Annonce
Assens

Martin kæmper for sin fiskesø, hvor der er mystisk fiskedød: - Fiskene lider, jeg ved ikke hvorfor - jeg har lyst til at tude

Aalsbogaard Lystfiskersøer ligger i naturskønne omgivelser mellem Fjelsted og Rørup i den nordligste del af Assens Kommune. Foto: Aalsbogaard Lystfiskersøer.
Martin Hjort er dybt frustreret over, at fiskene i hans fiskesøer dør, uden der er en god forklaring på det.

Ålsbo: - Vi skynder os at redde alle de fisk, vi kan. Det er til at tude over. Det må jeg indrømme. Det er ikke sjovt, det her. Fiskene lider, og jeg ved ikke hvorfor.

Sådan lød det i en video fra onsdag aften, som Aalsbogaard Lystfiskersøer har lagt på sin Facebookside, og som i skrivende stund er set mere end 90.000 gange.

I videoen fortæller Martin Hjort, der forpagter fiskesøen, hvordan tre-fire mand med net forsøgte at redde de ørreder, der kort forinden var blevet sat ud. De blev transporteret til den mindre familiesø.

I løbet af aftenen troppede op mod 50 andre op, der havde set nødråbet, og som alle hjalp til med at fiske ørrederne op, som stort set blev reddet alle sammen.

Martin Hjort fortæller, at han onsdag og igennem det seneste stykke tid har taget diverse målinger af vandet, som ikke har vist noget unormalt. Siden han lagde videoen op, er det strømmet til med alverdens rørende beskeder og mulige løsningsforslag.

Aalsbogaard Lystfiskersøer, som ligger mellem Fjelsted og Rørup, har de seneste måneder været ramt af en mystisk fiskedød. Det startede ifølge Martin Hjort i den ene sø, efter den var dækket af is og sne.

Annonce

1,5 tons døde ørreder

Flere fisk døde under isen, og Martin Hjort mener selv, at ammoniak i vandet kan have skabt en ubalance. I den følgende tid oplevede han, at flere af fiskene i den sø ikke kunne overleve, og så besluttede han sig for at pumpe vandet væk og grave bunden ud.

Martin Hjort fra Aalsbogaard Lystfiskesøer er ret træt og frustreret over situationen. Privatfoto.

Han investerede også i en drone for at holde øje med fiskene. Men da ørrederne i den nærliggende store sø også begyndte at bukke under, selv om alle målinger af vandkvaliteten ifølge ejeren var i orden, så gik han mere eller mindre i panik.

- Det er på ingen måde en fest, siger fiskesø-forpagteren, der mener, at noget af det oppumpede vand kan have havnet i sø nummer to.

Han anslår, at han indtil videre har brugt op mod en halv million kroner på at komme problemet til livs. Han uddyber, at han har mistet omkring 1,2-1,5 tons fisk, som er døde i vandet.

- Vi ved ikke, hvad det skyldes. Det bedste råd, vi har fået, er, at vi skal være lidt tålmodige. Lige meget, hvad det er, så forsvinder det igen. Det er et fint råd, men det nytter ikke, at det tager et halvt år. Vi har ikke råd til at tømme søen igen eller leje en masse udstyr, siger Martin Hjort, der efter onsdagens hændelse har haft en professionel til at måle iltniveauet, som ligger langt over mindsteniveauet.

Annonce

- Helt vildt rørende

- Vi må kæmpe med det, vi har tilbage. Vi har en campingplads, en butik og den lille sø. Så må vi overleve med det, siger han og forklarer, at den tilbageværende familiesø kun kan have 30 mennesker omkring sig, hvor man på en god dag kan have 170 gæster ude med snoren, når hele området er i brug.


Vi må kæmpe med det, vi har tilbage

Martin Hjort, fiskesøejer


Martin Hjort vil gerne takke alle dem, der har hjulpet på den ene eller anden måde. Der er også startet en indsamling i put and take-kredse.

- Det er helt vildt, og det er megarørende, så meget gør folk for at hjælpe, når man er lidt på fallittens rand, siger ejeren.

Martin Hjort har haft Aalsbogaard Lystfiskersøer siden 2016, og den kunne 1. april fejre 30 års jubilæum, men den fest må vente lidt endnu.

- Der er ikke så meget at fejre lige nu, siger Martin Hjort.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Rejsevejledninger bliver lempet - men ferierejser frarådes

Kerteminde For abonnenter

Ejer af sportsbar peger på problemer ved nye restriktioner - vil ikke være en sur kælling: - Jeg synes, det er fuldstændig hul i hovedet

Annonce