Annonce
Hvem skal passe farmor

Mangel på varme hænder: Kommunerne er klar til samarbejde om flere sosuer til Fyn

De fynske borgmester har fremtidens ældrepleje højt på dagsordenen. Her er det Søren Steen Andersen (V), borgmester i Assens Kommune, flankeret af Johannes Lundsfryd Jensen (S), borgmester i Middelfart Kommune, Morten Andersen (V), borgmester i Nordfyns Kommune. og Bo Hansen (S), borgmester i Svendborg Kommune. Arkivfoto: Michael Bager
Den kommunale ældrepleje er langt bedre end sit rygte, mener de fynske borgmestre, der er klar til at samarbejde om at give faget et bedre image og tiltrække udenlandsk arbejdskraft.

Alle landets kommuner kæmper for at rekruttere det nødvendige antal medarbejdere til ældreplejen. Læs her hvordan nogle af Fyns borgmestre ser på den opgave

Hans Stavnsager (S), Faaborg-Midtfyn Kommune

Hans Stavnsager. Foto: Palle Søby

- Det er lidt idiotisk, at vi alle bruger ressourcer på at rekruttere de samme medarbejdere hos hinanden. Hos os bruger vi mest rekrutteringsmidlerne på de unge, men jeg medgiver at medarbejderomsætningen vokser for øjeblikket. Derfor giver det absolut mening at samarbejde - både i det syddanske og i det fynske. Jeg vil også snakke videre med mine kollegaer om, hvorvidt vi kan invitere eksempelvis udenlandske sæsonarbejdere til at blive og introducere dem til sosu-faget. 

Kenneth Muhs (V), Nyborg Kommune

Kenneth Muhs. Foto: Vibeke Volder

- Konkurrencen i forhold til at rekruttere medarbejdere vil altid være der. Men det er jo særligt udfordrende, når vi mangler hænder i alle kommuner og gør egentligt bare situationen værre. Vi har en opgave på tværs af kommunerne og i et stærkt samarbejde med Ældre Sagen i at fortælle, at vi som nation har et område, vi vægter.

- Vi skal fortælle de gode historier om det vigtige arbejde i ældreplejen. De dårlige historier sælger ikke billetter og er en hæmsko for at få nye til at vælge faget. Her skal alle aktører hjælpe hinanden.

Kasper Ejsing Olesen (S), Kerteminde Kommune

Kasper Ejsing Olesen. Foto: Michael Bager

- Jeg synes, vi allerede er gode til at samarbejde på tværs i de fynske kommuner om at tiltrække flere til sosu-faget. Det er noget møj at stjæle medarbejdere fra hinanden, og det er bedre, at vi arbejder på samlet at få nok hænder på Fyn.  

- Der findes både en sund og en usund form for konkurrence. Konkurrencen om at oppe sig som arbejdsgiver, skabe et godt arbejdsmiljø og være attraktive arbejdsplads er god nok. Vi skal finde det rigtige tryk på det konkurrence-parameter.  

Peter Rahbæk Juel (S), Odense Kommune

Peter Rahbæk Juel. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)

- Der er afgjort muligheder i at samarbejde på tværs af de fynske kommuner, og det gør vi allerede. Det er spild af ressourcer målrettet at stjæle medarbejdere af hinanden, men omvendt har vi hver især et ansvar for at have gode og attraktive arbejdspladser. 

- Vi skal lykkes med det her. Vi har at gøre med generationerne, der har bygget vores velfærdssamfund op. De har gjort deres pligt, og nu er det vores pligt at give dem den hjælp, de har brug for. Og det kan vi også give dem. Vi har redskaberne. 

Morten Andersen (V), Nordfyns Kommune

Morten Andersen. Foto: Michael Bager

- Vi skal som samfund sørge for, at flere i en ungdomsårgang søger sosu-faget. Det løser ikke udfordringen, at Nordfyns Kommune er dygtige til at få elever, og rekrutteringsudfordringerne kan ikke løses alene ved, at vi ansætter dem, der står i ledighedskøen.

- I de fynske kommuner kan vi samarbejde om eksempelvis at tiltrække udenlandsk arbejdskraft. Det kunne godt være en fynsk anliggende at sige, at her er en egn af Danmark, hvor man kan komme til, og hvor vi kan garantere job.  

Johannes Lundsfryd (S), Middelfart Kommune

Johannes Lundsfryd. Foto: Peter Leth-Larsen

- Når vi går ind og ser på tilfredshedsundersøgelser, viser det sig, at borgerne er meget meget tilfredse med ældreplejen, og den historie har vi alle sammen en opgave i at få fortalt på tværs af kommuner, men også omkring middagsbordene. 

- Jeg tror, vi vil lykkes med at finde de hænder, der skal til i fremtiden, men det kræver, at vi som arbejdsgivere tager et ansvar for at at organisere arbejdet på en god måde. 

- Udenlandsk arbejdskraft kan måske komme på tale, men vi har stadig mange ledige unge, og det her er en historisk chance for at få nogle af dem i gang. 

Søren Steen Andersen (V), Assens Kommune

Søren Steen Andersen. Arkivfoto: Nils Svalebøg

- Jeg er ikke bekymret for, at vi ikke kan finde pengene til fremtidens ældre, for de kommer til en vis grad til at betale selv via skatten på deres arbejdsmarkedspensioner. Men vi skal stadig finde hænderne, og jeg frygter, at vi i Danmark slutter os til den lange række af lande, der lukker sig selv inde og ikke vil have udenlandsk arbejdskraft. 

- Konkurrencen om medarbejderne mellem kommunerne er i et et vist omfang godt, for så skaber vi gode arbejdspladser. Vi bør i de fynske kommuner samarbejde om at markedsføre uddannelserne til sosu sammen med de faglige organisationer. 

Mest læste

Nordfyn For abonnenter

21-årige Damien er med i Paradise: - Jeg har altid gerne villet være et kendt ansigt

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Nyborg

Udsolgt festival var en succes: - Vi måtte sende bud efter mere fadøl

Assens For abonnenter

Lastbilchaufføren Thor har startet en maskinstation med kun én maskine: - Når man først har prøvet at være sin egen chef, vil det nok altid lokke lidt

Odense

Mysterie opklaret: Borgere troede, de havde mistet cykelsti over motorvejen - nu baner gigantisk projekt vej for to helt nye broer, når den gamle rives ned

Faaborg-Midtfyn

Minibus med flere passagerer kørte direkte i grøften: Chauffør fik pludselig ildebefindende

Valgkamp med forbehold: Intern uenighed om EU-afstemningen i flere partier

Faaborg-Midtfyn

Se video: Ingen hajtænder, dårligt udsyn og biler på skoleelevers cykelstier - Her er de tre største trafikale udfordringer

Kerteminde For abonnenter

Træhytte, chokolade og kød: Verena og Michael udvider deres firma med frilandsgrønt markant

For abonnenter

På få år er Modulex gået fra underskud til to-cifret millionoverskud: - Vi kan næsten ikke rekruttere hurtigt nok

Odense

Tætpakket debut for letbanen: En Tesla fik hornet, og borgmesteren måtte bøje i knæene for at holde balancen

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Odense

Rockbands fra 70'erne og 80'erne laver maratonkoncert: -Vi håbede på 5-6 bands, men så stod vi pludselig med 13 bands

Middelfart For abonnenter

Michael var bekymret for identitetstyveri, når borgere skulle hjælpes med MitID: Nu er der sket ændringer

Odense

Borgmester afviser at tale om pisk for at få bilisterne over i letbanen: - Det kan jo være, at det går over al forventning i den kommende års tid