Annonce
forside

Maritime organisationer: Søby Havn på finanslov kan være konkurrenceforvridende

Den måske kommende støtte til udvidelsen af Søby Havn møder igen kritik. Foto: John Fredy

Organisationerne Danske Maritime og Danske Havne finder det problematisk, at Søby Havns udvidelse er nævnt på finansloven.

København/Søby: Regeringen og Dansk Folkeparti har skrevet ind i næste års finanslov, at man vil undersøge mulighederne for en udvidelse af Søby Havn. Men det kan være konkurrenceforvridende, mener to maritime organisationer. Det skriver magasinet Søfart.

- Jeg kan ikke huske at have set eksempler på, at en specifik havneudvidelse har været på finansloven. Statens opgave er at sørge for infrastrukturen på og omkring havnene - ikke at sikre en ekstra dok eller et nyt kajanlæg til værftet. Derfor er jeg bekymret for, at det her kan være konkurrenceforvridende i forhold til værfterne. Vi vil nu følge sagen nøje, siger Jenny N. Braat, adm. direktør i Danske Maritime, til Søfart og bliver bakket op af Bjørn B. Christiansen, direktør i Danske Havne.

- Vi har i Danmark ikke tradition for, at staten spytter penge direkte i havneprojekter og vi plejer ikke at se tiltag som det her på finansloven. Det bærer derfor præg af et klassisk politisk forlig, hvor der har været lokale interesser på spil, siger han blandt andet.

I juni måned var tre konkurrenter til Søby Værft, værfter i Svendborg, Assens og Faaborg, ude i Fyns Amts Avis med en lignende kritik, da de kaldte en eventuel statsstøtte til Søby Havn "usmagelig", "konkurrenceforvridende" og "uacceptabel".

Det ærøske folketingsmedlem Anders Johansson (K) som længe har arbejdet for at tilgodese Søby Havn, afviste dengang kritikken, og han har ikke ændret holdning siden.

- Jeg mener det samme, som jeg har ment hele tiden. Man skal huske på, at det, staten skal bidrage med, er infrastruktur til Ærø. Det er ydermoler, og det mener jeg ikke, der er noget problematisk i. Det er vigtigt at understrege, at værftet selv betaler for produktionsfaciliteter. Hvis der havde været tale om at støtte en ny dok, kan jeg forstå, at folk havde råbt vagt i gevær, men det er ikke det, der er tilfældet, siger Anders Johansson.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Kerteminde

Naboer i oprør mod solcelleanlæg: 25 familier bliver fattigere for at gøre en rig mand rigere

Annonce