønner ville føre virksomheden videre. Sammen med dem er den vokset til det, vi har i dag.

Den ældste søn, Thomas, driver sit eget ingeniørfirma i Odense, men samarbejder ofte med resten af familievirksomheden.

- Vi har fordelt arbejdet mellem os. Det er dem der bestemmer i dag. Men de er velkomne til at spørge mig til råds. Jeg kommer selv på arbejde hver dag for at udvikle nye produkter og lave økonomi.

- Hvad skulle jeg ellers lave, det her er hele mit liv, siger den ikke-pensionerede medejer.

De tre sønner ejer hver 30 procent af virksomheden og forældrene de sidste ti.

Annonce

Trofaste medarbejdere

Johs. Lassen er den i virksomheden der kan bryste sig af det længstvarende jubilæum, men hans position trues af flere medarbejdere blandt den 80 mand store personalegruppe, der kan fejre 40 års jubilæum.

- Vi har da ligesom andre internationale virksomheder drøftet at flytte produktionen til udlandet. Men hver gang konkluderer vi, at vi kan ikke gøre det bedre end her i Danmark.

- Så vi følger ikke trenden, men bliver i Vester Aaby.

Det var ikke med Johs. Larsens gode vilje, at virksomheden flyttede i 60'erne fra Fjellebroen til Vester Aaby.

Men det daværende Fyns Amt gav ham skylden.

Han havde nemlig renoveret havnen i Fjellebroen så smukt, at amtet ikke ville have mere industri for ikke at ødelægge områdets herlighedsværdi.

Annonce

En havn bliver til

- Da vi flyttede til Fjellebroen var havnen i en miserabel forfatning. En dag styrtede bolværket sammen og det blev farligt for vores børn at lege der.

- Så jeg besluttede mig sammen med to partnere at restaurere den, fortæller Johs. Lassen.

Arbejdet ville koste 50.000 kroner og dem skaffede Johs. Larsen ved at tegne aktier af 1.000 kroner.

- Hver gang jeg var til fester spurgte jeg folk, om de ikke ville tegne aktier i en havn. Måske var jeg ikke så populær en gæst, men jeg fik da mine 50.000 og havnen blev en realitet, griner "havnebyggeren", der i mange år også var formand for havnen.

I dag er A/S havnen i Fjellebroen stadig Danmarks største private havn.

Annonce

Og så til Vester Aaby

I midten af 60'erne flyttede virksomheden til Vester Aaby til en nedlagt møbelfabrik. Dens ruiner danner i dag grundlag for Hal 1 - en af virksomhedens mange store produktionshaller.

I alt 10.000 kvadratmeter har Lassen-firmaet under tag. Og for ikke at komme i karambolage med et officielt nej til yderligere udvidelse har Johs. Lassen garderet sig:

- Jeg har købt al jorden omkring virksomheden, og var så heldig af få landbrugsjord konverteret til industri. Så jeg kommer ikke til at løbe tør for jord, siger han med et vendelbo'sk glimt i øjet.

For 40 år siden fik Johs. Lassen en af Danmarks første operationer for diskuspro-laps.

- De opererede på mig i 12 timer og bagefter var jeg ligeså god som ny. Indtil for et år siden. Da sad der nogle nerver i klemme i ryggen og for to måneder siden blev jeg opereret igen. Nu kører hele kroppen, som den skal. Jeg vandrer meget og det holder mig i form.

Haven kalder også ofte Johs. Lassen væk fra arbejdet, men det er kærligheden til motorer og ingeniørarbejde, der holder ham aktiv.

Og glæden lyser ud af hans klare øjne, da han stolt fremviser den nyeste maskine i produktionshallen, der kan skære stålplader i døgndrift med en præcision, der er tæt på perfekt.

Ingeniøren, havnebyggeren, virksomhedsejeren stryger metalpladerne kærligt og udbryder:

- Er de ikke smukke og flot lavet?

Og med sådan en omsorg er der ikke nogen, der kan sætte spørgsmål tegn ved at virksomheden i Vester Aaby er drevet af en motor, der i virkeligheden hedder Johs. Lassen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce