Annonce
Nordfyn

Mareridt: 75-årig låst inde på iskoldt offentligt toilet

Efter Yrsa Aagaard Pedersens uheldige oplevelse er toilettet nu spærret af med minebånd og en advarsel, Foto: Thomas Gregersen     
Yrsa Aagaard Pedersen fandt pludselig sig selv midt i et mareridt, da en defekt elektrisk lås fangede hende på et offentlig toilet ved Hasmark.

Hasmark: - Hvis jeg havde gået en tur alene og ikke havde taget mobiltelefon med, så kunne jeg have siddet der og frosset ihjel, mener en tydeligt rystet Yrsa Aagaard Pedersen fra Uggerslev.

Hun havde kun en tynd vindjakke på, da det der egentlig bare skulle have været en hyggetur i det nordfynske vinterlandskab mandag eftermiddag udviklede sig til en grim oplevelse for den spinkle 75-årige kvinde.

- Jeg kan stadig mærke, at mit hjerte galoperer, når jeg nu sidder og fortæller om det, siger hun og lægger hånden på sin brystkasse.

Mandag eftermiddag havde Yrsa og hendes sambo, Leif Vagn Petersen, valgt at køre lidt ud i naturen efter et lægebesøg i Otterup, da Yrsa fik brug for at finde et toilet.

Efter Yrsas ubehagelige oplevelse er toilettet nu lukket med advarslen "Gå ikke ind. Defekt lås. Du kommer ikke ud". Toiletdøren er markeret med et grønt minebånd fra Nordfyns Kommune. Foto: Thomas Gregersen

Parret satte kurs mod Oasen ved Hasmark Strand, hvor de vidste, der var offentlige toiletter.

- Det frøs 4-5 grader og der var ikke mange mennesker at se, så jeg lod være at bruge den elektriske lås. Jeg skulle jo bare lige tisse hurtigt, fortæller hun.

Men i det øjeblik, Yrsa satte sig til rette på toilettet, lød der et højt klik fra døren, da låsen selv slog til. Toiletterne er indrettet i en lille stålcontainer uden vinduer og efter at have smækket døren i, var det elektriske låsesystem fuldstændigt dødt.

Gik i panik

- Jeg prøvede alt muligt. Trykkede på knappen, bankede på væggene og endte med at gå helt i panik, fortæller Yrsa Aagaard Pedersen, der blev nødt til at trampe i gulvet og lave kuskeslag for at holde gang i kroppen.

Leif Vagn Petersen sad i parrets bil og ventede et stykke væk, men undrede sig over hvor lang tid, der gik.

- Jeg kunne høre på hende, at hun ikke havde det godt med at være lukket inde, men jeg kunne ikke gøre noget udefra. Der er ikke et håndtag eller noget. Så jeg ringede til Nordfyns Kommune på det nummer, der stod på toilettet, fortæller Leif Vagn Petersen.


Jeg talte først med en kvinde, der bare sagde: Nå, så bliver hun nok lidt kold i numsen. Jeg blev sgu sur, for det var jo på ingen måder sjovt. På det tidspunkt havde Yrsa allerede været låst inde et kvarters tid.

Leif Vagn Petersen


- Jeg talte først med en kvinde, der bare sagde: Nå, så bliver hun nok lidt kold i numsen. Jeg blev sgu sur, for det var jo på ingen måder sjovt. På det tidspunkt havde Yrsa allerede været låst inde et kvarters tid, fortæller han.

- Jeg har ikke kunnet sove de seneste nætter. Jeg har siddet i stuen, gået lidt rundt og så har jeg taget nogle stærke piller, som Leif har liggende, fortæller Yrsa Aagaard Pedersen. Foto: Thomas Gregersen

Efter et stykke tid, kom Leif Vagn Petersen igennem til den rigtige afdeling, hvor en mand lovede at sende hjælp så hurtigt som muligt.

Lukket inde en lille time

- Der gik cirka tre kvarter, inden der kom en med en nøgle til toilettet, så det kunne åbnes. Han var flink og forstående, men i alt nåede Yrsa at sidde derinde en lille time i bidende kulde, fortæller Leif Vagn Petersen.

Han tør ikke tænke på, hvordan det var gået, hvis det var sket i en weekend eller efter kommunens medarbejdere var gået hjem.

- Så havde jeg jo været nødt til, at ringe til politiet, men hvor lang tid ville det have taget, spørger han.

Efter at have genvundet sin frihed, rystede Yrsa Aagaard Pedersen voldsomt, og de første to nætter kunne hun slet ikke sove.

Leif Vagn Petersen har efterfølgende tænkt meget over, hvad der var sket, hvis han ikke havde været i nærheden og havde opdaget, at Yrsa var låst inde. - Så havde jeg nok ikke haft hende mere, mener han. Foto: Thomas Gregersen

- Jeg gik rundt i huset og endte med at sætte mig i stuen og tage et par stærke piller, som Leif havde liggende. Der gik to døgn, inden jeg havde det nogenlunde godt igen, fortæller hun.

Ovenpå den ubehagelige oplevelse vil parret gerne advare mod de automatiske låse, så andre ikke havner i samme situation.

- Vi fik at vide, at der har været problemer med systemet og at der også var en person i Søndersø, der var blevet fanget på toilettet, fortæller Leif Vagn Petersen.

Erkender problemer med systemet

Hos Nordfyns Kommune bekræfter driftsleder Louise Rasmussen, at der er problemer med låsesystemet på kommunens offentlige toiletter af denne type.

- Vi har ved Byparken i Søndersø haft en næsten tilsvarende episode som den, du beskriver. Så vi arbejder faktisk lige nu på at udskifte låsene med nogen, der kan fjernbetjenes. Jeg har fået at vide, at problemet i Yrsas tilfælde har været, at knappen simpelthen var gået i stykker. Men vi har også haft problemer med, at folk trækker døren i hurtigt. Toiletterne skal være handicapvenlige, så døren lukker meget langsomt og det er der nogen, der ikke vil vente på. Men, hvis man trækker i døren, går teknikken nogle gange i stykker, fortæller Louise Rasmussen.

Indvendigt i toiletterne står nummeret på kommunens vagttelefon, så man kan få hjælp også udenfor almindelig telefontid. Hvis man har en mobiltelefon på sig.

Fyn For abonnenter

Ægteparret Roudyna og Abdel fra Syrien kan snart arbejde som læger i Danmark: - Vi har kæmpet i seks år for at nå hertil

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Odense

To personer kørt på OUH med skader efter knivstikkeri: Undløbet mand anholdt af politiet

Odense For abonnenter

Har du også undret dig?: Ti kilometer af Odenses letbane er grøn - sådan skal græsset slås

GOG

Hver sin vej for søn og far: GOG ubesejret i ligaen - Sønderjyske tabte til oprykker

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Muslingefiskere skal holde sig væk: Vi vil hellere have lystfiskere og outdoor-turister

Kerteminde

Pernille satsede alt på hotelgæster på fynsk gods: - Jeg havde simpelthen ikke kunnet nå begge dele

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Middelfart

Lokale har samlet penge nok: Mandag lander nyt køretøj foran brugsen

Kerteminde

Burgerne er tilbage i populær grill: - Jeg er ikke i tvivl om, at der går meget omsætning tabt der

Odense

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Assens

Politikommissær er overrasket, efter ny nærpolitistation er åbnet: Det er nærmest væltet ind med henvendelser

Odense For abonnenter

Hvidevare-doktoren vækker det døde til live: I 35 år er Sørens brugte maskiner gået som varmt brød

Odense

Jens gravede særdeles 'veludrustet' gulerod op i haven: - Jeg har aldrig set noget lignende