Annonce
Livsstil

Marianne Jelved: Fra partileder til menigt folketingsmedlem

En glad Marianne Jelved (B) svinger med håndtasken ved ankomsten til Christiansborg den 8. februar 2005.Marianne Jelved var nærmest kult i midten af 00’erne, da hun var kendt som Marianne med håndtasken. I 2007 gik hun af som leder, men hun bevarede autoriteten, og i 2012 ringede Margrethe Vestager for at tilbyde kulturministerposten til Marianne Jelved, der ellers havde forestillet sig, at hun skulle have tid til børnebørnene.-”Men jeg ved jo, at man ikke har familietid, når man er minister, medmindre man finder en måde. Marianne Jelved sagde ja og fandt et system, hvor hun blokerede enkelte eftermiddage til at være sammen med børnebørn. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Marianne Jelved var ærgerlig over årsagen til, at hun måtte gå som partileder, men ellers var det ikke noget forfærdeligt skifte for hende, da hun overlod formandsposten til Margrethe Vestager. For formandsskiftet var forberedt, bare ikke tidspunktet.

Alting kan ændre sig med et valg, når man er politiker på Christiansborg.

-Det er de vilkår, vi arbejder under, og det er på en måde, det stof, vi er gjort af. Det er en del af vores DNA, siger Marianne Jelved.

I 17 år var hun politisk leder af Radikale Venstre, og hun har gennem flere år været minister. Midt i 00’erne fik hun nærmest kultstatus som ”Marianne med håndtasken”, og ved valget i 2005 oplevede hun som partileder for de radikale det bedste valg i mange år. Partiet gik fra ni til 17 mandater.

Marianne Jelved var den ukronede leder, men det var også tydeligt hvem, der var kronprinsesse. Det var Margrethe Vestager. Hun blev inddraget i partiets vigtigste udvalg, og det var tydeligt for enhver både i og uden for partiet, at Margrethe Vestager var arvtageren.

Marianne Jelved havde en plan. Hun ville overdrage ledelsen efter det næste valg, som skulle komme i 2009. Men først EFTER valget, for meningsmålingerne blev dårlige efter kanonvalget i 2005 bl.a. efter, at de radikale meldte ud, at de selv ville gå efter statsministerposten.

-Jeg syntes ikke, at Margrethe skulle overtage på et tidspunkt, hvor vores meningsmålinger var relativt dårlige. Det var bedre, at det var mig, der tog et nederlag, og derefter kunne Margrethe tage over.

Margrethe Vestager skulle så at sige ikke ”fødes” med et valgnederlag, siger Marianne Jelved.

Fakta

Marianne Jelved

Fyldte 5. september 77 år.

Medlem af Folketinget siden 1987, altså 33 år.

Politisk leder af Radikale Venstre 1990-2007.

En række ministerposter bl.a. økonomiminister i Nyrupregeringerne 1993-2001, siden kirkeminister og kulturminister i Helle Thorning-regeringen.

Oprindeligt skolelærer, fire børn og en flok børnebørn.

Abrupt afgang

Men i løbet af få dage i 2006 ændrede meget sig hos de radikale. To markante politikere brød med Radikale Venstre: Anders Samuelsen og Naser Khader. Sammen med Gitte Seeberg fra de konservative dannede de Ny alliance.

Marianne Jelved måtte tage sin plan op til overvejelse, og hun valgte i maj 2007 at overdrage lederposten til Margrethe Vestager.

-Det kom meget abrupt, fordi nogen brød ud af partiet. Det havde jeg ikke forudset, for jeg havde faktisk lavet en køreplan for, hvordan Margrethe Vestager kunne tage over.

-For mig var det meget afgørende, at skiftet ikke skete pga. uenighed om den politiske linje, der var lagt. Ledelsesskiftet var affødt af den situation, at der nu pludselig var et udbryderparti, der ville konkurrere om mandaterne, fortæller Marianne Jelved.

For Marianne Jelved var det ikke forbundet med en stor nederlagsfølelse, at hun nu var forhenværende. At hun giv fra toppen af partiet til menigt medlem i gruppen. Af flere grunde. Den vigtigste er nok, at hun bevarede autoriteten.

-Den autoritet, du havde som leder, forsvinder ikke bare. Du kan ikke fjerne den tidligere leders autoritet, viden eller erfaring.

