Nyborg: - Jeg var helt overbevist om, at jeg skulle prøve det. Og det er skidesjovt, griner 62-årige Margit Ibsen, der hver mandag spiller floorball sammen med en håndfuld andre mennesker i Nyborg Idrætscenter.
For cirka fem måneder siden startede Kræftens Bekæmpelse i samarbejde med Nyborg Familie & Firma Sport et floorball-hold som et tilbud for nuværende og tidligere kræftpatienter samt pårørende og efterladte.
Det er gratis at være med, da Familie & Firma Sporten har valgt ikke at forlange kontingent fra spillerne. Alligevel kniber det med tilmeldinger til holdet, og ofte må udvalgsformand for fodbold og floorball i foreningen, Benny Brunse Andersen, spille med, da man som minimum skal være seks spillere til en kamp.
- Der er ikke ret mange, der kender til det. Folk tror, at det er for hårdt, men det er jo, hvad man selv gør det til, siger Benny Brunse Andersen.
Hvis nogen skulle være i tvivl om, hvad floorball er, så er det en sport i hockeyfamilien. Man spiller med stave og plastikbold på en mindre bane med bander rundt om.
Motion for hjertet
Da man gerne vil have flere med på holdet, er Hjerteforeningens 900 lokale medlemmer blevet inviteret med. Invitationen skal drøftes på Hjerteforeningens næste bestyrelsesmøde, men formand Kjeld Ahrendsen er positiv.
- Dem, der har haft en hjertekarsygdom, skal ud og arbejde med kroppen og med hjertet, så det kunne da helt sikkert være et godt tilbud til dem, siger Kjeld Ahrendsen.
Faktisk får man både motion, gode grin og godt selskab, hvis man melder sig til holdet. Det kan både Margit Ibsen og Benny Hansen skrive under på. Begge har været ramt af kræft, men er nu erklæret kræftfri.
69-årige Benny Hansen fra Nyborg fik i 2016 konstateret prostatakræft med spredning til lymfeknuderne. Det var et chok for Benny Hansen, der til daglig var salgs- og projektchef for Munck Gruppen.
- Så kommer man ligesom til at tænke over tilværelsen, siger han.
Efter en operation, strålebehandlinger og hormonbehandling, fik Benny Hansen den glædelige besked, at kræften var væk. I hvert fald for nu. Både Benny Hansen og Margit Ibsen nikker genkendende til, at der altid vil være en bekymring for, at den vender retur.
Af samme grund går Benny Hansen til kontrol hvert halve år, og det skal han formentlig blive ved med resten af livet. Men han har det godt og priser sig lykkelig for livet, som både indeholder rejser, en hel del motion og fritidsaktiviteter og selvfølgelig familien, hvor det fjerde barnebarn snart melder sin ankomst.
- Det hele gik meget hurtigt
I februar 2017 mærkede Margit Ibsen en knude i sit højre bryst. Som frygtet viste det sig at være brystkræft, og før hun nåede at se sig om, kom hun i behandling med kemoterapi og blev på et senere tidspunkt opereret. Kemoterapien gjorde, at Margit Ibsens lange hår faldt af.
- Jeg vidste godt efter den første omgang kemo, at der ville gå 14 dage, og så ville håret være væk. Da jeg fik min paryk, var jeg overbevist om, at jeg aldrig nogensinde ville gå ud af mit hus uden at have den på. Jeg tænkte på, om jeg kunne støde nogen, hvis jeg gik rundt uden hår på hovedet. Men jeg fandt ud af, at jeg havde det fint med at gå rundt uden parykken, så det gjorde jeg, siger Margit Ibsen, der kom igennem den hårde tid ved blandt andet at se kemoen som sin ven.
- Det hele gik meget hurtigt. Næsten så hurtigt, at man ikke selv kan følge med. Og det er så godt, at vi i Danmark har de her kræftpakker, hvor man kan komme hurtigt igennem, blive scannet og få svar, siger hun.
Margit Ibsen, tidligere kræftramtJeg syntes næsten, det var værre for min nærmeste familie, som stod på sidelinjen og på mange måder følte sig magtesløse, fordi de ikke rigtig kunne gøre noget.
I november samme år fandt Margit Ibsen ud af, at hun var BRCA-positiv. Det betyder, at hun har en genvariant, som giver en øget risiko for at få brystkræft og æggestokkræft. Derfor valgte hun også at få fjernet sit venstre bryst og sine æggestokke.
- Jeg tænkte egentlig hele tiden, at jeg nok skulle klare det. Jeg syntes næsten, det var værre for min nærmeste familie, som stod på sidelinjen og på mange måder følte sig magtesløse, fordi de ikke rigtig kunne gøre noget. Jeg følte selv, at jeg kunne gøre noget ved at holde mig i gang, høre podcast og ved at snakke med nogle gode veninder og familie, fortæller Margit Ibsen, der blev erklæret kræftfri i slutningen af 2017.
BRCA-positiv
BRCA1 og BRCA2 (BRCA) er gener, som vi alle har, og når man er såkaldt BRCA-positiv, betyder det, at der er en sygdomsdisponerende variant (mutation) i genet. Denne sygdomsdisponerende genvariant giver stærkt øget risiko for brystkræft og kræft i æggestokkene og æggelederne. I sjældne situationer kan genvarianter i andre gener øge risikoen. BRCA2-positive mænd har øget risiko for prostatakræft og let øget risiko for brystkræft.
Margit Ibsen bor i Skaboeshuse med sin mand, Karsten Jørgensen. Sammen har de tre voksne børn.
Et frirum
Det går lystigt for sig, når Margit Ibsen, Benny Hansen og de andre floorball-spillere løber rundt på banen og forsøger at skyde til den lille, hullede plastikbold. Der snakkes ikke om sygdom på holdet, og det passer både Margit Ibsen og Benny Hansen ganske fint.
- Jeg synes, det er godt at have et frirum, hvor man bare kan spille floorball, lyder det muntert fra Margit Ibsen. Hendes mand, Karsten, spiller også med, og han er også blevet bidt af det, fortæller hun.
- Det er rigtig sjovt, og vi vil meget gerne have nogle flere med på holdet. Det er et fantastisk initiativ, siger Benny Hansen.
Hver mandag fra klokken 12-13 spilles der floorball i Nyborg Idræts- & Fritidscenter. Det er gratis at være med. Hvis man vil høre mere om floorball-holdet, kan udvalgsformand for fodbold og floorball, Benny Brunse Andersen, kontaktes på tlf.: 20 86 69 46.