Annonce
Hvem skal passe farmor

Mangel på varme hænder: Kommunerne er klar til samarbejde om flere sosuer til Fyn

De fynske borgmester har fremtidens ældrepleje højt på dagsordenen. Her er det Søren Steen Andersen (V), borgmester i Assens Kommune, flankeret af Johannes Lundsfryd Jensen (S), borgmester i Middelfart Kommune, Morten Andersen (V), borgmester i Nordfyns Kommune. og Bo Hansen (S), borgmester i Svendborg Kommune. Arkivfoto: Michael Bager
Den kommunale ældrepleje er langt bedre end sit rygte, mener de fynske borgmestre, der er klar til at samarbejde om at give faget et bedre image og tiltrække udenlandsk arbejdskraft.

Alle landets kommuner kæmper for at rekruttere det nødvendige antal medarbejdere til ældreplejen. Læs her hvordan nogle af Fyns borgmestre ser på den opgave

Hans Stavnsager (S), Faaborg-Midtfyn Kommune

Hans Stavnsager. Foto: Palle Søby

- Det er lidt idiotisk, at vi alle bruger ressourcer på at rekruttere de samme medarbejdere hos hinanden. Hos os bruger vi mest rekrutteringsmidlerne på de unge, men jeg medgiver at medarbejderomsætningen vokser for øjeblikket. Derfor giver det absolut mening at samarbejde - både i det syddanske og i det fynske. Jeg vil også snakke videre med mine kollegaer om, hvorvidt vi kan invitere eksempelvis udenlandske sæsonarbejdere til at blive og introducere dem til sosu-faget. 

Kenneth Muhs (V), Nyborg Kommune

Kenneth Muhs. Foto: Vibeke Volder

- Konkurrencen i forhold til at rekruttere medarbejdere vil altid være der. Men det er jo særligt udfordrende, når vi mangler hænder i alle kommuner og gør egentligt bare situationen værre. Vi har en opgave på tværs af kommunerne og i et stærkt samarbejde med Ældre Sagen i at fortælle, at vi som nation har et område, vi vægter.

- Vi skal fortælle de gode historier om det vigtige arbejde i ældreplejen. De dårlige historier sælger ikke billetter og er en hæmsko for at få nye til at vælge faget. Her skal alle aktører hjælpe hinanden.

Kasper Ejsing Olesen (S), Kerteminde Kommune

Kasper Ejsing Olesen. Foto: Michael Bager

- Jeg synes, vi allerede er gode til at samarbejde på tværs i de fynske kommuner om at tiltrække flere til sosu-faget. Det er noget møj at stjæle medarbejdere fra hinanden, og det er bedre, at vi arbejder på samlet at få nok hænder på Fyn.  

- Der findes både en sund og en usund form for konkurrence. Konkurrencen om at oppe sig som arbejdsgiver, skabe et godt arbejdsmiljø og være attraktive arbejdsplads er god nok. Vi skal finde det rigtige tryk på det konkurrence-parameter.  

Peter Rahbæk Juel (S), Odense Kommune

Peter Rahbæk Juel. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)

- Der er afgjort muligheder i at samarbejde på tværs af de fynske kommuner, og det gør vi allerede. Det er spild af ressourcer målrettet at stjæle medarbejdere af hinanden, men omvendt har vi hver især et ansvar for at have gode og attraktive arbejdspladser. 

- Vi skal lykkes med det her. Vi har at gøre med generationerne, der har bygget vores velfærdssamfund op. De har gjort deres pligt, og nu er det vores pligt at give dem den hjælp, de har brug for. Og det kan vi også give dem. Vi har redskaberne. 

Morten Andersen (V), Nordfyns Kommune

Morten Andersen. Foto: Michael Bager

- Vi skal som samfund sørge for, at flere i en ungdomsårgang søger sosu-faget. Det løser ikke udfordringen, at Nordfyns Kommune er dygtige til at få elever, og rekrutteringsudfordringerne kan ikke løses alene ved, at vi ansætter dem, der står i ledighedskøen.

- I de fynske kommuner kan vi samarbejde om eksempelvis at tiltrække udenlandsk arbejdskraft. Det kunne godt være en fynsk anliggende at sige, at her er en egn af Danmark, hvor man kan komme til, og hvor vi kan garantere job.  

Johannes Lundsfryd (S), Middelfart Kommune

Johannes Lundsfryd. Foto: Peter Leth-Larsen

- Når vi går ind og ser på tilfredshedsundersøgelser, viser det sig, at borgerne er meget meget tilfredse med ældreplejen, og den historie har vi alle sammen en opgave i at få fortalt på tværs af kommuner, men også omkring middagsbordene. 

- Jeg tror, vi vil lykkes med at finde de hænder, der skal til i fremtiden, men det kræver, at vi som arbejdsgivere tager et ansvar for at at organisere arbejdet på en god måde. 

- Udenlandsk arbejdskraft kan måske komme på tale, men vi har stadig mange ledige unge, og det her er en historisk chance for at få nogle af dem i gang. 

Søren Steen Andersen (V), Assens Kommune

Søren Steen Andersen. Arkivfoto: Nils Svalebøg

- Jeg er ikke bekymret for, at vi ikke kan finde pengene til fremtidens ældre, for de kommer til en vis grad til at betale selv via skatten på deres arbejdsmarkedspensioner. Men vi skal stadig finde hænderne, og jeg frygter, at vi i Danmark slutter os til den lange række af lande, der lukker sig selv inde og ikke vil have udenlandsk arbejdskraft. 

- Konkurrencen om medarbejderne mellem kommunerne er i et et vist omfang godt, for så skaber vi gode arbejdspladser. Vi bør i de fynske kommuner samarbejde om at markedsføre uddannelserne til sosu sammen med de faglige organisationer. 

Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Middelfart

Chefers telefoner blev hemmeligt aflyttet i Dan-Bunkering: - Det er en på mange måder usædvanlig sag

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Erhverv

Medicinsk cannabis: - Det dér lyder som århundredets dårligste undskyldning

Kerteminde For abonnenter

Ville sælge krudt til arme og 'kærlighedsmedicin': Mand fængslet for store mænger doping og potensmedicin

Middelfart

DR-program gør grin med borgmesters vaccinestik: - Der var en lidt ubehagelig stemning

Middelfart For abonnenter

Bank forlader Middelfart: Bliver en del af ny fælles Lillebæltafdeling

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Faaborg-Midtfyn

Morgentyv kom ind gennem soveværelsesvinduet: Kontanter og smykker er væk

Odense

Inspektion afslører: Gartnerier opbevarer og anvender ulovlige kemikalier i stort omfang

Debat

Sofie Østergaard: Lader du din partner styre økonomien for dig?

Assens For abonnenter

Bedste resultat i flere år - men det stopper ikke her: Hotel på havnen er fuldt booket indtil næste år

Erhverv For abonnenter

Slagtermester er gået i tænkeboks: Overvejer at flytte sin virksomhed

Kerteminde For abonnenter

Fiskeriet i Kerteminde kører på pumperne: - Det er en nedslagtning af fiskeriet i de indre farvande, ligesom med minkene