Annonce

Ærgerlig over brud

Det var dog ikke helt uden følelser at give slip på magten på et uventet tidspunkt.

-Jeg var ærgerlig over, at Khader og Samuelsen brød med partiet. Det havde jeg ikke set komme. Det tror jeg heller ikke, de selv havde. Det skete meget hurtigt. Det var det triste ved situationen. Ikke, at jeg ikke skulle være leder længere, for det havde jeg forberedt mig på. Nej, der var en ærgrelse over, at Khader og Samuelsen svigtede på den måde.

-De havde selv dårlig samvittighed. Vi havde faktisk et møde hjemme hos mig privat, hvor de gerne ville forklare, hvorfor de havde gjort det. Vi havde en udmærket samtale. Og så fik vi jordbærlagkage, siger Marianne Jelved og tilføjer med sin tørre latter, at de stadig kalder hende ”mor”.

Som forhenværende formand var hun meget opmærksom på at bevare en loyalitet i folketingsgruppen og i ledelseslaget i partiet.

-Jeg respekterede bare, at hun var leder, og at hun var leder på en anden måde, end jeg var. Det er der ikke noget underligt i. Det kan godt være, at jeg ville have gjort noget på en anden måde, og det kan godt være, at jeg en gang imellem sagde til hende, at det var lidt for barskt eller noget i den retning. Men jeg blandede mig ikke i hendes måde at være leder på.

-Det var for mig ikke det store, forfærdelige skifte, fordi det på en måde var forberedt. Partiet vidste det. Alle vidste hvem, der skulle komme efter mig.

En unge Marianne Jelved som nyvalgt folketingsmedlem. Foto: Aage Sørensen/ Ritzau Scanpix
Annonce

Ryk hurtigere end mig

Hvad skal dit gode råd være til andre partiledere, der skal samme vej?

-I det øjeblik man har truffet beslutningen om, at der skal ske et skifte, skal man nok gøre det hurtigere, end jeg gjorde. På en god og positiv måde. Hvis jeg fortryder noget, er det, at jeg ikke slap tanken om at holde fast til næste valg. Det kom jo allerede to år efter valget i ’05.

Og bagefter?

-At man slutter op om den nye leder, så godt man kan, og bidrager til et godt arbejdsmiljø.

-Man er bare ikke leder mere, men man har nogle kompetencer, man godt kan spille ind med, og jeg synes ikke, at man nødvendigvis skal gå ud af den organisation, man har været leder for, hvis man kan finde ud af at være forhenværende på en positiv måde.

Du tacklede det på en anden måde end Lars Løkke…

-Lars Løkkes situation er totalt anderledes. Han havde ikke planlagt, at han skulle gå af. Det er faktisk en kæmpestor forskel. Hos os lå det i luften, at Margrethe skulle følge efter mig.

Annonce
Fyn For abonnenter

Gerts elregning eksploderede: Han tror ikke på regeringens håndsrækning - Det batter ikke

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Betonklodssag griber om sig: Endnu en mindreårig er sigtet - og flere hændelser er dukket op

Erhverv For abonnenter

Elbiler skal give Odense-fabrik kraftig vækst: Jorgensen vil være dobbelt så stor

Faaborg-Midtfyn

Tegn din familie: Greven på Egeskov vælger børnetegning, der bliver til lyskunst til Luminis

Debat

Hjælp: 5 medarbejdere til 54 børn - åbent brev til børne- og undervisningsministeren

Tæt på dødt løb i DF's folketingsgruppe: Henriksen får ny støtte

Middelfart For abonnenter

To år efter røveriforsøg i City Kiosken: 31-årig nægter stadig, men fik en hård straf

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Assens

Terrassedør brudt op på landevej: Spisestuen fik rømmet dens stole

Nordfyn For abonnenter

Trafiksikring blev droppet, da butikkerne strittede imod: Onsdag skete der et uheld

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Nyborg

700 frivillige til Tour de France i Nyborg: Alle har mulighed for at være med

Fyn For abonnenter

Energipriserhimmelflugt: Thomas fik tredoblet regningen for naturgas

Nordfyn

Storstilet plan om julemarked i Otterup: Tyske træhytter skal skabe den helt rigtige stemning

Annonce