Annonce
Fyn

Martin går 100 kilometer for sin skleroseramte kone: - Vi er stolte af, at han prøver at udrydde den forbandede sygdom

Martin Garcia Svane nærstuderer en af de jubilæumsøl, han har fået som et skulderklap for hans arbejde med at samle penge ind til forskning i sklerose. Indsamlingen består blandt andet i gå-arrangementet Walk For Life, hvor Martin selv tilbagelægger 100 kilometer på en dag. Han har desuden fået produceret trøjer, som man kan købe for at støtte indsamlingen. Foto: Steffen Nielsen
I år forventer Martin Garcia Svane at runde 100.000 indsamlede kroner til forskning i sklerose. Pengene samler han blandt andet ind ved at gå 100 kilometer på en dag - og den indsats har fået hans stolte mor, Susan Svane, til at indstillet ham til at få en kasse jubilæumsøl fra Fyens Stiftstidende som et skulderklap.

Nyborg: 100 kilometer. Det er omtrent afstanden fra centrum i Nyborg til centrum i Kolding. Og så er det den afstand, som Martin Garcia Svane til sommer for tredje gang har tænkt sig at tilbagelægge. På én dag og til fods vel at mærke.

Formålet med vabler og ømme stænger er at samle penge ind til forskning i nervesygdommen sklerose. En sygdom som Martins kone Louisa har lidt af de seneste 13 år. Og en sygdom, som Martin håber at kunne gøre en forskel i kampen mod.

- Jeg synes faktisk, det er et meget lille bidrag. Men jeg kan godt have lidt dårlig samvittighed over, at jeg kan gå langt, og det kan hun ikke, så på den her måde kan jeg gå lidt mere for hende og gøre en forskel på den måde, forklarer han.

Annonce

Første gang Martin samlede ind til det gode formål ved at gå var i 2020, hvor han gik turen alene. Sidste år gjorde han så indsamlingen til et socialt arrangement under navnet Walk For Life, hvor han fik designet et logo, lavet trøjer og fik selskab af et halvt hundrede medgangere.

- Vi skød det af med fadøl og pølser, og der var nok 60-70 mennesker forbi i løbet af dagen, og de fleste var ude at gå. Det rørte mig rigtig meget, husker han.

Ind til videre har anstrengelserne kastet små 70.000 kroner af sig på to år, og håbet er, at indsamlingen i år runder de 100.000, når der til august igen er Walk For Life med udgangspunkt i familiens hus i Nyborg.

Vi er stolte af ham

Den utrættelige indsats i kampen mod Sklerose er grunden til, at Martin Garcia Svanes mor Susan Svane har indstillet ham til at modtage en kasse med jubilæumsøl fra Fyens Stiftstidende som et velfortjent skulderklap.

- Jeg synes bare, han er sej. Jeg synes, det er så flot, at han gør det, og at han spreder det vidt omkring. Vi er da stolte af ham. At han prøver at udrydde den forbandede sygdom, forklarer Susan Svane.

Louisa Garcia Svane fik sin sklerose-diagnose i 2009, efter at der blev fundet nogle pletter på hendes hjerne. I dag er Martin glad for, at parret med Walk For Life kan være sammen om sklerose på en konstruktiv måde. "Det her er noget, vi kan gøre sammen. En måde at gøre en forskel sammen på," siger han. Arkivfoto: Stine Kirstine Andersen

Martin Garcia Svane

Er 41 år og bor i Nyborg med sin kone Louisa og deres to børn.

Arbejder til daglig som efterskolelærer på Haarby Efterskole.

Står bag indsamlingen Walk For Life, som kan støttes på siden dk.bettenow.org.

For Martin Garcia Svane handler det dog ikke så meget om hverken opmærksomhed eller anerkendelse - selvom han selvfølgelig er glad for både ros og jubilæumsøl.

- Jeg har altid haft det her mantra om at gøre en forskel og gøre så mange mennesker som muligt så glade som muligt. Der er 17.000 danskere, der bøvler med sklerose, og det vil jeg bare gerne have noget mere bevågenhed omkring, siger han og tilføjer:

- Jeg får da nogle gange følelsen af, at små 100.000 kroner er en dråbe i havet. Men jeg tror alligevel, at det gør en forskel, og jeg er optimist, for jeg kan se, hvor meget bedre medicinen er blevet i de år, Louisa har været syg.

Annonce

Skal stadig være hyggeligt

Siden Martin Garcia Svane første gang tilbagelagde 100 kilometer, er hans Walk For Life vokset hurtigt, og i dag er der flere medlemmer af bevægelsens facebookgruppe, som han ikke selv kender.

Alligevel er han meget bevidst om, at der er grænser for, hvor stort det skal blive, og han har ingen planer om at gøre Walk For Life til en større organisation eller flytte arrangementet væk fra villavejen derhjemme.

- Det er klart, at jo mere bevågenhed, jo flere penge, og det er da også blevet en drivkraft for mig. Men vi skal også selv kunne være i det, og det skal være hyggeligt, understreger han.

Det er ikke kun Martin Garcia Svanes mor og Fyens Stiftstidende, der synes, han fortjener et skulderklap. Sidste år fik han overrakt diplomet her sammen med 15.000 kroner fra Danske Bank, som havde udvalg tre østfynske ildsjæle, der skulle belønnes for at gøre en forskel. Foto: Steffen Nielsen
Annonce
Middelfart For abonnenter

Michael var bekymret for identitetstyveri, når borgere skulle hjælpes med MitID: Nu er der sket ændringer

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Se video: Ingen hajtænder, dårligt udsyn og biler på skoleelevers cykelstier - Her er de tre største trafikale udfordringer

Odense For abonnenter

Gæster kom fra udlandet for at se letbanen i Odense: Svensker kalder den for en eksemplarisk letbane

Odense

Borgmester afviser at tale om pisk for at få bilisterne over i letbanen: - Det kan jo være, at det går over al forventning i den kommende års tid

Kerteminde For abonnenter

Træhytte, chokolade og kød: Verena og Michael udvider deres firma med frilandsgrønt markant

Hundredvis af ben amputeret, mulige dødsfald og topchef fyret med millionhåndtryk: Det her skal du vide om skandalesagen

Kultur

Ultrapopulær popsmed kom hjem fra fabrikken: Andreas Odbjerg vinder suverænt den største fynske musikpris

Kultur For abonnenter

Ferme fynske fortællere: Et forår præget af blomstrende popdebutanter

For abonnenter

Kæmpe tøjfabrikant er nødt til at investere millioner i ny lagerhal for at følge med: Se videoen af det højteknologiske lager, hvor 36 robotter suser rundt

Odense

Tætpakket debut for letbanen: En Tesla fik hornet, og borgmesteren måtte bøje i knæene for at holde balancen

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Sport

Se video-analysen: Denne gang fandt Esbjerg de magiske greb - nu skal Odense Håndbold finde guldet i egen have

Middelfart For abonnenter

Salg af kommende bæredygtig bydel trækker ud: Derfor er jorden endnu ikke solgt

Assens

Det så sort og 'utidigt' ud, men Hans klarede turen Fyn rundt: SCO'en fra 1974 måtte pludselig skiftes ud med en Puch Maxi

Annonce