Annonce
Nordfyn

Mareridt: 75-årig låst inde på iskoldt offentligt toilet

Efter Yrsa Aagaard Pedersens uheldige oplevelse er toilettet nu spærret af med minebånd og en advarsel, Foto: Thomas Gregersen     
Yrsa Aagaard Pedersen fandt pludselig sig selv midt i et mareridt, da en defekt elektrisk lås fangede hende på et offentlig toilet ved Hasmark.

Hasmark: - Hvis jeg havde gået en tur alene og ikke havde taget mobiltelefon med, så kunne jeg have siddet der og frosset ihjel, mener en tydeligt rystet Yrsa Aagaard Pedersen fra Uggerslev.

Hun havde kun en tynd vindjakke på, da det der egentlig bare skulle have været en hyggetur i det nordfynske vinterlandskab mandag eftermiddag udviklede sig til en grim oplevelse for den spinkle 75-årige kvinde.

- Jeg kan stadig mærke, at mit hjerte galoperer, når jeg nu sidder og fortæller om det, siger hun og lægger hånden på sin brystkasse.

Mandag eftermiddag havde Yrsa og hendes sambo, Leif Vagn Petersen, valgt at køre lidt ud i naturen efter et lægebesøg i Otterup, da Yrsa fik brug for at finde et toilet.

Efter Yrsas ubehagelige oplevelse er toilettet nu lukket med advarslen "Gå ikke ind. Defekt lås. Du kommer ikke ud". Toiletdøren er markeret med et grønt minebånd fra Nordfyns Kommune. Foto: Thomas Gregersen

Parret satte kurs mod Oasen ved Hasmark Strand, hvor de vidste, der var offentlige toiletter.

- Det frøs 4-5 grader og der var ikke mange mennesker at se, så jeg lod være at bruge den elektriske lås. Jeg skulle jo bare lige tisse hurtigt, fortæller hun.

Men i det øjeblik, Yrsa satte sig til rette på toilettet, lød der et højt klik fra døren, da låsen selv slog til. Toiletterne er indrettet i en lille stålcontainer uden vinduer og efter at have smækket døren i, var det elektriske låsesystem fuldstændigt dødt.

Gik i panik

- Jeg prøvede alt muligt. Trykkede på knappen, bankede på væggene og endte med at gå helt i panik, fortæller Yrsa Aagaard Pedersen, der blev nødt til at trampe i gulvet og lave kuskeslag for at holde gang i kroppen.

Leif Vagn Petersen sad i parrets bil og ventede et stykke væk, men undrede sig over hvor lang tid, der gik.

- Jeg kunne høre på hende, at hun ikke havde det godt med at være lukket inde, men jeg kunne ikke gøre noget udefra. Der er ikke et håndtag eller noget. Så jeg ringede til Nordfyns Kommune på det nummer, der stod på toilettet, fortæller Leif Vagn Petersen.


Jeg talte først med en kvinde, der bare sagde: Nå, så bliver hun nok lidt kold i numsen. Jeg blev sgu sur, for det var jo på ingen måder sjovt. På det tidspunkt havde Yrsa allerede været låst inde et kvarters tid.

Leif Vagn Petersen


- Jeg talte først med en kvinde, der bare sagde: Nå, så bliver hun nok lidt kold i numsen. Jeg blev sgu sur, for det var jo på ingen måder sjovt. På det tidspunkt havde Yrsa allerede været låst inde et kvarters tid, fortæller han.

- Jeg har ikke kunnet sove de seneste nætter. Jeg har siddet i stuen, gået lidt rundt og så har jeg taget nogle stærke piller, som Leif har liggende, fortæller Yrsa Aagaard Pedersen. Foto: Thomas Gregersen

Efter et stykke tid, kom Leif Vagn Petersen igennem til den rigtige afdeling, hvor en mand lovede at sende hjælp så hurtigt som muligt.

Lukket inde en lille time

- Der gik cirka tre kvarter, inden der kom en med en nøgle til toilettet, så det kunne åbnes. Han var flink og forstående, men i alt nåede Yrsa at sidde derinde en lille time i bidende kulde, fortæller Leif Vagn Petersen.

Han tør ikke tænke på, hvordan det var gået, hvis det var sket i en weekend eller efter kommunens medarbejdere var gået hjem.

- Så havde jeg jo været nødt til, at ringe til politiet, men hvor lang tid ville det have taget, spørger han.

Efter at have genvundet sin frihed, rystede Yrsa Aagaard Pedersen voldsomt, og de første to nætter kunne hun slet ikke sove.

Leif Vagn Petersen har efterfølgende tænkt meget over, hvad der var sket, hvis han ikke havde været i nærheden og havde opdaget, at Yrsa var låst inde. - Så havde jeg nok ikke haft hende mere, mener han. Foto: Thomas Gregersen

- Jeg gik rundt i huset og endte med at sætte mig i stuen og tage et par stærke piller, som Leif havde liggende. Der gik to døgn, inden jeg havde det nogenlunde godt igen, fortæller hun.

Ovenpå den ubehagelige oplevelse vil parret gerne advare mod de automatiske låse, så andre ikke havner i samme situation.

- Vi fik at vide, at der har været problemer med systemet og at der også var en person i Søndersø, der var blevet fanget på toilettet, fortæller Leif Vagn Petersen.

Erkender problemer med systemet

Hos Nordfyns Kommune bekræfter driftsleder Louise Rasmussen, at der er problemer med låsesystemet på kommunens offentlige toiletter af denne type.

- Vi har ved Byparken i Søndersø haft en næsten tilsvarende episode som den, du beskriver. Så vi arbejder faktisk lige nu på at udskifte låsene med nogen, der kan fjernbetjenes. Jeg har fået at vide, at problemet i Yrsas tilfælde har været, at knappen simpelthen var gået i stykker. Men vi har også haft problemer med, at folk trækker døren i hurtigt. Toiletterne skal være handicapvenlige, så døren lukker meget langsomt og det er der nogen, der ikke vil vente på. Men, hvis man trækker i døren, går teknikken nogle gange i stykker, fortæller Louise Rasmussen.

Indvendigt i toiletterne står nummeret på kommunens vagttelefon, så man kan få hjælp også udenfor almindelig telefontid. Hvis man har en mobiltelefon på sig.

Odense For abonnenter

Gæster kom fra udlandet for at se letbanen i Odense: Svensker kalder den for en eksemplarisk letbane

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Odense

Se alle de festlige billeder: Nu kører letbanen i Odense

Kultur For abonnenter

Ferme fynske fortællere: Et forår præget af blomstrende popdebutanter

Sport

Se video-analysen: Denne gang fandt Esbjerg de magiske greb - nu skal Odense Håndbold finde guldet i egen have

Assens

Det så sort og 'utidigt' ud, men Hans klarede turen Fyn rundt: SCO'en fra 1974 måtte pludselig skiftes ud med en Puch Maxi

Hundredvis af ben amputeret, mulige dødsfald og topchef fyret med millionhåndtryk: Det her skal du vide om skandalesagen

Odense

Mød Danmarks største letbane-nørd: Henrik rejser 10 gange om året - bare for at kigge på letbaner

Middelfart For abonnenter

Salg af kommende bæredygtig bydel trækker ud: Derfor er jorden endnu ikke solgt

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Assens

Mug på væggene, fugtplamager og skimmelvækst: Staten sælger nedslidte ejendomme, efter 100.000 træer er plantet i området

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Kerteminde

Stine efterlyser legekammerater til nyt butiksfællesskab: Vil gerne dele 120 kvadratmeter med andre kreative ildsjæle

Assens For abonnenter

825 tons sand blev pumpet op fra det fynske øhav: Nu ligger det bag idrætshallen og er snart klar til brug

Nyborg

Tour de nybegynder med Brian Holm: Cykelstjerne svarede på 'dumme' spørgsmål