Annonce
Kultur

Mangler du læsning om jul i juletiden?: Guide til årets julebøger

”Kongehusets Julekalender”. PR-foto: Politikens Forlag
Årets julelæsning byder på alt fra en julekalender fra Kongehuset til strikkebøger samt julegodter. Og ikke mindst masser af historier for børn og barnlige sjæle.

Mangler du inspiration til læsning om julen i juletiden? Vi har her samlet et overblik over en række nye udgivelser.

1 Tidsrejsen

”Tidsrejsen” af Poul Berg. PR-foto: People's Press

I år genudsender DR den populære julekalender ”Tidsrejsen”, som havde over en million seere første gang, den blev vist. I år udkommer julekalenderen også i romanform i 24 kapitler. Den er skrevet af Poul Berg, som også var hovedmanuskriptforfatter bag tv-serien.

Historien handler om 13-årige Sofie. Hendes største ønske er, at hendes forældre, som blev skilt sidste jul, finder sammen igen, så de kan fejre jul som en familie. Med sin farfars tidsmaskine rejser hun tilbage i tiden til sine forældres ungdom, men rejsen går ikke som planlagt, så Sofie og fremtidsdrengen Dixie bliver nødt til at fortsætte tidsrejserne for at forsøge at rette op på problemerne.

”Tidsrejsen” modtog Robert-prisen ”Årets korte tv-serie” i 2015.

”Tidsrejsen” udkom 28. september. Den er 282 sider. Pris er 200 kroner. Forlag: People's Press.

2 Fupz’ store julebog

”Fupz' store julebog” af Kim Fupz Aakeson. PR-foto

I ”Fupz’ store julebog” får man forfatter Kim Fupz Aakesons samlede udgave af fire julefortællinger. Her er der både rensdyr, julemænd og masser af humor for de 4-99-årige. Du kan blandt andet læse om, hvad nisser egentlig laver, når det ikke er december, om den stressede julemand, der manglede én gave til en stakkels dreng i Rødovre, hvordan nisser kommer i fjernsynet, og find ud af, hvad selveste julemanden ønsker sig til jul.

Bogen er illustreret af Charlotte Pardi, Rasmus Bregnhøi, Claus Bigum og Siri Melchior.

”Fupz’ store julebog” udkom 12. oktober. Den er 148 sider. Pris er 200 kroner. Forlag: Carlsen

3 Klompelompe - Julestrik

”Klompelompe” af Torunn Steinsland. PR-foto: People's Press

Strikkeopskrifterne i denne nye strikkebog fra designduoen Klompelompe er inspireret af den norske julebogsklassiker ”Snesøsteren” af Maja Lunde. Historien handler om drengen Julian, der sørger over tabet af sin søster og møder pigen Hedvig, der måske kan hjælpe. ”Klompelompe - julestrik” bringer blandt andet opskrifter på Hedvigs hue og Julians halstørklæde, men også på vanter, sutsko og julepynt til både børn og voksne.

Strikkeopskrifterne tager udgangspunkt i illustrator Lisa Aisatos tegninger. Hun har også illustreret  ”Snesøsteren”. I alt er der 25 opskrifter, og hver af dem har en sværhedsgrad fra et til tre.

”Klompelompe - julestrik” udkom 14. oktober. Den er 124 sider. Pris er 210 kroner. Forfatterne er Torunn Steinsland og Hanne Andreassen Hjelmås. Forlag: People's Press

4 Donna finder julen

”Donna finder julen” af Merete Helle Pryds og Charlotte Pardi. PR-foto: Lindhardt og Ringhof.

Forfatter Merete Pryds Helle og illustrator Charlotte Pardi er klar med børnebogen ”Donna finder julen” (til børn fra cirka tre år). Historien handler om hundehvalpen Donna, som er faldet godt til hos pigen Lillian Betty og hendes søskende.

Men en julemorgen vågner familien og er snotforkølede, så hvem skal nu hente juletræet, købe ind og finde julegaver? Hunden Donna og Lillian Betty går i gang med at finde julen og får måske hjælp fra en uventet kant.

I samme serie finder man også ”Donna finder hjem”.

”Donna finder julen” udkom 12. oktober. Den er 40 sider. Pris er 130 kroner. Forlag: Lindhardt og Ringhof.

