Annonce
Debat

Manglen på håndværkere kræver handling nu

Synspunkt: Siden corona-situationen tillod mere samfundsaktivitet, har jeg besøgt en række fynske virksomheder. Budskabet herfra er det samme: Vi mangler faglært arbejdskraft, hjælp os.

Jeg er helt enig med mange af de fynske virksomhedsledere, der peger på, at vi må og skal steppe op på erhvervsskolerne, så vores unge i højere grad ser håndværksfaget som et tilvalg. Det er helt afgørende, at vi får handlet nu, så virksomhederne kan holde dampen oppe midt i en travl tid, men også at vi får fremtidssikret nutidens virksomheder, så de kan levere i morgen, i næste måned og om et år. Med massiv mangel på faglært arbejdskraft lige nu, må vi se i øjnene, at efterspørgslen kun vil stige den kommende tid. Forventningen er, at vi i 2030 vil mangle 100.000 faglærte personer. Derfor skal vi handle i dag og ikke i morgen.

Fremtidens håndværkere skal have andre kompetencer end dem, der var brug for i går. Vi skal derfor handle nu, så vi i fremtiden har håndværkere med de rette kompetencer, hvor en bil ikke nødvendigvis kører på benzin eller diesel men i stedet kører på fx. brint. Det kræver nye kompetencer og dem skal vi kunne tilbyde danske virksomheder i morgen.

Annonce

I Venstre er vi klar til handling. Vi ønsker, at styrke de erhvervsfaglige uddannelser, så det bliver attraktivt for vore unge at gå håndværksvejen. Venstre vil investere 250 millioner kroner i at styrke erhvervsuddannelserne, så skolerne har råd til at investere i moderne og tidssvarende udstyr, så de er rustet til at uddanne fremtidens unge til den grønne omstilling, vi står overfor. Hvis vi skal kunne tiltrække de unge til de erhvervsfaglige uddannelser, så skal erhvervsskolerne gøres mere attraktive ved blandt andet at have det nyeste udstyr, hvor eleverne kan lære at løse fremtidens udfordringer.

Med obligatoriske praktikforløb i folkeskolen kan vi så det første frø for interessen for en håndværksmæssig erhvervsuddannelse.


Hvis vi skal lykkedes med at vække interessen for en håndværksmæssig uddannelse, så skal vi starte tidligt. Med obligatoriske praktikforløb i folkeskolen kan vi så det første frø for interessen for en håndværksmæssig erhvervsuddannelse. Med en målrettet investering i vores unge til praktikskabende aktiviteter, så vil unge gennem en praktikplads kunne få øjnene op for de mange muligheder, der ligger inden for håndværksfagene.

Vi ved fra f.eks. Faaborg-Midtfyn Kommune, at dialog mellem virksomheder og skole lønner sig på den måde, at når unge præsenteres for livet i en moderne produktionsvirksomhed, så er vejen til en elevplads ikke lang. Det handler om at vise, at der er gode alternativer til gymnasiet og de meget boglige uddannelser. Karrierevejen med en håndværkeruddannelse i bagagen byder også på spændende muligheder med udviklingspotentialer.

Annonce
OB For abonnenter

Det bliver jul igen i OB, men der mangler stadig store hårde pakker, som får alle til at smile bredt over højtiden

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

92-årige Marie vil gerne have tredje vaccine-stik: - Det er en jungle at finde ud af, hvordan man får hjælp

Nordfyn For abonnenter

Fra frisør til politiker på fuld tid: - Nogle spurgte, om det ikke var dumt

Assens

Bilister kører stadig igennem vej, der er lukket: - Bilen har nok fået nogle skrammer, fordi standeren er lagt helt ned

OB

Sportschef Michael Hemmingsen om det kommende transfervindue: Vi vil forstærke os på specifikke positioner

SSI: To i Danmark er bekræftet smittet med ny coronavariant

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

'Strategisk' og 'speciel' beliggenhed: Nej tak til 30 nye boliger på tom campingplads

Kultur

- Vi snakkede aldrig om det hos os: Pårørende og skuespillere besøgte grave inden gallapremieren på 'Hvidstengruppen II'

Assens

Helnæs Kirke er ved at falde sammen og har været lukket i et år: Må holde gudstjeneste i forsamlingshuset

De første børn under 12 år har fået vaccinestik mod corona

Faaborg-Midtfyn

Palle Profet ramte plet: Sådan kunne han som den eneste forudse det nye byråd

Kerteminde For abonnenter

Fik uventet besøg: Fund i køkkenskabet sender 29-årig i fængsel

OB

Bashkim Kadrii fik endnu engang ikke sendt bolden i kassen: - Det er lidt noget lort, men det må jeg arbejde på

Annonce