Annonce
Danmark

Martin Merrild: Husk at dreje væk fra hovedvejen

Kom tæt på fugle, vildtet og nyd synet af græssende dyr på markerne, skriver Martin Merrild i sin hilsen til danskerne, der skal holde sommerferie i deres eget land. Arkivfoto: Morten Pape
Annonce

Vi var nok mange, der havde en noget anderledes sankthansften, end vi plejer. Jeg havde glædet mig til at holde båltale og fejre den danske kulturarv og sommeren og alt det positive, der hører denne tid til.

Bål blev der mange steder i landet, men det blev små private arrangementer i haven. Men mon ikke Holger Drachmanns midsommervise alligevel blev sunget ved de fleste bål?

Kan en sådan en gammel sang stadig bruges til noget, eller er det blot noget gammel romantisk sludder, som ikke siger moderne mennesker i et højteknologisk vidensamfund noget som helst?

Drachmann siger, at midsommeren er den skønneste tid, fordi vi kan slappe lidt af fra det hårde markarbejde (når ikke vi pløjer harver og tromler og koen sin middag i kløveren gumler). Og så kan vi vente, at bygerne velsignelser over markerne sender. Nu, hvor der altid er rigeligt med mad i supermarkedet, er det jo bare træls, når det regner. Ifølge de underholdende vejrprofeter i tv er det nu næsten en forbandelse, når der kommer en sommerbyge.

Drachmann så midsommeren som den periode, hvor man kunne slappe af og glæde sig over de nære ting. Det kommer nok i særlig grad til at gælde for mange danske familier i år, hvor det danske sommerland vil blive befolket af ... danskere.

Vi, som bor uden for storbyen, er privilegerede, fordi vi bor midt i et enestående landskab, der på en vidunderlig måde er præget af naturens kræfter og af menneskenes skabertrang. Frugtbare marker. Frodige skove, sirlige haver og pæne huse. Overalt, hvor vi ser hen, mødes natur og kultur i landskabet.

Jeg er sikker på, at sommeren 2020 vil blive en af de bedste for mange, som kommer til at opleve det land, de bor i, på en helt ny måde.

Nogle oplevelser behøver man heldigvis ikke rejse efter. Der er masser af herlighed herhjemme, der kan gøre sommerens hjerter varme og glade. Det handler bare om at opsøge det. De gode råvarer. De imponerende vidder. Duftene og lydene. Drachmanns ord ”Vi elsker vort land” får en ny dimension denne sommer.

Brug ferien i Danmark til at dreje væk fra hovedvejen og komme helt ud på de små veje. Gå en tur på et af landbrugets mange spor i landskabet. Så vil du opleve, hvilket liv der er i naturen og omkring de danske gårde. Kom tæt på fugle, vildtet og nyd synet af græssende dyr på markerne. Læg mærke til de mange forskellige afgrøder på markerne.

Hele foråret har Danmark sunget sange fra Højskolesangbogen. Grib chancen for at opleve sangenes smukke billeder og beskrivelser i virkeligheden. Den danske mark i en bølgen går, som åndedræt af en venlig kvinde. Sødt gynger byggen sit silkehår, som Johannes V. Jensen skrev det.

En anden ting, jeg havde tænkt mig at tale om i min båltale, er den frihed, det fællesskab og den politiske kultur, vi har i Danmark, hvor vi taler os til rette om tingene med gensidig respekt, uden vold og undertrykkelse. Vi er også privilegerede, fordi vi har et stærkt fællesskab i nærsamfundet.

Der er god grund til at kæmpe for at bevare et samfund, hvor det enkelte, frie menneske er en del af et fællesskab med rettigheder og pligter.

Vi skal sikre et velfærdssamfund, hvor den enkelte har mulighed for at præge sit eget liv og gøre en forskel, og hvor der er hjælp at hente, når der er behov, og hvor der værnes om den svage.

Velfærd oplever vi, når vi har frihed og ikke oplever omklamring og umyndiggørelse. Velstand kommer ikke fra statskassen, nej velstand kommer fra flittige menneskers indsats. Ægte velfærd oplever vi, når vi kan se, at fællesskabet nytter, og når vi hver især har noget at kæmpe for.

Vi skal kæmpe for troen på det enkelte menneskes værd og ukrænkelighed. Vi skal bevare troen på fællesskabet, folkestyret og folkeoplysningens grundtanke. Vi har stadig i Danmark nogle kvaliteter, der er værd at kæmpe for, selv om vi kæmper uden sværd.

Alt det ville jeg have talt om i min båltale.

God sommer!

Martin Merrild, formand, Landbrug & Fødevarer. Pr-foto


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce