Annonce
Nordfyn

Martins familie har avlet mink i tre generationer: - Aflivningerne er en kæmpe misere

Minkavler Martin From har drevet farmen i Bredstrup de seneste 14 år. Hans forældre grundlagde minkfarmen i 1998. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Med omkring 9300 moderdyr huser Martin Froms farm en af Fyns største minkbesætninger. Han kan ikke forestille sig, hvad der skal ske, hvis hele hans livsgrundlag forsvinder.
Annonce

Bredstrup: Linje efter linje kaster sig ned over det tætskrevne ark, minkavler Martin From rækker til mig, mens vi står og taler om livsværket, der breder sig på grunden bag ham; talrige rækker af overdækkede trådnetsbure, hvorfra hvidpelsede hoveder indimellem kommer til syne.

- Jeg var nødt til at sætte mig og skrive nogle af alle mine tanker ned i går aftes for at få styr på dem. Det hele kører bare rundt, erkender Martin From, hvis familie gennem tre generationer har drevet pelsdyravl på Nordfyn.

I disse dage ser han frustreret til, mens myndighederne slår store besætninger ned hos hans kollegaer nord for Limfjorden. Foreløbige tal viser, at 80 minkfarme, primært i Nordjylland og dels i Midtjylland, er smittet med covid-19. I et forsøg på at stoppe yderligere virusspredning har myndighederne besluttet, at alle mink - både syge og raske - inden for en radius af 7,8 kilometer af en smittet minkfarm skal aflives.

Endnu ser det ikke ud til, at smitten har bredt sig over det lille bælt. Skulle det ske, håber Martin From, at det er lykkedes ham og branchefællerne at overbevise regeringen om at ændre strategi inden da:

- Aflivningerne er en kæmpe misere. Det er utroligt svært at få information om, hvilket grundlag beslutningen er truffet på. Der mangler fakta, og branchen er slet ikke taget med på råd - der bliver ikke lyttet til os.

Annonce

Branchen er mest effektiv

Den nordfynske minkavler har fuld forståelse for, at smitten skal holdes i ave. Men han tvivler på, at myndighedernes nuværende strategi er den rette:

- Når virus udskilles fra mink på en farm, skal det hurtigt finde en ny vært, ellers går det til grunde. Lige nu er flere hundrede mennesker involveret i nedslagtningen af mink. Jo flere mennesker, der færdes på farmene, des flere potentielle værter. Hvis minkfarmene virkelig er en farlig virusfabrik, hvorfor sender man så så mange mennesker ind?

I stedet mener Martin From, at branchen selv skulle have lov til at aflive de smittede mink:

- Med det tempo, myndighederne afliver mink i lige nu, er de ikke færdige før næste efterår. Fire af mine bedste folk kan aflive 6000 mink på én dag. Sidste efterår blev der i branchen pelset 17 millioner danske mink på tre uger. Vi bruger samme metode som myndighederne, så dyrene lider mindst muligt. Vi er bare mere effektive, fordi det her er vores fag, siger han.


Med det tempo, myndighederne afliver mink i lige nu, er de ikke færdige før næste efterår. Fire af mine bedste folk kan aflive 6000 mink på én dag.

Martin From, minkavler


Annonce

Bæredygtig pelsdyravl

Udover selv at drive en minkfarm er Martin From formand for Dansk Pelsdyravlerforening. Han efterlyser et bredere politisk mandat og flere nuancer i debatten, inden man træffer beslutninger, der kan tvinge et helt erhverv i knæ:

- Jeg tror da på, at aflivningerne sker for at stoppe virusspredning og ikke har en skjult agenda. Men jeg er jo ikke blind for, at nogle mennesker helst ser, at minkavl helt forbydes i Danmark. Her savner jeg virkelig, at vi breder samtalen ud og kigger på, hvad der kommer i stedet for, hvis vi ikke længere må avle pelsdyr.

Han uddyber:

- Mange betragter pels som en luksusvare, men en minkpels kan holde i 40 år - modsat meget af den bomuldsbeklædning, der findes på markedet. Bomuldsproduktion er en dyr post i klimabudgettet, mens pelsdyravl er bæredygtigt og bidrager stort til den grønne omstilling. Som minkavlere kan vi godt stå på mål for det, vi laver.

Martin From mener, at man i stedet for aflivning bør arbejde mere med at isolere minkfarme og personale i områder, hvor smitten spreder sig hurtigt. Foto. Birgitte Carol Heiberg
Annonce

Tre generationer

Martin Froms farfar grundlagde familiens første minkfarm i Langesø. Det var dengang, folk stadig valfartede til den nærliggende Kom-igen Kro, hvor Verner Pantons tilbygning, Den røde rubin, indbød til fyrstelige frokoster. Senere etablerede From-familien minkfarmen i Bredstrup, og her har Martin From været en del af forretningen siden 2001. I dag ejer han størstedelen af farmen, men forældrene er stadig aktive i virksomheden.


Mange betragter pels som en luksusvare, men en minkpels kan holde i 40 år - modsat meget af den bomuldsbeklædning, der findes på markedet. Bomuldsproduktion er en dyr post i klimabudgettet, mens pelsdyravl er bæredygtigt og bidrager stort til den grønne omstilling.

Martin From, minkavler


Da jeg spørger, hvad der skal ske, hvis hans besætning må aflives, og hans livsgrundlag dermed forsvinder, bliver Martin From stille et øjeblik. Så ryster han på hovedet:

- Det ved jeg faktisk ikke. Den tid, den sorg. Lige nu er det det her, vi kæmper for.

Mange mennesker har fordomme om pelsdyravl, oplever Martin From. Men minkene bliver behandlet bedre end mange andre produktionsdyr: - Man kan jo se på pelsen, hvis dyrene ikke har det godt, siger han. Foto. Birgitte Carol Heiberg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Efter kuldsejlet festival-projekt: Kommune kræver, at Caroline Ahlefeldt skal betale en halv million kroner inden 14 dage

Sydfyn

Et tip til kommunen om søen i Borgnæs

Coronavirus

Live: Partier afviser regeringens forslag om øget brug af mundbind

Danmark

Lyt til Politik med Funding og Løvkvist: Støjberg skal vælge mellem den blå og den sorte tale på søndag

Middelfart For abonnenter

Britisk coronavariant har nået vestfynsk møbelfabrik: - Folk har ikke turdet sige, at de gerne ville arbejde hjemme

Annonce