5 Kongehusets Julekalender

”Kongehusets Julekalender”. PR-foto: Politikens Forlag

”I en skuffe på Hendes Majestæt Dronningens modtagelsesværelse på Amalienborg ligger et særligt kort. Det er Nissernes Danmarkskort, hvorpå seks røde krydser viser, hvor julestemning findes, hvis den af en eller anden årsag ikke opstår af sig selv i december. Kortet vogtes af Dronningens lille nissefamilie, og heldigvis er det mange år siden, at nisserne har været nødt til at tage kortet i brug. Også i år finder Dronningen kortet og nisserne frem, når kalenderen tager hul på den 12. måned. Men i år er der noget, som ikke er, som det plejer at være …”

Således begynder ”Kongehusets Julekalender”, hvor læseren kommer vidt omkring på en række af de kongelige danske slotte og oplever mere, end hvad øjet umiddelbart kan se. Undervejs besøger fortællingens nisser blandt andet snedkerværkstedet på Amalienborg, Hendes Majestæt Dronningens garageanlæg, Dronning Ingrids gamle hattedepot, Christian den 10.’s billardrum, Prins Henriks skrivebord, Kongeskibet Dannebrog, er et smut forbi Holger Danske og får et kig i Dronning Alexandrines gamle kikkert.

Det er H.M. Dronningen, der er forfatter, og julekalenderen viser hidtil usete sider af de danske slotte, og det er muligt at klippe nisser ud fra siderne og hænge dem på juletræet. ”Nissernes Danmarkskort” er lavet i samarbejde med Hendes Majestæt Dronningen, der også har skabt historiens fire nissefigurer - som læseren selv kan klippe ud efter de skabeloner, Dronningen har tegnet.

Bogen er rigt illustreret med en lang række fotografier fra Kongehusets egne gemakker og arkiver samt stemningsfulde illustrationer af Peter Bay Alexandersen.

”Kongehusets Julekalender” udkom 25. oktober. Den er på 80 sider. Pris er 230 kroner. Forlag: Politikens forlag.

6 Hjemmelavet juleslik

”Hjemmelavet juleslik”. PR-foto: Turbine Forlaget

I bogen ”Hjemmelavet juleslik” kan læseren hente inspiration til julens slikskål i 60 opskrifter og idéer af Martin Wiese, der er en 23-årig dessertblogger og vinder af tv-konkurrencen ”Sukkerchok” i 2018. Nu er han også forfatter til ”Hjemmelavet juleslik”. 

På bogens 170 sider finder man opskrifter på det klassiske slik, børne- og voksenvenligt juleslik, slik til mandelgaven og til julepynt. Opskrifterne er delt op i sværhedsgrader, så alle kan være med.

Bogen bliver indledt med en guide til de vigtigste ingredienser og udstyr, som det er godt at have, hvis man vil lave sit eget juleslik. Forfatteren giver også en tempereringsguide i chokolade.

”Hjemmelavet juleslik” udkom 3. september og 170 sider. Pris er 250 kroner. Forlag: Turbine Forlaget.

7 Hæklet klassisk julepynt

”Hæklet klassisk julepynt”. PR-foto: Turbine Forlaget

I ”Hæklet klassisk julepynt” finder læseren især opskrifter på traditionel julepynt, som er perfekt til juletræet og vinduespynt. Opskrifterne er udviklet med fokus på klassisk julepynt, så der er masser af nostalgiske hækleidéer i røde, grønne, grå og hvide farver tilsat lidt guld og glimmer. Der er for eksempel mulighed for at hækle en julesok, nisser, kræmmerhuse og julekugler. Der er opskrifter i alle sværhedsgrader, så både nybegynder, den let øvede og den garvede hækler kan være med.

”Hæklet klassisk julepynt” udkom 3. september og er 174 sider. Pris er 250 kroner. Forlag: Turbine Forlaget.

8 Frøken Jensens Julebog

”Frøken Jensens Julebog”. PR-foto: Gyldendal

I ”Frøken Jensens Julebog” finder læseren et udvalg af opskrifter på en traditionel, klassisk dansk jul fra ”Frøken Jensens Kogebog”, der er skrevet af kogebogsforfatter Kristine Marie Jensen.

I julebogen er der opskrifter til både juleaften, julefrokosten og til bagværk i juledagene. Den udkommer i et nyt seriedesign i samarbejde med Royal Copenhagen, der markerer 120-året for udgivelsen af ”Frøken Jensens Kogebog”, der udkom i 1901, og som over en million har købt som grundkogebog i deres hjem. Ifølge Dansk Biografisk Leksikon blev Frk. Jensen et begreb, selv om man i offentligheden ikke anede, hvem personen bag betegnelsen var.

Kristine Marie Jensen blev senere medarbejder ved Politiken, ugebladet Hjemmet og tidsskriftet Haven. Hendes kogebog ”Frøken Jensens Kogebog” henvendte sig til den voksende gruppe af borgerlige husholdninger, der ikke behøvede at leve af fattigmandskost, men samtidig godt kunne bruge margarine, som i kogebogen for første gang blev almindeligt i madlavning. Kristine Marie Jensen udgav desuden en række selvstændige publikationer som blandt andet ”Five o’clock tea” i 1902 og ”Svampe paa 100 maader” i 1916.

”Frøken Jensens Julebog” udkom 2021. Den er 120 sider. Pris er 150 kroner. Forlag: Gyldendal

9 Julegrisen

”Julegrisen”. PR-foto: Gyldendal

Forfatter J.K. Rowling, som er kendt for Harry Potter-universet, er i år udkommet med børnebogen ”Julegrisen”, der er for alle aldre. Den 320 sider lange bog handler om Jack og hans krammegris Lille Gis, som forsvinder på en juleaften. Men juletiden er miraklernes tid, så sammen med et nyt krammedyr, Julegrisen, der har en modig plan, sætter Jack ud på en magisk rejse for at redde Lille Gis.

”Julegrisen” udkom i 2021. Den er 320 sider. Pris er 250 kroner. Forlag: Gyldendal.

10 Alletiders bøger - Vi læser til jul

”Alletiders bøger - Vi læser til jul”. PR-foto: Gyldendal

Med ”Alle tiders bøger - Vi læser til jul” får man en samling af nogle af de mest populære julebilledbøger og børnebogsklassikere i én og samme bog for børn mellem to til fem år. Her kan man vælge imellem historier som klassikerne ”Peters Jul” og ”Den lille pige med svovlstikkerne” til ”God jul Cirkeline”, Halfdan Rasmussens børnerim og Astrid Lindgrens ”Lotte kan nemlig alt - næsten”. Af nyere udgivelser får læseren desuden Kim Leines ”Drengen der drog nordpå med sin far for at finde julemanden” og uddrag fra ”Vitellos 24 julehistorier, Jul i andre lande”.

”Alle tiders bøger - Vi læser til jul” udkom i 2021. Den er 208 sider. Pris er 250 kroner. Omslagsgrafiker er Alette Bertelsen. Forlag: Gyldendal.

Annonce
Odense For abonnenter

Rollo skabte utryghed i villakvarter: Nu er han død

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Viktor Axelsen rydder bordet ved Sport 2021

Erhverv For abonnenter

Utrygge buschauffører: Flere og flere unge stiger på bussen og siger, de har astma, for så skal de ikke bære mundbind

Odense Håndbold

Lillesøster Kirkeløkke i menneskehænder i Odense, hvor Freja Cohrt i et par omgange diskuterede med en jysk assistent

Navne For abonnenter

Mig og Fyn: Hjernen falder til ro, når man sidder under det mærkværdigt snoede pæretræ

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Odense Håndbold For abonnenter

Odense-piger med tid til kaffe på kontoret i let kamp med spilletid fornuftigt fordelt til Mie Højlund og Lois Abbingh

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Kildent spørgsmål: Løser overenskomster den akutte mangel på arbejdskraft?

Erhverv

Vild vandrehistorie rammer Bilka: - Det er en kæmpestor and

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Odense

Podcast: Idyllisk café genåbner, kendt bager-kæde udvider, lyslevende klædefabrik og to unikke butikker, du bør kende

Navne For abonnenter

Dødsfald: Søren Peder var først fodermester, men endte som bedemand

Nyborg

Amok på offentlige toiletter: Politiet jagter gerningsmænd bag groft hærvæk

Annonce