Annonce
Kerteminde

Mariannes kogekunst har pustet nyt liv i det gamle forsamlingshus

Marianne Sternkopf er blevet hele Kølstrups madmor, og det har skabt nyt liv i landsbyens gamle forsamlingshus. Foto: Helle Kryger
Siden frivillige overtog driften af Kølstrup Forsamlingshus for to år siden, er fællesskabet blomstret op i den lille landsby ved fjorden.
Annonce

Kølstrup: Det er kun to år siden, at alarmklokkerne ringede. Mens unge familier og nybyggere strømmede til Kølstrup, var det eneste tilbageværende samlingspunkt i landsbyen ved at forfalde.

Forsamlinghuset stod tomt. Forpagteren havde forladt det og overladt nøglen til en ny bestyrelse. Der manglede både penge og hænder til at redde huset.

Det er svært at forestille sig denne mandag aften, hvor snakken går højlydt i salen, småbørn løber rundt og leger, og der dufter af stegt kylling helt til Kertinge.

- For Fanden da også, hvor det her komfur driller mig, lyder en hidsig kvindestemme fra køkkenet.

Fire ungarske familier er også blevet en integreret del af Kølstrup. Foto: Helle Kryger
Annonce

Gaver til huset

Det er Marianne Sternkopf, der rører i gryderne. For et år siden arrangerede hun den første fællesspisning i forsamlingshuset. I dag har 70 lokale meldt sig til, og der er stegt kylling med ris og paprikasovs på menuen.

Akustikken er god. Der er kommet nye troltex-plader i loftet. Nye gardiner for vinduerne. Et vindue er skiftet, og et hold lokale kvinder har malet de øvrige.

Marianne Sternkopf forklarer:

- Vi aftalte i bestyrelsen, at overskuddet fra de forskellige arrangementer skulle gå til en gave til huset. Overskuddet fra en vildtaften gik for eksempel til et nyt vindue.

Ved et andet bord sidder Ann-Sofie Schultz med sin mand og to små døtre på to og fire år. De kom til byen for tre år siden og nyder at være en del af fællesskabet. Hun har givet to års frivilligt arbejde til den nye bestyrelse, og i sommer var de med til indvielsen af den nye legeplads lige ved siden af. Også bygget af frivillige.

Annonce

Ungarsk enklave

Ungarske Csaba Johasz var også med til at bygge legepladsen. Han sidder for bordenden med sin kone, to børn og tre øvrige ungarske familier. Han arbejder på Great Northern som mekaniker og har lært lokalsamfundet at kende ved at give en hånd med:

- Jeg gravede sokkel ud på legepladsen og lagde rullegræs. Vi har boet her i 14 år, og førhen vinkede vi kun til vores naboer. Efter arbejdet med legepladsen og de her fællesspisninger kender vi hinanden meget bedre. Vi kommer til alt, der sker herude, for vi vil gerne lære folk at kende. Og det er nemt på den her måde, fortæller Csaba Johasz.

Han kom til området gennem et job på Kejrup Gods. Siden er de øvrige familier kommet til. De taler godt dansk, og alle hilser på.

Og det er derfor, Marianne gider stå ved kødgryderne en gang om måneden.

- Det er en løn i sig selv at se så mange glade mennesker, og den taknemlighed, de viser. Jeg kan blive helt høj af det.

Hun gør det igen mandag den 6. april. Dagen før sin fødselsdag. Men der venter en operation i tommeltotten først. Derfor skal folk selv medbringe mad til et tag-selv-bord. Det gør de sikkert gerne.

Foto: Helle Kryger
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Rahbæk Juel efter statsminister-kritik af coronasmitten i Vollsmose: - Nu er der hul på bylden med testene

Odense

Udmelding på pressemøde om coronaudbruddet i Vollsmose: Massivt flere test og flere muligheder for isolation af syge i bydelen

Annonce