Annonce
Sydfyn

Mangel på plejeboliger i Svendborg: Lukning af plejecenter i Hesselager er lagt på hylden

Leder på Hesselager Plejecenter, Jytte Jørgensen (tv) er glad for, at man i Hesselager nu kan have ro i maven, efter at en lukning af plejehjemmet for alvor er lagt på hylden. Svendborg Kommune har nemlig brug for yderligere 40 plejeboliger henover de næste fem år. Arkvfoto: Katrine Becher Damkjær
Med mangel på 40 plejeboliger henover de næste fem år, er der ikke udsigt til lukning af nogle af kommunens plejecentre. Heller ikke Hesselager, som ellers stod for skud.

Hesselager: Beboere, der måtte flytte til andre plejehjem, og ægtefæller og familiemedlemmer, der måtte køre endnu længere for at besøge deres kære.

Det var noget af det, der var udsigt til, da man talte om at lukke Hesselager Plejecenter tilbage i 2018.

Svendborg Kommune skulle nemlig spare i kapacitetstilpasning på kommunens 18 plejecentre - nærmere bestemt 1,7 millioner kroner. En rapport udarbejdet af Socialafdelingen i Svendborg Kommune konkluderede, at man kunne effektivisere ved at lukke et mindre plejehjem og overføre beboerne samt boligerne andetsteds - for jo større plejecenter, jo færre udgifter til personale.

Pilen pegede på Hesselager Plejecenter, der med sine i dag 23 beboere står som et af kommunes mindste plejehjem.

- Det var ikke rart at være i, men vi forsøgte at bevare roen, lyder det fra leder af Hesselager Plejecenter, Jytte Jørgensen, da hun husker tilbage på dengang plejehjemmet fik meldingen om, at de kunne risikere at lukke.

Planerne om lukningen blev i januar 2019 taget af bordet, da man først ville analysere behovet for plejeboliger i fremtiden. Og nu viser det sig, at der er et behov for flere plejeboliger i Svendborg Kommune. Nærmere bestemt 40 boliger henover de næste fem år. Derfor er diskussionen om lukning af Hesselager Plejecenter lagt helt på hylden. Det fortæller formand i Social- og Sundhedsudvalget, Hanne Klit (S).

- Der er ingen debat om at lukke noget. Lige nu taler vi om, at vi skal udvide og ikke om at lukke.

- Vi skal se, hvor der er mulighed for at bygge til. Vi skal finde jord og plads til flere plejeboliger, så der er meget, som skal diskuteres i den kommende tid, siger Hanne Klit.

Annonce

Lettede og klar til flere plejeboliger

Den politiske melding vækker stor glæde hos plejecenterlederen i Hesselager.

- Det kan vi kun være tilfredse med. Vi er glade for, at vi ikke længere er i farezonen. Vi har jo ikke kunnet være sikre på noget, så det er dejligt, at der nu kommer lidt ro på den front, siger Jytte Jørgensen og tilføjer.

- Vi er glade for, at de har foretaget den analyse, og at det viser sig, at der bliver et øget behov, hvilket gør, at vores plejehjem stadig kan være attraktivt. Vi synes jo stadig, vi er et attraktivt element for lokalområdet, fastslår Jytte Jørgensen.

Politikerne skal jo nu på jagt efter flere plejeboliger. Kunne I se for jer, at I var nogle af dem, der fik flere plejeboliger?

- Ja, bestyrelsesformanden og jeg har torsdag talt om, hvilke muligheder, der kunne være for at udbygge her hos os. Det har vi gjort os nogle overvejelser om, så det har vi da bestemt tænkt på, og det er vi meget positivt indstillet overfor, fortæller Jytte Jørgensen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

23-årig havde været til fest: Politiet mangler oplysninger om dræbt ung mand på motorvejen

Leder For abonnenter

Bevar sjælen i byerne

Hver gang man fjerner et hus, fjerner man noget af sjælen, sagde socialdemokraten Anders W. Berthelsen til avisen tidligere på ugen, mens han travede rundt i Hunderup-kvarteret i Odense sammen med en journalist for at kigge på en række af de matrikler, hvor gamle villaer er blevet revet ned til fordel for nybyggeri. Berthelsen har ret: Der forsvinder noget af et kvarters sjæl, når man river en epoke-typisk bygning ned i et kvarter for at erstatte den med et nymodens byggeri. Derfor er det klogt, at de fynske lokalpolitikere beslutter sig for at gennemføre bevarende lokalplaner for kvarterer og bydele, hvor man ønsker at bevare et særligt arkitektonisk udtryk. Det gælder både i Hunderup-kvarteret og i andre boligområder i Odense og på Fyn. Diskussionen om at bevare bygninger drejer sig nemlig ikke blot om nedrivning af gamle villaer i det fornemme Hunderup-kvarter. Det drejer sig også om Gerthasminde og om Møllers Villaby i Odense, og det drejer sig om dusinvis af bymiljøer i Faaborg, i Assens, i Svendborg, ja, i stort set alle de fynske byer. For i langt de fleste byer, landsbyer og bydele findes der karakteristiske bygninger eller kvarterer, som er værd at bevare. Bevares: Vores byer er ikke museer. Derfor er det ikke alle udhuse, cykelskure og parcelhuse, der partout skal bevares for eftertiden, for vores byer skal være levende og kunne udvikle sig i takt med tiden og behovet. En levende by betyder imidlertid ikke, at man som boligejer skal kunne rive bygninger ned efter forgodtbefindende. Tværtimod: I en levende by udviser man respekt for byen, for historien. For dens sjæl. De nedrivninger og nybygninger, som blev nævnt i avisen tidligere på ugen, var markante eksempler på, at det er nødvendigt at skærpe bevaringskravene i Hunderup-kvarteret. Derfor vil det være klogt at gennemføre en bevarende lokalplan i rigmandskvarteret, ligesom det vil være klogt at se på bevaringsindsatsen i andre områder i Odense og i de andre fynske byer. For vi skal have sjælen med. Også i vores byer.

Annonce